Ακόμα μία διαμάχη μεταξύ των κολοσσών πετρελαίου και των περιβαλλοντικών οργανισμών και οργανώσεων έχει ανοίξει με αφορμή τη μείωση της παραγωγής πλαστικών. Με μπροστάρη την αμερικανική Exxon, το λόμπι του πετρελαίου επιχειρεί να σταματήσει την υπό διαπραγμάτευση διεθνή συμφωνία του ΟΗΕ για τα πλαστικά. Το νέο στάδιο των διεθνών διαπραγματεύσεων ξεκίνησε την Τρίτη 23 Απριλίου στην Οτάβα του Καναδά, με τους πιο αισιόδοξους να κάνουν λόγο για την αντίστοιχη «Συμφωνία των Παρισίων» στη διαχείριση των πλαστικών

Όπως έχει ήδη αναφέρει το energia.gr, η τέταρτη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων με σκοπό τη διαμόρφωση μίας δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για τη μόλυνση από πλαστικά, πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Καναδά, την Οττάβα. Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις έχουν συγκεντρώσει μία σειρά κρατικών αξιωματούχων, περιβαλλοντικών οργανισμών και οργανώσεων, καθώς και παραγόντων της αγοράς, με στόχο να συμφωνήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της νέας συνθήκης, η οποία θα οριστικοποιηθεί στα τέλη του 2024. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η μόλυνση εξαιτίας των πλαστικών θα αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2040, επομένως η ανάγκη δράσης είναι άμεση.

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές για μία δεσμευτική διεθνή συμφωνία για τη μείωση των πλαστικών ανησυχούν τις εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα πετροχημικά, ενώ συχνά δραστηριοποιούνται και οι ίδιες στον συγκεκριμένο τομέα. Η Exxon, η οποία έχει εισέλθει δυναμικά στην εν λόγω προσπάθεια λόμπινγκ, προβάλλει το επιχείρημα ότι η μείωση των παραγωγής πλαστικών δεν θα επιλύσει απαραίτητα το πρόβλημα της μόλυνσης από αυτά. Αντιθέτως, οι εναλλακτικές στη χρήση πλαστικών λύσεις μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, και επομένως να υπονομεύσουν τις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι επικριτές του λόμπι του πετρελαίου εξηγούν ότι μετά τις διάφορες νομικές, δικαστικές, και επικοινωνιακές ήττες που έχουν βιώσει οι πετρελαϊκοί κολοσσοί στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής, η αγορά των πλαστικών θεωρείται η σανίδα σωτηρίας τους. Με τον στόχο της απανθρακοποίησης να προχωρά αργά αλλά σταθερά, το μακροπρόθεσμο μέλλον των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου φαντάζει αβέβαιο— ειδικά αν αρνούνται να προσαρμοστούν στην αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ. Ως εκ τούτου, η παραγωγή των πλαστικών αποτελεί μία εδραιωμένη, αλλά εν πολλοίς αναξιοποίητη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρόμοιες προσπάθειες για παρεμπόδιση σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών έχουν καταγραφεί και σε τοπικό επίπεδο. Τις προηγούμενες εβδομάδες, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης μετατράπηκε στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ του λόμπι υπέρ των πλαστικών και όσων αγωνίζονται για τη μείωσή τους. Το τοπικό νομοθετικό σώμα της Πολιτείας εξετάζει ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση 15 ιδιαίτερα τοξικών ουσιών στα πλαστικά με σκοπό την ευκολότερη ανακύκλωσή τους. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία κινητοποίησε το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημικών, μέλος του οποίου είναι και η Exxon μαζί με άλλες ενεργειακές εταιρείες όπως οι BP, Shell, και Total, που οργάνωσε μία επικοινωνιακή καμπάνια για την καταψήφιση του νομοσχεδίου.