Οι Ενεργειακές Ειδήσεις της Εβδομάδας από το Energia.gr Δεν βλέπετε το newsletter σωστά;
Δείτε το online

energia.gr newsletter

Τεύχος Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

Η Αναταραχή στο Ιράν Εντείνει την Ανησυχία για Γεωπολιτική Αστάθεια και Ασκεί Πιέσεις στην Τιμή του Πετρελαίου

Οι μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις και ταραχές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε αρκετές πόλεις του Ιράν στις 28 Δεκεμβρίου και συνεχίζοντο ως αργά εχθές το βράδυ, με 22 μέχρι στιγμής νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, έχουν κάνει πολλούς πολιτικούς παρατηρητές να ομιλούν για "καζάνι που βράζει", ενώ άλλοι θεωρούν ότι η όλη κατάσταση θυμίζει προεόρτια μιας νέας "αραβικής άνοιξης".

Κρατική Ενίσχυση 26,6 Εκατ. Ευρώ για Ενίσχυση του Έργου της ΔΕΔΑ στη Δ. Ελλάδα

Κατασκευή δικτύων 468 χιλιομέτρων και σύνδεση 4.750 καταναλωτών έως το έτος 2023 προβλέπει το πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Εταιρείας Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), για τις τρεις πρωτεύουσες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο). Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει ήδη εκπονήσει η ΔΕΔΑ για την υλοποίηση του έργου, απαιτείται επένδυση της τάξης των 51,9 εκατ. ευρώ.

Eurostat: Το 29% των Ελλήνων Δεν Είχε Πρόσβαση σε Επαρκή Οικιακή Θέρμανση το 2016

Η Eurostat ανακοίνωσε χθες ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας για το 2016, το 9% του πληθυσμού της ΕΕ δήλωσε ότι αδυνατούσε να θερμαίνει την κατοικία του επαρκώς. Το ποσοστό αυτό για την Ελλάδα ανήλθε σε 29%, με τη χώρα μας να καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο αρνητικό ρεκόρ μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Δείτε ακόμη

Εν Όψει Κοσμογονικών Αλλαγών στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας

Γράφοντας το σημερινό σχόλιο, ο συντάκτης του προβληματίστηκε έντονα εάν θα έπρεπε να συμπεριλάβει την λέξη ‘Ελληνική’ στον τίτλο. Και ο προβληματισμός αυτός δεν ήτο άνευ ουσίας, αφού ο διαχωρισμός μεταξύ Ελληνικής αγοράς, και Ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας είναι ουσιώδης από την άποψη ότι οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί και πραγματοποιούνται στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στην Ελληνική τώρα αρχίζουν. Και οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο την ίδια τη δομή και λειτουργία της αγοράς, όσο και το ρόλο του καταναλωτή σε αυτήν. Με επίκεντρο των αλλαγών την παρατηρούμενη τώρα απελευθέρωση και ανταγωνισμό, κυρίως στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και εσχάτως στο φυσικό αέριο. Έτσι, καθώς κλείνει το 2017, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα της λιανικής εμφανίζεται να καλπάζει με 16 συμμετέχουσες εταιρείες πέραν της κραταιάς ΔΕΗ, να διαγκωνίζονται για να καταλάβουν ένα μικρό μερίδιο της αγοράς από το 16% που έχει αφήσει ελεύθερο η ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του πελατολογίου της, αποτέλεσμα κυρίως των διαγωνισμών ΝΟΜΕ εδώ και 18 μήνες περίπου. Προβλέπεται μάλιστα ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των νέων παικτών, καθώς θα εξακολουθήσει η ΔΕΗ να χάνει μερίδιο στην αγορά βάσει των Μνημονιακών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα μάλιστα εάν η σημερινή διοίκηση καταφέρει να πωλήσει μέσω διαγωνισμού ένα μέρος του υπάρχοντος πελατολογίου της.

Κομβικό Έτος το 2018 για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα

Αν εξετάσουμε μία προς μία τις αλλαγές και εξελίξεις σε όλο το εύρος του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε, θα διαπιστώσουμε μία όχι τυχαία σύγκλιση, τόσο σε πολιτικές αλλά και συγκεκριμένες δράσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δρομολόγηση μίας σειράς διαδικασιών με στόχευση το άνοιγμα της αγοράς, πρωτίστως στην ηλεκτρική ενέργεια και τελευταία σε αυτήν του φυσικού αερίου

Γεωπολιτική και Ενέργεια σε Έναν Αβέβαιο Κόσμο

Στο σημερινό ασταθές και πολύπλοκο περιβάλλον η ενέργεια και η γεωπολιτική παραμένουν στενά συνδεδεμένες. Η τύχη της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) ή του Brexit ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην αγορά ενέργειας. Ομοίως, η πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στον ενεργειακό εφοδιασμό και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Υψηλό το ‘Κοινωνικό’ Κόστος της Φόρτισης των Ηλεκτρικών Οχημάτων

Η SP Energy Networks, μεγάλη εταιρία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιεί ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα επέλθει πολύ πιο γρήγορα από τους στόχους της Βρετανικής κυβέρνησης για απαγόρευση των μη υβριδικών βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων οχημάτων το 2040.
Copyright © 2018 Editcom Ltd, All rights reserved. Διαγραφή

energia.gr
Αρχική Σελίδα | Ταυτότητα | Επικοινωνία | Διαφημιστείτε στο energia.gr | Αρχείο Newsletters