Οι Ενεργειακές Ειδήσεις της Εβδομάδας από το Energia.gr Δεν βλέπετε το newsletter σωστά;
Δείτε το online

energia.gr newsletter

Τεύχος Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

Ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος της Φωτοβολταϊκής Ενέργειας

Η χθεσινή ανακοίνωση (εδώ) του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τη ραγδαία άνοδο των φωτοβολταϊκών και την εξέχουσα πλέον συμμετοχή τους στην συνολική εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ, όπου κάλυψαν σχεδόν τα δυο τρίτα από τα 165 GW που εγκαταστάθηκαν πέρυσι παγκοσμίως, ήρθε να μας θυμίσει τις τεκτονικές πλέον αλλαγές που παρατηρούνται, καθώς ο κόσμος οδηγείται σε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα. Αυτήν της καθαρής και ανεξάντλητης ενέργειας που μπορεί να προέλθει τόσο από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όσο και από την πυρηνική ενέργεια, όπου το επόμενο στάδιο εξέλιξης της, δηλαδή εξελιγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες σχάσης, αλλά και πλέον μακροπρόθεσμα η πυρηνική τήξη ,υπόσχονται μια αφθονία ενέργειας. Για να παραμείνουμε όμως στα φωτοβολταϊκά, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το φωτοβολταϊκό φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και 180 περίπου χρόνια, αφού ανακαλύφθηκε το 1839 από τον Γάλλο A.E. Becquerel, ο οποίος και δημοσίευσε τα πρωτοφανή ευρήματα του στο επιστημονικό περιοδικό Les Comptes Rendus de l'Académie des Sciences.

Στις Αρχές Νοεμβρίου το «Market Test» για τους Λιγνίτες

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται ότι Κομισιόν και υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα έχουν καταλήξει στο τελικό πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις λιγνιτικές μονάδες που θα πουληθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου, το «market test» δεν αποκλείεται να καθυστερήσει λίγες ημέρες και τελικά να «τρέξει» στις αρχές Νοεμβρίου και όχι εντός του Οκτωβρίου.

Σαρωτικές Αλλαγές στη Διαχείριση Απορριμμάτων και Αυστηρά Πρόστιμα με το Νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση

Την επιβολή τσουχτερών προστίμων, που κατά περίπτωση μπορεί να ανέλθουν ως το 1 εκατ. ευρώ (!), προβλέπει το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που κατατίθεται σήμερα Παρασκευή στη Βουλή. Στόχος του ν/σ σύμφωνα με το ΥΠΕΝ είναι να αποκτήσει η χώρα έναν ποιοτικά διαφορετικό εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ωστόσο στην αγορά θεωρούν ότι προωθεί ένα κρατικιστικό μοντέλο, βάζοντας στο περιθώριο, και ορισμένες φορές με τιμωρητικό πνεύμα, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εναλλακτική διαχείριση

Δείτε ακόμη

IEA: Η Ηλιακή Φωτοβολταϊκή Ενέργεια Αυξήθηκε Ταχύτερα από Οποιοδήποτε Άλλο Καύσιμο το 2016

Η δυναμικότητα των νέων ηλιακών φωτοβολταϊκών μονάδων αυξήθηκε κατά 50% πέρυσι, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση και τις προβλέψεις για την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Για πρώτη φορά, οι νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών αυξήθηκαν γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, υπερβαίνοντας την καθαρή ανάπτυξη που σημείωσε ο άνθρακας.

Γ. Αληγιζάκης: Ο ΣΕΕΠΕ έχει τη Δύναμη και τη Θέληση να Βάζει την Ελλάδα Μπροστά

Η παραβατικότητα και το λαθρεμπόριο αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών στη χώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ), κ. Γιάννης Αληγιζάκης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΕΠΕ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε χορήγηση στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ενός ειδικά διαμορφωμένου οχήματος για τη διενέργεια μυστικών ελέγχων στα πρατήρια της χώρας.

Χρέωση Προμηθευτών: Η Πραγματικότητα Πέρα Από τις Εσφαλμένες Αντιλήψεις

H χρέωση προμηθευτών είναι μία ρύθμιση που αίρει χρόνιες στρεβλώσεις του παρελθόντος και εξορθολογίζει τη λειτουργία της αγοράς, κάνοντάς την περισσότερο ανταγωνιστική. Αυτό τονίζουν, μεταξύ άλλων, στελέχη του κλάδου των ΑΠΕ στη χώρα μας, αφού, παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι, παρά τις όποιες εσφαλμένες αντιλήψεις επικρατούν, η χρέωση προμηθευτών δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν

Νέο Κεφάλαιο στον ‘Πόλεμο’ του Βιοντίζελ Μεταξύ ΕΕ και Αργεντινής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιοντίζελ (European Biodiesel Board - EBB) ετοιμάζεται να εκκινήσει αγωγή κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές βιοντίζελ της Αργεντινής, μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία μειώνονται σημαντικά οι δασμοί αντιντάμπινγκ για την Αργεντινή.
Copyright © 2017 Editcom Ltd, All rights reserved. Διαγραφή

energia.gr
Αρχική Σελίδα | Ταυτότητα | Επικοινωνία | Διαφημιστείτε στο energia.gr | Αρχείο Newsletters