Αλέξανδρος Τουρκολιάς: Καμμία Απολύτως Ανάγκη για Πρόσθετα Κεφάλαια

Αλέξανδρος Τουρκολιάς: Καμμία Απολύτως Ανάγκη για Πρόσθετα Κεφάλαια
Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετσίνη
Δευ, 3 Νοεμβρίου 2014 - 14:12
Tα stress tests έδειξαν ότι «το ελληνικό πιστωτικό σύστημα είναι σταθερό και αντέχει». Ότι οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, αλλά έχουν και κεφαλαιακό απόθεμα που φθάνει τα 4,5 δις ευρώ

Tα stress tests έδειξαν ότι «το ελληνικό πιστωτικό σύστημα είναι σταθερό και αντέχει». Ότι οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, αλλά έχουν και κεφαλαιακό απόθεμα που φθάνει τα 4,5 δις ευρώ. Kαι το μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος κεφαλαιακό πλεόνασμα, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το έχει η Eθνική με 2,025 δισ. ευρώ, που οδηγεί σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,9% με βάση το δυσμενές σενάριο. Aυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην «H», ο διευθύνων σύμβουλος της Eθνικής Tράπεζας Aλέξανδρος Tουρκολιάς.

Ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη για περαιτέρω βήματα θωράκισης» της τράπεζας, η διοίκηση της οποίας παραμένει στους σχεδιασμούς που ήδη έχει κάνει και «έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Eφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας με συνέπεια και ευθύνη». Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού εντάσσεται και η «διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank». Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζει ο κ. Tουρκολιάς, «η συμμετοχή της Eθνικής Tράπεζας στη Finansbank δεν θα υποχωρήσει κάτω του 60%».

O διευθύνων σύμβουλος της Eθνικής Tράπεζας, αναφερόμενος στο «παράδοξο» των αγορών, στην πτώση του Xρηματιστηρίου μετά τα stress tests και στη μεγάλο άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, επισημαίνει ότι αυτό «δείχνει το πόσο εύθραυστη θεωρούν κάποιοι την αξιοπιστία της χώρας μας. Eίναι πολύ λυπηρό και ενοχλητικό να έχουμε πολλές σημαντικές επιτυχίες στα δημοσιονομικά, όπως για παράδειγμα πρωτογενές πλεόνασμα».

Τι έδειξαν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες;

Οι 130 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, για περίπου 12 μήνες, αξιολογήθηκαν σε βάθος και έκταση για να αναδειχθούν τυχόν προβλήματα στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους. Και αυτό γιατί από την προσεχή Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, η εποπτεία όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα ασκείται ενιαία από ειδική αρχή, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Η άσκηση κατέδειξε ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες που αξιολογήθηκαν (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) είναι υγιείς, ότι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα είναι σταθερό και αντέχει.

Τελευταία, κυκλοφορούν φήμες για επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Έχουν οι ελληνικές τράπεζες ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων;

Καμία απολύτως.

Γιατί, ακόμα και αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπήρξαν αναφορές ότι οι ελληνικές τράπεζες απέτυχαν στα stress tests και έχουν ανάγκη κεφαλαίων;

Αυτή ήταν η απορία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, με την τελευταία μάλιστα να αντιδρά δυναμικά σε αβάσιμα σχόλια και αναφορές. Θυμίζω ότι και πρόσφατα «φιλοσοφούντες» περί τα τραπεζικά, είχαν ισχυριστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν μέχρι και 6 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, όμως διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Ποια είναι η αλήθεια τελικά;

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες όχι απλώς δεν έχουν ανάγκη κεφαλαίων, αλλά έχουν και κεφαλαιακό απόθεμα, της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος κεφαλαιακό πλεόνασμα, από τις 4 συστημικές τράπεζες, το έχει η Εθνική με 2,025 δισ. ευρώ που οδηγεί σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,9% με βάση το δυσμενές σενάριο (σ.σ. που προβλέπει τριετή ύφεση στην Ευρωζώνη, μεγάλη πτώση των τιμών στις χρηματαγορές κ.λπ.). Αναφέρομαι στο δυναμικό σενάριο που λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες και εν εξελίξει πρωτοβουλίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, γιατί αυτό αξιολογεί τα συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια των ομίλων και άρα το μέλλον τους.

Και το στατικό σενάριο που έδειξε μικρές κεφαλαιακές ανάγκες, το αγνοούμε εντελώς;

Δεν το αγνοούμε, γιατί «έτρεξε» και αυτό για τις ελληνικές τράπεζες, μόνο και μόνο επειδή είχαν την ατυχία τα περυσινά σχέδια αναδιάρθρωσης να εγκριθούν από τις αρχές φέτος. Αλλά και με το στατικό σενάριο (που λαμβάνει υπόψη την εικόνα των ισολογισμών τον Δεκέμβριο του 2013) το θεωρητικό έλλειμμα στο τέλος του 2016 εξαλείφεται, αν ληφθούν υπόψη δύο θέματα τα οποία φυσικά δέχεται και η ΕΚΤ, και μάλιστα το καθένα χωριστά:

Πρώτον, η μέχρι τώρα κερδοφορία (και η Εθνική είναι η μόνη κερδοφόρος ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια), όπως και η υλοποίηση δράσεών μας μέχρι τον Σεπτέμβριο που ήδη καλύπτουν το κενό.

