Ιδιαίτερα παραγωγικά για τους συμμετέχοντες αποδείχθηκαν τα φετινά «Ποσειδώνια», καθώς νέες συνεργασίες συζητήθηκαν και σημαντικές συμφωνίες επισφραγίστηκαν μεταξύ εκθετών και αγοραστών από το ευρύτερο φάσμα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ιδιαίτερα παραγωγικά για τους συμμετέχοντες αποδείχθηκαν τα φετινά «Ποσειδώνια», καθώς νέες συνεργασίες συζητήθηκαν και σημαντικές συμφωνίες επισφραγίστηκαν μεταξύ εκθετών και αγοραστών από το ευρύτερο φάσμα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Όπως λέει στην «Η» ο Project Director των Εκθέσεων «Ποσειδώνια», Θεόδωρος Βώκος, η φετινή έκθεση κατέρριψε κάθε ρεκόρ φιλοξενώντας πάνω από 1.850 εκθέτες από την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα και τονίζει πως θα συνεχισθούν οι προσπάθειες, ώστε τα «Ποσειδώνια» να παραμείνουν το σημαντικότερο σημείο συνάντησης της ναυτιλίας παγκοσμίως.

Τα Ποσειδώνια ξεκίνησαν πριν από περίπου σαράντα χρόνια και σήμερα θεωρούνται σημείο αναφοράς για τον κόσμο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Φέτος, μάλιστα, ο αριθμός όσων συμμετείχαν αλλά και όσων επισκέφθηκαν την έκθεση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Πώς τα καταφέρατε;

Έχουν περάσει πάνω από 45 χρόνια από την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η διεθνής έκθεση για τη ναυτιλία, τα Ποσειδώνια, και η πορεία της κορυφώθηκε φέτος, με περισσότερους εκθέτες και επισκέπτες αλλά και πιο πλούσια ατζέντα από κάθε άλλη φορά. Η ανάπτυξη των Ποσειδωνίων όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η έκθεση αυτή για την ελληνική ναυτιλία αλλά και την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, καθότι αποτελεί το κυριότερο σημείο συνάντησης των ναυτιλιακών εταιρειών με τους προμηθευτές τους κάθε δύο χρόνια. Τα Ποσειδώνια αναδεικνύουν τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για την παγκόσμια οικονομία και αντανακλούν τα οικονομικά οφέλη που ο κλάδος προσφέρει στην οικονομία της χώρας μας. Λίγες είναι οι εκθέσεις που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν σταθερά το σύνολο μιας παγκόσμιας βιομηχανίας.

Τα Ποσειδώνια δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους με τη ναυτιλία φορείς παγκοσμίως να συναντηθούν με ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που κατέχουν περισσότερα από 4.800 πλοία. Φέτος καταρρίψαμε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φιλοξενώντας πάνω από 1.850 εκθέτες από την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι όλοι όσοι ανήκουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα της ημέρες των Ποσειδωνίων. Είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε συγκεκριμένα ότι εκθέτες από 98 διαφορετικούς κλάδους, όπως προμηθευτές εξοπλισμού διαχείρισης ρύπων και ναυλομεσίτες έως προμηθευτές εξοπλισμού βιομηχανικού καθαρισμού και ανεφοδιασμών πλοίων, εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη φετινή διοργάνωση. Παράλληλα, έχουν παρουσία 24 διεθνείς κυβερνητικοί οργανισμοί και ιδρύματα, ενώ πρωτοφανής είναι η συμμετοχή 300 ναυπηγείων. Οι φετινοί εκθέτες προήλθαν από κάθε γωνιά της γης και φέτος σημειώθηκε 200% αύξηση στις χώρες του Gulf Cooperation Council (GCC), με μεγάλο αριθμό εταιρειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ομάν να αναζητούν ευκαιρίες επενδύσεων και συνεργασιών στο ελληνικό ναυτιλιακό γίγνεσθαι. Επιπλέον για ακόμα μία φορά, η μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή προήλθε από την Κίνα και ακολούθησε η Κορέα και η Ιαπωνία, ενώ φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία επέστρεψαν με εθνικό περίπτερο μετά από μακρόχρονη απουσία, και η Γεωργία πραγματοποίησε την παρθενική της εμφάνιση με μεγάλη επιτυχία.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας και τι νέο σχεδιάζετε για να εξελίξετε τον θεσμό αυτό;

