Το πατρονάρισμα της Χαμάς από την Τουρκία είναι άριστα τεκμηριωμένο και ευρέως γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Άγκυρα φιλοξενεί την τρομοκρατική οργάνωση γράφει η αμερικανική πολιτική επιθεώρηση The National Interest, εντός τουρκικών συνόρων από το 2011

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 07 Οκτωβρίου η Τουρκία ακολουθεί διπλή και υποκριτική πολιτική, από τη μια εντείνει την πολιτική ρητορική υπέρ της Χαμάς, δαιμονοποιεί το κράτος του Ισραήλ στα μυαλά των Τούρκων, ενώ συνεχίζει να αποκομίζει τεράστια οικονομικά κέρδη από το εμπόριο με το Ισραήλ. Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών εντείνει τις κυρώσεις κατά προσώπων και οικονομικών οντοτήτων που παρέχουν υλική βοήθεια στη Χαμάς μέσα στην Τουρκία, αυτό όμως που λείπει από την λίστα των κυρώσεων του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών είναι τα ονόματα κορυφαίων μελών του τουρκικού Κοινοβουλίου αλλά και μελών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP), πρόσωπα δηλαδή τα οποία είναι γνωστά για τη στήριξη που παρείχαν και παρέχουν στη Χαμάς.

Το να πει κανείς ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη Χαμάς είναι εύκολο, αυτό όμως που έχει περισσότερο νόημα είναι να ειπωθεί ακριβώς ποια πρόσωπα εντός κυβερνητικών κύκλων εργάζονται ενεργά και δυναμικά για να υποστηρίξουν τη Χαμάς και τις λειτουργίες της, και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική πολιτική επιθεώρηση TheNationalInterest, ο ρόλος της τουρκικής κυβέρνησης ως πάτρωνας της Χαμάς ξεκινά με τον Ερντογάν. Χωρίς τις ευλογίες και τις κατευθύνσεις του κανείς εντός της τουρκικής κυβερνητικής μηχανής και του κρατικού μηχανισμού δεν θα τολμήσει να κάνει κάποια κίνηση υποστήριξης της Χαμάς. Ακριβώς κάτω από τον Ερντογάν βρίσκεται ο Χασάν Τουράν, μέλος του τουρκικού Κοινοβουλίου που εκλέγεται στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Τουρκίας – Παλαιστίνης, οι πληροφορίες των αμερικανικών κρατικών και μυστικών πληροφοριών λένε ότι ο Τουράν διαδραματίζει ίσως το σημαντικότερο ρόλο στήριξης της Χαμάς, τουλάχιστον εντός Τουρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών ο Τουράν διοργανώνει καθημερινά συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς και μελών της τουρκικής πολιτικής ελίτ. To 2019 o Χασάν Τουράν μαζί με τον Εκπρόσωπο της Χαμάς στην Τουρκία Τζιχάντ Γιαγκχμούρ, ο οποίος από το 2023 βρίσκεται σε λίστα αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων, φιλοξένησαν τον Τάχερ Αλ Νούνου, ειδικό σύμβουλο του Ισμαΐλ Χανίγιε. Τον Ιούνιο του 2023 στην ορκωμοσία του Ερντογάν, ο Τουράν διευκόλυνε την συνάντηση με ένα άλλο στέλεχος της Χαμάς, τον κύριο Μοχάμεντ Μουσάνις, ο οποίος ως Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Αλληλεγγύης (FIDDER), μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία και υποστηρίζει της Χαμάς, ο Μουσάνις χρησιμοποιεί την FIDDER για να καλεί μέλη και στελέχη της Χαμάς σε ομιλίες και εκδηλώσεις στην Τουρκία, μέλη της Χαμάς όπως ο Οσάμα Χαμντάν, ο Σαλέχ Αλ Αρούρι, ο Αλί Μπαρακέχ, ο Χουσάμ Μπαντράν και ο Ναουάφ Τακρούρι. Στις 12 Οκτωβρίου μόλις πέντε ημέρες μετά την επίθεση στο Ισραήλ ο Τουράν φιλοξένησε τον Μπασίμ Ναϊμ στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, υπουργείο το οποίο κατηγορήθηκε από τους Ισραηλινούς ότι διευκόλυνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς εναντίον των Ισραλινών, επιχειρήσει που εκτελούνταν μέσα από το δύκτυο των νοσοκομείων και των υπογείων τούνελ που συνέδεαν τα νοσοκομεία στη Γάζα.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Τουράν είναι η παράλληλη στήριξη τόσο της Χαμάς όσο και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο Χαμεντ Αμπντουλάχ Χουσεϊν Αλ Αχμάρ, πολίτης Υεμένης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Λέγκας Αλ Κουντς διατηρεί δεσμούς με την οργάνωση Ένωση του Καλού που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Ιδρύματος Αλ Κουντς το οποίο έχει και αυτό χαρακτηριστεί τρομοκρατικό δίκτυο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και είναι γνωστό ότι υποστηρίζει τη Χαμάς. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι ο Αλ Αχμάρ έχει άριστες σχέσεις και με τον Πρόεδρο Ερντογάν και ότι διαχειρίζεται συμφέροντα τόσο της Χαμάς όσο και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Κοινοβουλευτική Λέγκα Αλ Κουντς ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2015 και σήμερα τουλάχιστον 1500 μέλη – βουλευτές από πολλές χώρες του κόσμου. Ανώτατα στελέχη της Λέγκας όπως ο Μοχάμεντ Μακράμ Μπαλάουι έχουν παραστεί σε ομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς όπως ο Χαλέντ Μεσάαλ και ο αχμεντ Μπάαρ, που σκοτώθηκε στη Γάζα, και οι οποίοι πραγματεύονται ζητήματα όπως η προστασία του Τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ από τις δραστηριότητες του Ισραήλ. Οι οργανώσεις αυτές έχουν αναπτύξει σχέσεις γράφει η αμερικανική πολιτική επιθεώρηση TheNationalInterestμε Τούρκους υπουργός και πολιτικούς, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί, αλλά και ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού Κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, στενός φίλος και συνεργάτης του Προέδρου Ερντογάν.

