Εκτός Ευρωπαϊκού Πλαισίου η Πολιτική της Κυβέρνησης στην Ενέργεια

Την στιγμή κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για μία πολιτική προσέγγιση και κοινό βηματισμό μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, που θα επιτρέψει την επίλυση του οικονομικού αδιεξόδου που έχει περιέλθει η χώρα και θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τόσο των πιεστικών δανειακών αναγκών (βλέπε αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων, ρευστότητα τραπεζών) αλλά και την ενίσχυση της παραπαίουσας οικονομίας, οι αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν σε καθημερινή βάση τις «αντικαπιταλιστικές» και αντιευρωπαϊκές θέσεις τους αμφισβητώντας έμπρακτα τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Με άλλα λόγια δεν χάνουν ευκαιρία να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι θεσμοί γενικότερα, αναγνωρίζουν πλέον ως έναν «μετριοπαθή» πολιτικό με τον οποίο προσπαθούν να διατυπώσουν ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα
energia.gr
Δευ, 16 Μαρτίου 2015 - 15:50

Την στιγμή κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για μία πολιτική προσέγγιση και κοινό βηματισμό μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, που θα επιτρέψει την επίλυση του οικονομικού αδιεξόδου που έχει περιέλθει η χώρα και θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τόσο των πιεστικών δανειακών αναγκών (βλέπε αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων, ρευστότητα τραπεζών) αλλά και την ενίσχυση της παραπαίουσας οικονομίας, οι αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν σε καθημερινή βάση τις «αντικαπιταλιστικές» και αντιευρωπαϊκές θέσεις τους αμφισβητώντας έμπρακτα τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Με άλλα λόγια δεν χάνουν ευκαιρία να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι θεσμοί γενικότερα, αναγνωρίζουν πλέον ως έναν «μετριοπαθή» πολιτικό με τον οποίο προσπαθούν να διατυπώσουν ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα.

Η δε πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες (13/3) και η θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ, με τον οποίο και είχε μία άκρως εποικοδομητική συνεργασία (βλέπε απόφαση για δημιουργία Task Force με στόχο την καλύτερη χρήση Ευρωπαϊκών κονδυλίων) καθώς και εγκάρδια συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σούλτς, πιστοποιούν την βελτίωση των σχέσεων Αθήνας- Βρυξελλών παρά τις όποιες δυσκολίες, οι οποίες και δεν είναι αμελητέες. Χαρακτηριστική είναι η αυστηρή σύσταση στον Έλληνα πρωθυπουργό εκ μέρους του κ. Γιούνκερ «ότι δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος από την Αθήνα, ενώ αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανησυχίας καθώς τώρα δεν είναι ώρα για διαχωρισμούς». Παράλληλα σε αυτοσυγκράτηση και «φραστικό αφοπλισμό» κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Σουλτς όμως έκανε λόγο για κάποιες «ανόητες δηλώσεις» στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. «Δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό. Χρειαζόμαστε μία ενιαία γραμμή», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, δεν έχουν κανένα νόημα οι εκατέρωθεν προκλήσεις. «Η κατάσταση είναι υπερβολικά σοβαρή για κάτι τέτοιο», προειδοποίησε.

Ανάμεσα στα πολλά αντιφατικά και άκρως προκλητικά μηνύματα είναι αυτά που προέρχονται από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, αρχηγό της αριστερής φράξιας του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες μέσα από δηλώσεις του αμφισβητεί ευθέως τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ δεν χάνει ευκαιρία να διατυπώνει τις ακραίες θέσεις του για την οργάνωση και λειτουργία του ενεργειακού τομέα και ιδιαίτερα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία και θεωρεί περιττή αφού πέραν των μικρών παραγωγών ΑΠΕ και του κυρίαρχου ρόλου της ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει την συμμετοχή των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών στην λειτουργία της, αρνούμενος πεισματικά να συναντήσει την διοίκηση του ΕΣΑΗ η οποία και έχει ζητήσει συνάντηση για να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Π. Λαφαζάνης δεν έκρυψε την πλήρη αντίθεσή του με τον τρόπο οργάνωσης της σημερινής αγοράς δηλώνοντας ότι θα περικόψει τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ιδιαίτερα τον εποπτικό της ρόλο, καθότι θεωρεί ότι πρέπει να έχει περιθωριακή παρουσία, με το Υπουργείο να έχει την αποκλειστική ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία του ενεργειακού τομέα.

