Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι η Γερμανία μπορεί να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές έως το 2050. Ένα χωριό στο Βρανδεμβούργο ήδη κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι η Γερμανία μπορεί να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές έως το 2050. Ένα χωριό στο Βρανδεμβούργο ήδη κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Αν ρωτήσει κανείς τους κατοίκους του χωριού Φέλντχαϊμ πώς θα περιέγραφαν το χωριό τους, θα απαντούσαν ότι είναι απλώς ένα πολύ ήσυχο χωριό. Και δεν έχουν άδικο.

Στον μικρό οικισμό, που βρίσκεται 60 χλμ. νοτιοδυτικά από το Βερολίνο, ζουν μόλις 128 κάτοικοι. Αυτό το χωριό όμως έχει μια ιδιαιτερότητα: στους δρόμους δεν βλέπεις ηλεκτροφόρα καλώδια. Είναι όλα υπόγεια και μεταφέρουν ενέργεια που παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές στο ίδιο το χωριό.

Το ενεργειακό πείραμα του Φέλντχαϊμ ξεκίνησε το 1995, όταν ο Μίχαελ Ράσεμαν, επιχειρηματίας και φοιτητής μηχανολογίας τότε, πρότεινε να τοποθετηθούν στο χωριό ανεμογεννήτριες. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε ολόκληρο ενεργειακό πάρκο, που έχει σήμερα 47 ανεμογεννήτριες.

«Αρχικά δεν ήταν έτσι προγραμματισμένο το εγχείρημα. Αρχισε να επεκτείνεται σταδιακά», λέει η Κάθλιν Τόμσον, μια Βρετανίδα ξεναγός, η οποία μένει εκεί κοντά και προσφέρει ξεναγήσεις στο χωριό. Σήμερα το Φέλντχαϊμ, πέραν του ηλιακού πάρκου, διαθέτει μονάδα παραγωγής μεθανίου, δικαιολογώντας τον τίτλο ως το πλέον πρωτοποριακό χωριό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η τελευταία ανεμογεννήτρια που απέκτησε το γερμανικό χωριό θα μπορεί να παράγει εννέα εκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο – κάτι παραπάνω από αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του χωριού.

Μάλιστα, το πάρκο παράγει τόσο πολλή ενέργεια, που σχεδόν το 99% της παραγωγής μπορεί να πουληθεί.

Με Δικό του Δίκτυο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το 2008 ο γεωργικός συνεταιρισμός αποφάσισε να κατασκευάσει βιολογική μονάδα παραγωγής μεθανίου, με το οποίο οι κάτοικοι ζεσταίνουν τα σπίτια τους. Επιπλέον, την ίδια χρονιά έστησαν ένα ηλιακό πάρκο σε μια παλιά εγκαταλελειμμένη σοβιετική στρατιωτική βάση. 

Αυτή τη στιγμή στο ηλιακό πάρκο παράγεται ενέργεια που επαρκεί για να καλύψει 600 νοικοκυριά. Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Φέλντχαϊμ, υπήρξε ένα σημαντικό εμπόδιο για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία του χωριού. Η εταιρεία παροχής ενέργειας Ε.ΟΝ αρνήθηκε να ενοικιάσει ή και να πουλήσει δίκτυα μεταφοράς ρεύματος. 

Το χωριό αντέδρασε δημιουργώντας ένα δικό του, παράλληλο δίκτυο, το οποίο ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2010. Από τότε οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά ένα τρίτο. Το τιμολόγιο αυτό όμως, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές. 

Η Κάθλιν Τόμσον είναι αισιόδοξη πως το χωριό θα καταφέρει κάποτε να αλλάξει τον νόμο, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο διανομής ενέργειας. Πέραν των άλλων, το Φέλντχαϊμ έχει καταφέρει να προσελκύσει και τουρίστες με την καινοτόμο πολιτική που εφαρμόζει.

Πηγή: H Καθημερινή