Επιπλέον Βρετανοί και Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι οργανώσεις αυτές διατηρούν αγαστές σχέσεις με το τουρκικό κόμμα HUDA – PAR που θεωρείται ότι ανήκει στο εξτρεμιστικό Ισλάμ, υποστηρίζεται από το Ιράν και ανήκει στην εκλογική και πολιτική συμμαχία του Ερντογάν. Τον Ιανουάριο του 2024 ο Αλ Αχμάρ και ο Ισμαίλ Χανίγιε μίλησαν στο συνέδριο Διεθνές Συνέδριο για την υποστήριξη της Γάζας στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο συμμετείχαν και πολλοί Τούρκοι Βουλευτές. O Αλ Αχμάρ στρατολογεί στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης υπέρ της Χαμάς, λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά διατηρεί και στενούς δεσμούς και πρόσωπα που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, όπως ο Αλμέρ Αλ Σάουα, ο οποίος διαχειρίζεται οικονομικά συμφέροντα της Χαμάς στην Τουρκία όπως το fundTRENDGYOμε έδρα την Τουρκία.

Όλα αυτά φαίνονται εκπληκτικά, όχι τόσο γιατί είναι πασιφανείς οι διασυνδέσεις στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς, αλλά και άλλες οργανώσεις που στη Δύση χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, αλλά γιατί τα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης δες φαίνονται να αισθάνονται ντροπή για τις σχέσεις αυτές, αλλά αντίθετα μιλούν γι’ αυτές δημόσια και τις διατυμπανίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πράξεις τους δεν φαίνεται να έχουν καμία συνέπεια, καθώς και ο Πρόεδρος Ερντογάν σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει σταθερά και σθεναρά τη Χαμάς, δίνοντας έτσι το πράσινο φως σε πολιτικούς παίκτες και δρώντες να υποστηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς και τρομοκρατικές δραστηριότητες. Όλα αυτά θα ήταν άσχημα για την Τουρκία αν η Διεθνής Κοινότητα ζητούσε από την Τουρκία ευθύνες, αυτό όμως δεν συμβαίνει, αντίθετα ο Πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, πολλοί κατηγορούν τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς ότι εμμέσως υποστηρίζουν τους τρομοκρατικούς στόχους των πολιτικών συμμάχων του Ερντογάν, και ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και ολόκληρη την Δύση να κάνουν περισσότερα για να ζητήσουν ευθύνες, απολογισμό και έλεγχο των πράξεων της τουρκικής κυβέρνησης και όλων όσων υποστηρίζει.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")