English | Ελληνικά
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
Άρθρο
Πρόσωπα στην Επικαιρότητα

Χαλέντ Άσαντ: Ο 82χρονος Σύρος Αρχαιολόγος που Αποκεφάλισε το ISIS στην Παλμύρα

Ο διακεκριμένος Σύρος αρχαιολόγος Χαλέντ Αλ Άσαντ δολοφονήθηκε στις 18 Αυγούστου από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL). Είχε αποκληθεί ο «Χάουαρντ Κάρτερ της Παλμύρας» για το σημαντικό ανασκαφικό έργο του στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, παραλληλιζόμενος με τον Βρετανό αρχαιολόγο που το 1922 ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών.

Μέλη του ISIS αποκεφάλισαν τον 82χρονο αρχαιολόγο στην αρχαία συριακή πόλη της Παλμύρας και κρέμασαν το σώμα του από έναν κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρου, είπε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Συρίας Μάμουν Αμντελκαρίμ.

Ο Χαλέντ Αλ Άσαντ (Khaled al-Asad) γεννήθηκε στην Ταντμούρ της Συρίας, γνωστή και ως νέα πόλη της Παλμύρας, το 1932. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού και στη συνέχεια συμμετείχε σε ανασκαφές στην Παλμύρα. Από το 1963 έως τη συνταξιοδότησή του το 2003 ήταν επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών στην Παλμύρα, όπως αναφέρει το sansimera.gr

Το 2001 ανακάλυψε 700 ασημένια νομίσματα που έφεραν τα πρόσωπα των Περσών βασιλιάδων Χοσρόη Α’ και Χοσρόη Β’, οι οποίοι είχαν εισβάλλει στη Συρία τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Το 2003 ήταν επικεφαλής ομάδας Σύρων και Πολωνών αρχαιολόγων που έφεραν στην επιφάνεια ένα εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας μωσαϊκό του 3ου μ.Χ. αιώνα στην Παλμύρα.

Όταν τον Μάιο του 2015 το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την περιοχή της Παλμύρας, ο Αλ Άσαντ είχε προλάβει να απομακρύνει σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ο ίδιος συνελήφθη, τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίθηκε για πάνω από μήνα από τους άκρως ριζοσπαστικούς σουνίτες μαχητές και στις 18 Αυγούστου 2015 αποκεφαλίστηκε δημοσίως στην Παλμύρα, με τις κατηγορίες ότι υπήρξε «αποστάτης του Ισλάμ», «διευθυντής ειδώλων», «εκπρόσωπος της Συρίας σε συνέδρια απίστων» και «επισκέπτης του σιιτικού Ιράν». Το ISIS βασάνιζε τον 82χρονο αρχαιολόγο για να αποκαλύψει πού έχουν αποθηκευτεί αγάλματα από την Παλμύρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες από την περιοχή, η σορός του κρεμάστηκε από ένα ρωμαϊκό κίονα.

Πριν από την κατάληψη της πόλης από το ΙΚ, Σύροι αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν μεταφέρει εκατοντάδες αρχαίων αγαλμάτων σε ασφαλείς κρυψώνες από φόβο ότι θα καταστραφούν από τους ισλαμιστές.

Τον Ιούνιο, το ΙΚ ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα, τα οποία δεν ανήκαν στα οικοδομήματα της ρωμαϊκής εποχής, και οι ισλαμιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα.

«Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς πως ένας τέτοιος επιστήμονας που έδωσε τόσο αξιομνημόνευτες υπηρεσίες στον χώρο και την ιστορία θα αποκεφαλιζόταν (...) και το πτώμα του θα κρέμεται ακόμα από έναν από τους αρχαίους κίονες στο κέντρο μιας πλατείας της Παλμύρας», είπε για τη δολοφονία του Ασαντ ο Αμπντελκαρίμ.

Πρόσθεσε πως ο Ασαντ ήταν γνωστός για αρκετές επιστημονικές μελέτες που είχαν εκδοθεί σε διεθνή αρχαιολογικά έντυπα για την Παλμύρα, η οποία άνθισε πριν από 2.000 χρόνια ως σημαντικό εμπορικό κέντρο στον Δρόμο του Μεταξιού.

Ο Άσαντ είχε επίσης συνεργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες με αρχαιολογικές αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία σε αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνα στο χώρο της Παλμύρας (με τους ρωμαϊκούς τάφους και έναν Ναό του θεού Βάαλ-Διός, τον οποίο φέρεται ότι ανατίναξε σήμερα, 24 Αυγούστου, το ISIS), η οποία έχει αναγορευτεί από τον διεθνή οργανισμό UNESCO σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Αλ Άσαντ ήταν παντρεμένος και πατέρας 11 παιδιών. Ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και ίσως αυτή του η ιδιότητα να έπαιξε ρόλο στη δολοφονία του.

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 24/04 $74,97/βαρέλι
  WTI 24/04 $69,03/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  24/04 €12,73

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,23/04  €1,566/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €469,44/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €560,63/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,24/04 €56,380/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE