Στις 18 Αυγούστου άρχισε να εφαρμόζεται ο κανονισμός περί κληρονομικής διαδοχής που καθιστά ευκολότερες τις διασυνοριακές κληρονομιές

Στις 18 Αυγούστου άρχισε να εφαρμόζεται ο κανονισμός περί κληρονομικής διαδοχής που καθιστά ευκολότερες τις διασυνοριακές κληρονομιές. 

Μέχρι τώρα το θέμα της διεθνούς κληρονομικής διαδοχής και διαθήκης με διασυνοριακά στοιχεία μπορεί να ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικούς κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο να ασχοληθεί με μια διασυνοριακή κληρονομική διαδοχή και ποιο δίκαιο εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη κληρονομική διαδοχή. 

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε έλλειψη σαφήνειας, δεδομένου ότι τα δικαστήρια σε διάφορα κράτη μέλη μπορούσαν να διεξάγουν παράλληλες διαδικασίες με δυνητικά αντικρουόμενα αποτελέσματα, και με λιγότερες ευκαιρίες για τους πολίτες να είναι σε θέση επιλέξουν το δίκαιο που θα έπρεπε να ισχύει για την κληρονομιά.

Η κυρία Věra Jourová, Επίτροπος αρμόδια για την δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα των φύλων, δήλωσε σχετικά με τον κανονισμό: 

«Σήμερα καθίσταται φθηνότερη και ταχύτερη η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν διεθνείς κληρονομικές διαδοχές και διαθήκες. Οι πολίτες που συντάσσουν διαθήκη μπορούν πλέον να επιλέξουν το δίκαιο της χώρας της εθνικότητάς τους που θα εφαρμόζεται για την περιουσία τους, ακόμη και αν κατοικούν σε άλλο κράτος μέλος και τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες. Αυτό θα εξασφαλίσει κάθε χρόνο ηρεμία και ασφάλεια δικαίου σε περίπου 450.000 ευρωπαϊκές οικογένειες, οι οποίες εμπλέκονται σε διασυνοριακές υποθέσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι ταχύτερες και φθηνότερες διαδικασίες, έτσι ώστε οι πολίτες της ΕΕ να εξοικονομούν χρόνο και νομικά έξοδα».

Ο κανονισμός εισάγει επίσης το «Ευρωπαϊκό Κληρονομητήριο», το οποίο θα δίνει στους κληρονόμους και τους εκτελεστές τη δυνατότητα να αποδεικνύουν την ιδιότητά τους και να ασκούν τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητές τους σε όλη την ΕΕ. Στο εξής, ο κανονισμός περί κληρονομικής διαδοχής θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Δανία, που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στο εν λόγω μέσο. Επίσης, εγκαινιάστηκε εκστρατεία πληροφόρησης για τους πολίτες και τους επαγγελματίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.