Ροβνάγκ Αμπντουλάγεφ, Πρόεδρος SOCAR: «Η Ελλάδα Είναι Πολύτιμος Εταίρος και Στρατηγική Αγορά για Εμάς»

Ροβνάγκ Αμπντουλάγεφ, Πρόεδρος SOCAR: «Η Ελλάδα Είναι Πολύτιμος Εταίρος και Στρατηγική Αγορά για Εμάς»
Συνέντευξη στη Λαλέλα Χρυσανθοπούλου
Τετ, 19 Νοεμβρίου 2014 - 11:33
Πεπεισμένος ότι η εις βάθος έρευνα της Κομισιόν για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR θα έχει αίσιο τέλος, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Η» ο πρόεδρος της αζέρικης εταιρείας Ροβνάγκ Αμπντουλάγεφ, λίγες ημέρες αφότου επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Πεπεισμένος ότι η εις βάθος έρευνα της Κομισιόν για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR θα έχει αίσιο τέλος, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Η» ο πρόεδρος της αζέρικης εταιρείας Ροβνάγκ Αμπντουλάγεφ, λίγες ημέρες αφότου επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Πώς τοποθετήστε απέναντι στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. να ξεκινήσει εις βάθος έρευνα για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR;

Το ότι η Κομισιόν αποφάσισε να περάσει στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ (Phase II) δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, καθώς έρευνα εις βάθος διεξάγεται συχνά κατά τη διαδικασία ελέγχου συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων από την Ε.Ε. Η SOCAR εκτιμά τον χρόνο και τους πόρους που έχουν αφιερώσει οι υπηρεσίες της Επιτροπής για την υπόθεση αυτή. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την Επιτροπή, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.

Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο υπαναχώρησης από τη συμφωνία εξαγοράς σε περίπτωση που η Κομισιόν σας ζητήσει πρόσθετες δεσμεύσεις ή θέσει επιπλέον όρους;

Η SOCAR από την αρχή κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκριση της συμφωνίας. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν καλοδέχθηκαν τις προσπάθειές της. Είμαστε λοιπόν πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα της Phase II έρευνας θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής. Σε αυτή τη φάση δεν έχει νόημα να εγείρουμε υποθετικά θέματα, τα οποία μπορεί και να μην προκύψουν ποτέ.

Θεωρείτε την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της εξαγοράς ως αρνητική εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν;

Όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει οι ηγεσίες και των δυο χωρών, η Ελλάδα είναι καλή φίλη και αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν. Οι διμερείς σχέσεις σαφώς και δεν περιορίζονται στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά είναι πολυδιάστατες και εξελίσσονται με τον πλέον θετικό τρόπο. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της SOCAR στην Ελλάδα και κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 10 Νοεμβρίου. Η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, συζητήθηκε και η πρόοδος του project του αγωγού ΤΑΡ. Δεν υπάρχει επομένως λόγος να υποθέτει κανείς ότι η θετική πορεία των διμερών σχέσεων θα αναστραφεί στο ορατό μέλλον.

Μπορεί η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ να επηρεάσει το project του TAP κι αν ναι, με ποιον τρόπο;

Ελπίζουμε ότι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρωθεί σύντομα. Όπως γνωρίζετε, ο TAP αποτελεί κοινοπραξία μεγάλων διεθνών εταιρειών (σ.σ. βασικοί μέτοχοι εκτός από την SOCAR είναι η ΒP, η νορβηγική Statoil, η βελγική Fluxys, η ισπανική Enagas και η ελβετική Axpo), έχει συνάψει ανεξάρτητη συμφωνία συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ και το project εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά στην Ελλάδα.

Τι προοπτικές βλέπετε για τη SOCAR στην Ελλάδα;

Το σημαντικότερο στοιχείο των σχέσεων των χωρών μας αφορά στη συνεργασία στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας, την παροχή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στην υλοποίηση διεθνών ενεργειακών projects. Θεωρούμε την Ελλάδα πολύτιμο εταίρο και σημαντική αγορά. Πιστεύουμε ότι μέσω της συνεργασίας μας η Ελλάδα θα ενισχύσει περαιτέρω τη γεωπολιτική της θέση στη Νότια Ευρώπη και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό ενός εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου για το φυσικό αέριο που έρχεται από την Ανατολή στη Δύση. Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο(hub) φυσικού αερίου και μείζων παίκτης του κλάδου στην περιοχή.

Μπορεί το Αζερμπαϊτζάν να αναδειχθεί σε αξιόπιστο ενεργειακό εταίρο της Ευρώπης;

Στον τομέα της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αζερμπαϊτζάν έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα. Και οι δυο θα μπορούσαν να αποκομίσουν οφέλη από την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών τους, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και των δυο πλευρών. Η Ε.Ε. και το Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζουν κοινές ενεργειακές προκλήσεις. Η διαφοροποίηση και η ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας, η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών υποδομών, η ενεργειακή επάρκεια και η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελούν θέματα-κλειδιά και για τους δυο. Μια ενισχυμένη ενεργειακή συνεργασία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις. Το Αζερμπαϊτζάν αποτελούσε ανέκαθεν (και σήμερα πολύ περισσότερο) διεθνή ενεργειακό κόμβο. Η SOCAR προωθεί έναν σημαντικό αριθμό projects πετρελαίου και φυσικού αερίου σε συνεργασία με 25 πολυεθνικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών θα ήθελα να ξεχωρίσω τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor) που θα φέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που παράγεται από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2. Μεγάλο μέρος της ύψους 45 δισ. δολαρίων επένδυσης στο εν λόγω project χρηματοδοτείται από τη SOCAR, κάτι που καταδεικνύει τη δέσμευσή μας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Θα ήθελα να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά ότι η SOCAR αποτελεί αξιόπιστο ενεργειακό εταίρο της Ευρώπης. Πιστεύουμε πραγματικά ότι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. σήμερα και η SOCAR είναι εδώ για να στηρίξει τους εταίρους της στην Ευρώπη.

Τι είπε για...

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Η SOCAR από την αρχή κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκριση της συμφωνίας. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν καλοδέχθηκαν τις προσπάθειές της. Είμαστε λοιπόν πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα της Phase II έρευνας θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής.

Ενεργειακός κόμβος
Θεωρούμε την Ελλάδα πολύτιμο εταίρο και σημαντική αγορά. Πιστεύουμε ότι μέσω της συνεργασίας μας η Ελλάδα θα ενισχύσει περαιτέρω τη γεωπολιτική της θέση στη Νότια Ευρώπη και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό ενός εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου για το φυσικό αέριο που έρχεται από την Ανατολή στη Δύση. Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο(hub) φυσικού αερίου στην περιοχή.

Εταίρος της Ευρώπης
Μεταξύ των σημαντικότερων projects που υλοποιεί η SOCAR είναι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου που θα φέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που παράγεται από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2. Πιστεύουμε πραγματικά ότι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. σήμερα και η SOCAR είναι εδώ για να στηρίξει τους εταίρους της στην Ευρώπη.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 19/11/2014)