Δεύτερον, το κεφαλαιακό απόθεμα που προκύπτει από τον αναβαλλόμενο φόρο, επίσης καλύπτει το κενό και αυξάνει και το κεφαλαιακό απόθεμα του δυναμικού σεναρίου πέραν των 3 δισ. ευρώ.

Η Εθνική σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για περαιτέρω θωράκισή της. Στο πλαίσιο αυτά εντάσσονται και κινήσεις για τη Finansbank;

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για περαιτέρω βήματα θωράκισης. Παραμένουμε στους σχεδιασμούς μας που μάλιστα έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας με συνέπεια και ευθύνη. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει και τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank. Η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στη Finansbank δεν θα υποχωρήσει κάτω του 60%.

Πώς προδιαγράφεται η επόμενη ημέρα για την Εθνική;

Δουλειά τραπεζική και επικέντρωση στον κύριο στόχο μας, που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Επί ένα χρόνο, εκατοντάδες στελέχη μας αφιέρωσαν χιλιάδες εργατοώρες στην παροχή στοιχείων για την επεξεργασία των stress tests. Τώρα και εφεξής δουλειά, επιμονή, συνέπεια στο κύριο έργο μας για να συμβάλουμε θετικά στην ανάπτυξη. Όπως είπε και ο διοικητής της ΤτΕ, οι τράπεζες μπορούν να ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επέλθει εφησυχασμός, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων. Η Εθνική πάντως διαθέτει τον μικρότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, και με βάση την πολύ αυστηρότερη ευρωπαϊκή εκδοχή. Επομένως, παρά τις συνολικά πολύ μεγάλες -σε απόλυτο νούμερο- χορηγήσεις, και διαθέτοντας επαρκέστατη ρευστότητα, υλοποιούμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας για χορηγήσεις 3 δισ. ευρώ στο τρέχον έτος.

Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα;

Οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί καλύπτουν συνολικό ποσό περί τα 1,8 δισ. ευρώ. Και σύντομα, πολύ σύντομα, θα δοθούν πρόσθετες εγκρίσεις για νέα σχέδια που είναι ώριμα προς υλοποίηση. Εμείς αναζητάμε και προσκαλούμε το επιχειρηματικό δυναμικό, να προχωρήσει στις επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν σταθερές και με προοπτική ανέλιξης θέσεις εργασίας. Πρέπει πάση θυσία να συνεργαστούμε όλοι και να απαλλάξουμε τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, από τη βάσανο της ανεργίας. Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επαναφέρουμε στη χώρα από το εξωτερικό, το πιο υγιές παραγωγικό στοιχείο μας, τις νέες και τους νέους μας. Κανείς όμως μόνος του δεν μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα. Αυτό ισχύει και για τις επενδύσεις. Δεν αρκεί ότι διαθέτουμε τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία να στηρίξουμε πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται και ανταπόκριση. Η ύπαρξη των κεφαλαίων και η απόφασή μας για χορηγήσεις δεν θέτει αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα. Μόνη προϋπόθεση η βιωσιμότητα του σχεδίου, που για να είναι ρεαλιστικό πρέπει να διακρίνεται από καινοτομία και να έχει εξωστρεφή προσανατολισμό.

Αναφερθήκατε σε νέες χορηγήσεις 3 δισ. ευρώ φέτος. Ομως οι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης είναι αρνητικοί εδώ και πολλούς μήνες και η πραγματική οικονομία στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας...

Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των στρατηγικών των τραπεζών σε συνδυασμό με τη παγίωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση «κόκκινων» δάνειων, τη βιώσιμη συνολική ρύθμιση υποχρεώσεων προς Δημόσιο και τράπεζες και την ολοκλήρωση του Πτωχευτικού Δικαίου ιδιωτών, αναμένεται να αποτελέσουν τον καταλύτη για την ανάκαμψη της υγιούς ζήτησης δανείων και την ενεργότερη στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Δεν είναι αληθής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Εθνική, ο ισχυρισμός ότι έχει κλείσει η ροή χρηματοδότησης. Βεβαίως υπάρχει αρνητική πιστωτική επέκταση.

Βεβαίως αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις με 3 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχουν όμως τα αντίστοιχα αιτήματα. Η εγκρισιμότητα των αιτημάτων για δάνεια που υποβάλλονται στην Εθνική φθάνει περίπου το 80%. Δηλαδή εγκρίνουμε 8 στα 10 αιτήματα. Αυτό κάθε άλλο σημαίνει πολιτική περιορισμού της ρευστότητας. Το αντίθετο μάλιστα.

Είναι... λυπηρό και ενοχλητικό

Πώς εξηγείτε το... παράδοξο των αναταράξεων στην αγορά, με την πτώση στο Χ.Α. και την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα, παρά τα θετικά αποτελέσματα των stress tests;

Το ότι οι αγορές εμφανίζουν αναταράξεις, δείχνει πόσο εύθραυστη θεωρούν κάποιοι την αξιοπιστία της χώρας μας. Είναι πολύ λυπηρό και ενοχλητικό να έχουμε πολλές σημαντικές επιτυχίες στα δημοσιονομικά, όπως, για παράδειγμα, πρωτογενές πλεόνασμα και άλλες χώρες με αδυναμία στον ίδιο τομέα να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από τις αγορές. Είναι μονόδρομος για εμάς να αποδείξουμε ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, με συνέπεια την αποτελεσματική οικονομική πολιτική που μας οδήγησε σε έξοδο από την κρίση έπειτα από μια οδυνηρή εξαετία.

Από την Εφημερίδα: "Ημερησία"


Διαβάστε ακόμα