Η πλέον πρόσφατη συνάντηση των οργανώσεων COPA και COGECA έλαβε χώρα στη Ρίγα της Λετονίας το διήμερο 2-3 Ιουνίου παράλληλα με το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Δεδομένης της μορφής των άτυπων Συμβουλίων Γεωργίας, καθώς και του γεγονότος ότι η πρωθυπουργός της Λετονίας ήταν προγενέστερα υπουργός Γεωργίας της χώρας με στενή συνεργασία με τις οργανώσεις COPA και COGECA, προσκάλεσε τα μέλη των εν λόγω οργανώσεων (που εκπροσωπούν συνολικά περίπου 100 ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις) να πραγματοποιήσουν την τακτική ανά δίμηνο συνάντηση των μελών τους την ίδια χρονική περίοδο με τις εργασίες του Συμβουλίου
Η πλέον πρόσφατη συνάντηση των οργανώσεων COPA και COGECA έλαβε χώρα στη Ρίγα της Λετονίας το διήμερο 2-3 Ιουνίου παράλληλα με το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Δεδομένης της μορφής των άτυπων Συμβουλίων Γεωργίας, καθώς και του γεγονότος ότι η πρωθυπουργός της Λετονίας ήταν προγενέστερα υπουργός Γεωργίας της χώρας με στενή συνεργασία με τις οργανώσεις COPA και COGECA, προσκάλεσε τα μέλη των εν λόγω οργανώσεων (που εκπροσωπούν συνολικά περίπου 100 ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις) να πραγματοποιήσουν την τακτική ανά δίμηνο συνάντηση των μελών τους την ίδια χρονική περίοδο με τις εργασίες του Συμβουλίου. Η στόχευση της λετονικής προεδρίας ήταν η προφανής, ήτοι η εν δυνάμει διευκόλυνση των διαβουλεύσεων των εθνικών αντιπροσωπειών των κρατών- μελών προκειμένου να διαμορφώσουν κοινές θέσεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος του Συμβουλίου και των COPA και COGECA. Αλλωστε διαχρονικά υπάρχει στενή σχέση μεταξύ Συμβουλίου και οργανώσεων COPA και COGECA.

Τα βασικά θέματα της συνάντησης των COPA και COGECA αφορούσαν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ όσον αφορά το ΟΣΔΕ και τα βοσκοτόπια, την ανάλυση της διεθνούς αγοράς σε σχέση με τα κτηνοτροφικά προϊόντα και εν γένει το μέλλον της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας, τη στήριξη της διακήρυξης της «Μπρατισλάβα» (εν όψει και της συζήτησής της στο επικείμενο τυπικό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 Ιουνίου) και τις συμμαχίες των διαφόρων αντιπροσωπειών δεδομένων των εκλογών που αναμένονται να διεξαχθούν εντός τους έτους για τα νέα προεδρεία των COPA και COGECA.

Η διακήρυξη της «Μπρατισλάβα» έχοντας ήδη υπογραφεί από επτά υπουργούς Γεωργίας (ήτοι Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβενίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας), υιοθετώντας τόσο τις βασικές αρχές των COPA και COGECA όσο και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις του επιτρόπου Γεωργίας Φ. Χόγκαν, θέτει ένα ουσιαστικό πλαίσιο για την ενδυνάμωση της θέσης του παραγωγού στην αγροδιατροφική αλυσίδα και την εξάλειψη φαινομένων δεσπόζουσας θέσης, κυρίως από την πλευρά των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων. Η ελληνική αντιπροσωπεία στις COPA και COGECA επισήμανε ότι αναμένει ο έλληνας υπουργός Γεωργίας να υπογράψει και να στηρίξει στο επόμενο προγραμματισμένο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αυτή την ιδιαίτερα σημαντική διακήρυξη για τη διασφάλιση των συμφερόντων και των αγροτών της χώρας μας.

Είναι πασιφανές ότι ουσιαστικά οι οργανώσεις COPA και COGECA αποτελούν θεσμούς της ΕΕ με σημαντικό παρελθόν, ουσιαστικό παρόν και καθοριστικό μέλλον στη χάραξη της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Η εκπροσώπηση των ελλήνων παραγωγών, των οργανώσεών τους και των συνεταιρισμών τους σε αυτούς τους θεσμούς έχει επίσης βαρυσήμαντο παρελθόν, ένα παρόν που διαμορφώνεται και ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις και ανατροπές για την ανάδειξη της ελληνικής γεωργίας ως βασικού παράγοντα συνδιαμόρφωσης κοινών αγροτικών πολιτικών. Το πακέτο «Γιούνκερ» και η διακήρυξη της «Μπρατισλάβα» αποτελούν δύο πολύ πρόσφατα παραδείγματα ευκαιριών παρέμβασης που αναδείχθηκαν σε αυτούς τους θεσμούς και μπορούν να αποτελέσουν βήματα ενίσχυσης εθνικών θέσεων και επιδιώξεων. Είναι σίγουρο ότι θα δίνονται συνεχώς τέτοιες ευκαιρίες συνεργειών και είναι περισσότερο από ποτέ επιθυμητό και αναγκαίο υπό τις παρούσες συνθήκες της χώρας να τις αξιοποιήσουμε δίχως αποκλεισμούς, όσο περισσότερο συνεργατικά μπορούμε.

Ο κ. Γιώργος Κορμέντζας είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού GAIA Επιχειρείν ΑΕ.

(tovima.gr)