Στόχος μας για το μέλλον είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών μας ώστε τα Ποσειδώνια να παραμείνουν το σημαντικότερο σημείο συνάντησης της ναυτιλίας παγκοσμίως. Εχουμε επεκτείνει τις δραστηριότητές μας και σε άλλους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, προσθέτοντας στην ατζέντα μας ένα ακόμα μεγάλο γεγονός, το Posidonia Sea Tourism Forum, ένα συνέδριο και έκθεση για το θαλάσσιο τουρισμό που έχει ήδη σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων από τις βιομηχανίες της κρουαζιέρας, του yachting και της επιβατηγού ναυτιλίας. Το επόμενο Posidonia Sea Tourism Forum θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2015 στο «Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών».

Πόσο παραγωγική ήταν για τους εκθέτες η παρουσία τους στα Ποσειδώνια; Τι σας λένε;

Όπως κάθε φορά έτσι και φέτος κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων συζητήθηκαν νέες συνεργασίες και επισφραγίστηκαν σημαντικές συμφωνίες μεταξύ εκθετών και αγοραστών από το ευρύτερο φάσμα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Άλλωστε, αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που η έκθεση έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κορυφαίων στελεχών του χώρου παγκοσμίως ως η σημαντικότερη συνάντηση της ναυτιλιακής κοινότητας. Με τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων πλοιοκτητών και ασιατικών ναυπηγείων να έχουν ενισχυθεί το 2013, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών παραγγελιών δόθηκαν σε ναυπηγεία της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, τα Ποσειδώνια ήταν μια ιδανική ευκαιρία συνάντησης και εποικοδομητικών συζητήσεων που πιθανώς θα καταλήξουν σε νέες παραγγελίες πλοίων.

Κλείνοντας την εβδομάδα των Ποσειδωνίων, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των εκθετών που ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή με περίπτερο στα Ποσειδώνια 2016, ώστε να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στους χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν στην έκθεση σταθερά κάθε δύο χρόνια.

Ποια είναι η συμβολή των φετινών Ποσειδωνίων στην ελληνική οικονομία;

Η συνεισφορά των Ποσειδωνίων στην ελληνική οικονομία είναι πολύ σημαντική καθώς σχεδόν 50 εκατ. ευρώ εισρέουν στη χώρα μας την περίοδο των έκθεσης από δαπάνες για διαμονή, μεταφορές, εστίαση, διοργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων, κατασκευή περιπτέρων κ.α.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΟΡΥΦΗ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το «κλειδί» για την επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας;

Αδιαμφισβήτητα το κλειδί των τεράστιων επιτευγμάτων της ελληνικής ναυτιλίας είναι η έμπνευση που αντλούν οι Έλληνες πλοιοκτήτες από τα 5.000 χρόνια εμπειρίας τους με τη θάλασσα. Η μακραίωνη ναυτική και εμπορική παράδοση, αλλά και η επιμονή και η εφευρετικότητά τους, τους καταξίωσαν ως κυρίαρχους της ναυτιλίας σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Ήδη ο ελληνόκτητος στόλος των 3.669 ποντοπόρων πλοίων χωρητικότητας πάνω από 1,000 gt. έχει σημαντικό προβάδισμα παγκοσμίως, αλλά παρόλα αυτά, οι εφοπλιστές μας συνεχίζουν απρόσκοπτα ένα πολυδιάστατο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο τον εκμοντερνισμό του στόλου και την επέκτασή του σε νέους τομείς, όπως τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Μέσω των συνεχιζόμενων επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία ενός ακόμα πιο σύγχρονου και τεχνολογικά καινοτόμου στόλου, διαφαίνεται ότι η ελληνική ναυτιλία θα διατηρήσει τα ηνία και στο μέλλον.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")