Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για την τύχη της Elpedison, του τέταρτου μεγαλύτερου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, οι δύο μέτοχοι της επιχείρησης, η ελληνική Helleniq Energy και η ιταλική Edison πλησιάζουν στο πιο κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το ποιος τελικά θα εξαγοράσει το μερίδιο του άλλου

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται καθοριστική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ιταλικού ομίλου έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσουν εκ νέου τους έλληνες εταίρους τους.


Στο διάγραμμα: Τα μερίδια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Πηγή: ΑΔΜΗΕ.

Η μοίρα της Elpedison είναι ένα από τα ζητήματα που συζητείται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, μιας και η πώλησή της αναμένεται να προκαλέσει ένα ντόμινο αλλαγών στο ενεργειακό σκηνικό της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η Elpedison είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής πάροχος ενέργειας στην εγχώρια αγορά, κατέχοντας μερίδιο 5,95% και περισσότερους από 315.000 πελάτες. Οι δύο συνέταιροι της εταιρείας δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο ποιος θα εξαγοράσει το 50% των μετοχών που ελέγχει ο άλλος, ενώ φαίνεται ότι τα οράματά τους για το μέλλον της Elpedison απέχουν αρκετά.

Η ιταλική Edison εμφανίζεται αποφασισμένη να παραμείνει στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα προωθεί μία σειρά επενδύσεων ώστε να καταστήσει την Elpedison πιο ανταγωνιστική. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, το ζήτημα των επενδύσεων ήταν και αυτό που επέφερε την οριστική ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών μετά από 15 έτη επιτυχημένης συνεργασίας. Για τους Ιταλούς, τα μεγάλα έργα στη βόρεια Ελλάδα— δηλαδή ο Υπεράκτιος Πλωτός Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένοι Φυσικού Αερίου (FSRU) στον Θερμαϊκό Κόλπο και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη— οφείλουν να ξεκινήσουν άμεσα.

Αντιθέτως, “ερωτηματικό” υπάρχει αναφορικά με τη στάση της Helleniq Energy. Υπενθυμίζεται ότι η Helleniq Energy βρίσκεται σε μία ευρύτερη φάση ανασχεδιασμού αφενός, επιχειρώντας να πουλήσει το μερίδιο 35% που ελέγχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και αφετέρου, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της στην Elpedison. Πάντως, οι Έλληνες διαπραγματευτές φαίνονται λιγότερο θερμοί για το μέλλον της Elpedison, διότι η ενδεχόμενη εξαγορά του ποσοστού της Edison μπορεί να αποτελεί το “κλειδί” πριν την εξ ολοκλήρου πώληση της Elpedison προς άλλον πάροχο.

Πιο συγκεκριμένα, ο τρίτος ενδιαφερόμενος για την Elpedison είναι η Mytilineos, η οποία ήδη κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής αγοράς, άνω του 15%, μέσω της Protergia. Η αγορά ολόκληρης της Elpedison θα εδραίωνε το συνολικό ποσοστό της Mytilineos στο 20%, φέρνοντάς της αρκετά πιο μπροστά από τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο, τον Ήρων. Ωστόσο, τα στελέχη της Mytilineos θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι μετά το Πάσχα, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Helleniq Energy και Edison.