Η πρώτη ουσιαστική κόντρα με την ΡΑΕ δεν άργησε με αφορμή την από 30/12/2014 απόφαση του Ρυθμιστή για αύξηση των τελών του ΕΤΜΕΑΡ στο πλαίσιο εξορθολογισμού του λογαριασμού ΑΠΕ και την μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (βλέπε σημερινό ρεπορτάζ στο energia. gr) με τον υπουργό να κατηγορεί την διοίκηση της ΡΑΕ για εξαπάτηση και πλεκτάνη εις βάρος των πολιτών. Εάν όμως κάποιος μελετήσει την όλη υπόθεση, την υπάρχουσα νομολογία, τις υποχρεώσεις της διοίκησης της ΡΑΕ έναντι της πολιτείας και την άθλια οικονομική κατάσταση (μέχρι πρότινος) του ΛΑΓΗΕ θα δει ότι εάν η ΡΑΕ δεν ελάμβανε την απόφαση που έλαβε για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κινδύνευε να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Όμως αυτό και πολλά άλλα που αφορούν την λειτουργία της ενεργειακής αγοράς είναι προφανώς ψιλά γράμματα για τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ ο οποίος βλέπει παντού να εξυφαίνονται καπιταλιστικές συνωμοσίες και τις πολυεθνικές (ποιες άραγε αφού όλες έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια;) έτοιμες να ρουφήξουν το αίμα του λαού.

Η κατάργηση όμως της ίδιας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή του pool, την οποία ως γνωστό μεθοδεύει ο Π. Λαφαζάνης, η απόλυτη περιθωριοποίηση ή και εξαγορά με ομόλογα του Δημοσίου των ιδιωτών παραγωγών, η περαιτέρω ενίσχυση του μονοπωλίου της ΔΕΗ, που στην πράξη σημαίνει ματαίωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την οποία έστω και κουτσουρεμένη είχε αποκτήσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έρχονται σε άμεση αντίφαση με την οδηγία EC/72/2009 αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Λισαβόνας (13.12.2007) περί δημιουργίας ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Με την ίδια λογική ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ έχει παγώσει κάθε διαδικασία για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου αγνοώντας επιδεικτικά την Οδηγία EC/73/2009. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα οδηγηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όπου θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση και η επιβολή υψηλών προστίμων, τα οποία ασφαλώς δεν θα πληρώσει ο κ. Λαφαζάνης και οι σύντροφοι του αλλά ο ελληνικός λαός.

Αλλά και οι δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 5/3 περί «ηγεμονικών πιέσεων και επιβολής των συμφερόντων των πολυεθνικών με στόχο την δημιουργία μιας μεγάλης νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής αγοράς όπου θα κυριαρχήσει μία χούφτα πολυεθνικών εταιρικών γιγάντων» στη διαμόρφωση μίας νέας ενεργειακής πολιτικής, της ΕΕ (βλέπε πρόταση για δημιουργία Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης) δημιούργησαν εύλογα ερωτηματικά στους παρευρισκόμενους υπουργούς άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ως προς την θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί και η άστοχη απόφαση του Π. Λαφαζάνη να προχωρήσει στην ανάκληση της περιβαλλοντικής άδειας της σημαντικής επένδυσης (υπολογίζεται στο 1.0 δισεκατομμύριο ευρώ) της καναδικής Eldorado Gold για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές με ορατό κίνδυνο να σταματήσει η συνολική μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλκιδικής, την αποχώρηση της εταιρείας και την απώλεια μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι με την λογική και τις μεθοδεύσεις του υπερυπουργού κ. Π. Λαφαζάνη, που ως γνωστό έχει την καθολική υποστήριξη της αριστερής πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, η Ελλάδα οδηγείται σταθερά σε μία ενεργειακή και επενδυτική απομόνωση με την κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται την συμμόρφωση στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς γενικότερα ως «ενεργειακή μπανανία». Μόνο που ενεργειακός και επενδυτικός παρίας χαρακτηρίζεται από τις αγορές όποιος αντιμετωπίζει τις Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις μέσα από απομονωτισμό, εσωστρέφεια και παρωχημένες ιδεοληψίες. Με την ενέργεια να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας και με τον κ. Π. Λαφαζάνη να τυγχάνει της πλήρους στήριξης της κυβέρνησης και με ειλημμένη την απόφαση της κυβέρνησης να αμφισβητήσει το Ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης της ενεργειακής αγοράς συμπεραίνεται ότι μεθοδεύεται η πλήρης ενεργειακή περιθωριοποίηση της Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πράγματι επιθυμεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν χάνει πλέον ευκαιρία να υποβάλλει τα Ευρωπαϊκά της διαπιστευτήρια;

Διαβάστε ακόμα