English | Ελληνικά
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
Άρθρο
Πρόσωπα στην Επικαιρότητα

Δρ. Παναγιώτης Ζέρβας, Δ/ντής Έρευνας & Ανάπτυξης της MES ENERGY A.E.: Ένας Από τους Πρωτοπόρους των Τεχνολογιών Υδρογόνου στην Ελλάδα

Το υδρογόνο αποτελεί μία από τις πιο εξεζητημένες, μολονότι πολλά υποσχόμενες, «τεχνολογίες αιχμής» στον ενεργειακό τομέα διεθνώς. Ωστόσο, και στην Ελλάδα αρχίζουν να δίνονται κίνητρα από την Πολιτεία για την ανάπτυξή του, ενώ ήδη υπάρχουν εταιρείες και επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το καύσιμο αυτό, που υπόσχεται να αντικαταστήσει όλες τις υφιστάμενες μορφές ενέργειας και να αλλάξει ριζικά την εικόνα που έχουμε για την παγκόσμια ενεργειακή οικονομία. Ο Δ/ντής Έρευνας & Ανάπτυξης στην εταιρεία MES ENERGY A.E. του Ομίλου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, Δρ. Παναγιώτης Ζέρβας, Χημικός Μηχανικός και Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ, είναι ένας από τους πρωτοπόρους στη θεματική περιοχή των υβριδικών θερμικών και ηλεκτρικών μονάδων στην Ελλάδα.

 

Μολονότι δεν υπάρχει ακόμη ώριμη και ανεπτυγμένη αγορά για τις τεχνολογίες υδρογόνου στη χώρα μας (αλλά ούτε και σε πολλές άλλες χώρες), η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ενέταξε την ανάπτυξη προϊόντων/τεχνολογιών κυψελών καυσίμου για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών καθώς και συστημάτων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής υδρογόνου στους τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση 2014-2020. Ο Δρ. Παναγιώτης Ζέρβας έχει ως πεδίο εφαρμογής της ερευνάς τα συστήματα ΑΠΕ, στις τεχνολογίες Υδρογόνου και στη βελτιστοποίηση διεργασιών & συστημάτων. Στο πλαίσιο της διδακτορικής του έρευνας είχε αναπτύξει υβριδική μονάδα ισχύος που συνδυάζει τις τεχνολογίες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά στοιχεία, ανεμογεννήτριες) με τις τεχνολογίες υδρογόνου.

 

Το υβριδικό αυτό σύστημα δίνει λύση στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας των ΑΠΕ -αφού δίνει τη δυνατότητα μετατροπής της ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε χημική ενέργεια (με τη μορφή καυσίμου υδρογόνου), η οποία πλέον αποθηκεύεται και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο χωρίς περιορισμούς.

 

Το εν λόγω υβριδικό σύστημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιοχές με έντονη ηλιακή ακτινοβολία ή/και αιολικό δυναμικό, καθώς αξιοποιεί τις ήπιες αυτές μορφές ενέργειας ακόμη και σε χρονικές περιόδους που αυτές δεν είναι διαθέσιμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βέλτιστη λειτουργία τέτοιου είδους συστημάτων –η οποία αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα καθορισμού βιωσιμότητας και ευρωστίας- καθορίζεται μέσω της εφαρμογής καινοτόμων υπολογιστικών εργαλείων και αλγορίθμων βελτιστοποίησης με βάση τις αρχές του προβλεπτικού ελέγχου.

 

Αλλά και ως Δ/ντής Έρευνας & Ανάπτυξης στην εταιρεία MES ENERGY A.E. του Ομίλου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ο Δρ. Παναγιώτης Ζέρβας, έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη και προώθηση “state of the art” εφαρμογών συστημάτων τεχνολογιών υδρογόνου που επικεντρώνονται στο να παρέχουν λύσεις για παροχή εφεδρικής ισχύος (backup power) σε κρίσιμες εφαρμογές όπως είναι οι Ασύρματες Τηλεπικοινωνίες, τα Απομακρυσμένα Ενσύρματα Τερματικά, οι Επικοινωνίες Εκτάκτου Ανάγκης, οι Επικοινωνίες Radio/Microwave, ο Έλεγχος Απομακρυσμένων Διαβάσεων Τραίνων, τα Συστήματα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος (UPS) και τέλος πλήθος αντίστοιχων Στρατιωτικών Εφαρμογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτού του είδους οι εφαρμογές ήδη τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής στο εξωτερικό ενώ ιδίως οι εφαρμογές σε Σταθμούς Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας (Base Transceiver Stations) αποτελούν ότι πιο σύγχρονο και καινοτόμο στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των πρωτοπόρων του χώρου με χιλιάδες εφαρμογών ανά την υφήλιο.

 

Ακόμα, στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας του Δρ. Ζέρβα και σε εναρμόνιση με την Εθνική Στρατηγική Έρευνας & Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση, η MES ENERGY A.E. παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για τους τομείς των μεταφορών καθώς και των συστημάτων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής Η2.

 

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Δρ. Παναγιώτης Ζέρβας έχει αρθρογραφήσει και διατελέσει κριτής σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών καθώς και σε μέσα έντυπης ενημέρωσης ενώ έχει ακόμα διατελέσει Γενικός Δ/ντής της Cardel Α.Ε., Γενικός Δ/ντής της C Energy ΕΠΕ καθώς επίσης Δ/νων Σύμβουλος της Econoisis A.B.E.T.E.

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 24/04 $74,97/βαρέλι
  WTI 24/04 $69,03/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  24/04 €12,73

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,23/04  €1,566/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €469,44/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €560,63/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,24/04 €56,380/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE