Το βιβλίο είναι προϊόν ερευνητικής δημοσιογραφίας  (investigating reporting) με βασικό θέμα την άνοδο στην εξουσία του σημερινού διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν- γνωστού και ως MBS από τα αρχικά του ονόματος του- αλλά και του πατέρα του Βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπουνταλασίζ Αλ Σαούντ. Οι συγγραφείς, που έχουν συνεργασθεί στην έκδοση και άλλων βιβλίων χρηματοοικονομικού περιεχομένου (λ.χ. βλέπε Billion Dollar Whale: the Man who Fooled Wall Street) είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι έχοντας δουλέψει για χρόνια στην έγκριτη εφημερίδα Wall Street Journal

Με δεδομένο ότι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο πετρέλαιο, με την χώρα να διαθέτει, συγκριτικά με άλλες χώρες, τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων στον κόσμο και έχοντας καταφέρει τα τελευταία 80 και κάτι χρόνια να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και οπωσδήποτε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, το βιβλίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού, μέσα από την οπτική της Σ. Αραβίας, εξηγεί πολλές από τις κρυφές πτυχές της σημερινής παγκόσμιας πετρέλαιο αγοράς. Οι συγγραφείς αφιερώνουν, και πολύ σωστά, αρκετές σελίδες για να εξηγήσουν την προέλευση και τις μεταξύ σχέσεις των κύριων μελών της βασιλικής οικογένειας των Αλ Σαούντ, με τους χιλιάδες πρίγκηπες και την πολυτελή διαβίωση τους εις βάρος του κρατικού κορβανά.

Κομβικό χρονικά σημείο στην σειρά γεγονότων που περιγράφει το βιβλίο είναι ο Δεκέμβριος του 2015, όποτε πεθαίνει ο μέχρι τότε βασιλιάς Αμπντούλα Μπιν Αμπντουλασίζ, που είχε στεφθεί βασιλιάς το 2005, όποτε και τίθεται θέμα διαδοχής. Και όπως τονίζουν οι συγγραφείς, μάλλον αυτονόητο δεν ήταν ότι θα τον διεδέχετο ο μικρότερος αδελφός του Σαλμάν, ηλικίας τότε 79 ετών, καθ’ ότι τον θρόνο διεκδικούσαν άλλα - θεωρούμενα πλέον ισχυρά πολιτικά - μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κρυφός και πολύ αποτελεσματικός μοχλός στήριξης του Σαλμάν Μπιν Αμπντουλασίζ στην υπόγεια μάχη που ξέσπασε για την διεκδίκηση του θρόνου υπήρξε ο υιός του Μοχαμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος επί αρκετά χρόνια πριν εργαζόταν μεθοδικά έχοντας αποδυθεί σε ένα αγώνα για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων για τον πατέρα του, ο οποίος σε αντίθεση με τα αδέλφια του (όλοι υιοί του θρυλικού βασιλιά Αμπντουλασίζ, ιδρυτή της δυναστείας) αν και κατείχε υψηλό κυβερνητικό πόστο (επί σειρά ετών ήταν διοικητής της πρωτεύουσας Ριάντ), δεν τον ενδιέφεραν τα υλικά αγαθά και δημιουργία περιουσίας. Την δουλειά αυτή όμως ανέλαβε ο υιός του Μοχάμεντ έχοντας ήδη από πολύ νεαρή ηλικία ασχοληθεί με επιχειρήσεις και έγλυψε στα χρηματοοικονομικά.

Έτσι, όταν κρίθηκε η κούρσα της διαδοχής την περίοδο Δεκέμβριος 2015 - Ιανουάριος 2016, ήταν ο Μοχάμεντ που ανέλαβε όλες τις παρασκηνιακές ενέργειες έτσι που όταν πέθανε ο βασιλιάς Αμπντούλα ήταν αυτός που προχώρησε στις απαραίτητες κινήσεις, καταλαμβάνοντας εξ απήνης τα άλλα ενδιαφερόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, και εγκαθιστώντας τον πατέρα του στον βασιλικό θρόνο. Ακολούθησε η σταδιακή διεκδίκηση από τον ίδιο τον MBS διαφόρων σημαντικών πόντων, όπως λ.χ. υπουργός Άμυνας, και χρειάστηκαν ακόμα δυόμισι χρόνια μέχρις ότου καταφέρει να εκτοπίσει άλλους ανταγωνιστές (κυρίως τον εξαδέλφο του Μοχάμεντ Μπιν Ναιέφ), να ισχυροποιήσει τον έλεγχο του στον κρατικό μηχανισμό και τελικά να αναγνωρισθεί επισήμως τον Ιούνιο του 2017 ως Διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Το βιβλίο περιγράφει με αρκετό σασπένς την ξέφρενη πορεία του MBS προς την εξουσία, την διεκδίκηση και επιστροφή στο κρατικό θησαυροφυλάκιο από σχεδόν 300 μέλη της ευρύτερης οικογένειας των Αλ Σαούντ, μέρους του αμύθητου πλούτου που είχαν συσσωρεύσει τα τελευταία πενήντα και κάτι χρόνια εις βάρος του Δημοσίου, και την προώθηση συγκεκριμένων σχεδίων του με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Βασίλειου και την διαφοροποίηση της παραγωγικής του βάσης. Οι συγγραφείς δεν παραβλέπουν και το σκοτεινό κεφάλαιο της μέχρι τώρα πορείας του MBS που δεν είναι άλλο από την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου και δριμύ επικριτή της βασιλικής οικογένειας, Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο 2018. Υπάρχουν, όμως, και άλλες κρυφές και βίαιες πλευρές της μέχρι τώρα πολιτείας του MBS όπως λ.χ. η απαγωγή και κράτηση στην Ριάντ του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, που περιγράφονται με αρκετά πειστικά στοιχεία στο εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό βιβλίο ο τίτλος του οποίου, «Αίμα και Πετρέλαιο» είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός του σκηνικού που επικρατεί ακόμα και σήμερα στο Βασίλειο των Σαούντ.

Τίτλος: «Blood and Oil»

Συγγραφείς: Bradley Hope και Justin Scheck

Εκδότης: John Murray

Ημερομηνία έκδοσης: Λονδίνο 2020

Αριθμός σελίδων: 346 σελ. - Paperback edition 

ISBN-10: ‎ 0306846667

ISBN-13: ‎ 978-0306846663