Οι Ενεργειακές Ειδήσεις της Εβδομάδας από το Energia.gr Δεν βλέπετε το newsletter σωστά;
Δείτε το online

newsletter

Η Κατάρρευση της Ζήτησης Αλλάζει τα Δεδομένα στις Ενεργειακές Αγορές

Η Κατάρρευση της Ζήτησης Αλλάζει Άρδην τα Δεδομένα στις Ενεργειακές Αγορές

Η πανδημία του κορωνοϊού, και τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της απειλεί πλέον με πλήρη απορρύθμιση, για να μην πούμε κατάρρευση, την παγκόσμιο οικονομία ενώ έχει φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές ενέργειας που βρίσκονται αντιμέτωπες με μία άνευ προηγούμενου πτώση της ζήτησης. Ορισμένοι δε  οικονομολόγοι φθάνουν στο σημείο να αποκαλούν το ακραίο αυτό φαινόμενο ακόμα και  ως αποδόμηση της ζήτησης (demand destruction) Η δραματική αυτή περιγραφή  κάθε άλλο παρά υπερβολική μπορεί να χαρακτηρισθεί αρκεί να λάβουμε υπ´ όψη το τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην διεθνή αγορά υδρογονανθράκων που, όσο και εάν δεν το παραδέχονται πολλοί, εξακολουθεί να αποτελεί τον στυλοβάτη της διεθνούς ενεργειακής  αγοράς.

Η Διεθνής Πολιτική Σκηνή Μετά την Πανδημία

Αν και είναι πολύ νωρίς να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο Διεθνές Πολιτικό Περιβάλλον, οι προβληματισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει και κάποιες πρόδρομες σκέψεις μπορεί να μας οδηγήσουν, σε ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές στο Γεωπολιτικό σκηνικό. Όπως είναι γνωστό το σύνολο των σημερινών ηγετών προσδιορίζουν τη σημερινή κατάσταση της πανδημίας σαν εμπόλεμη κατάσταση. Κάθε πόλεμος στο τέλος του, θα σημειώσει νικητές και νικημένους, θα υπάρξουν βαριές  ή ελαφριές απώλειες, και θα γίνει αξιολόγηση από τις κοινωνίες που θα δείξουν την δυσφορία τους (και όχι μόνο) προς κάθε υπεύθυνο, (και μέχρι σημείου ανατροπής κατεστημένων πολιτικών αντιλήψεων).

Δυσοίωνες οι Προβλέψεις Διαφόρων Οργανισμών για την Παγκόσμια Οικονομική Ανάπτυξη τα Επόμενα Χρόνια

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κ. Άνχελ Γκουρία, το οικονομικό σοκ είναι ήδη μεγαλύτερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ή των οικονομικών συνεπειών των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αναφέροντας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC (βλέπε χθεσινό σχετικό άρθρο στο energia.gr), ενώ τόνισε ότι είναι «ευσεβείς πόθοι» να πιστεύει κανείς ότι οι χώρες θα επανακάμψουν γρήγορα. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ έχει ήδη καλέσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να διασφαλίσουν ταχύτατους ελέγχους και όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Δείτε ακόμη

Stress Test ο Κορωνοϊός για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η κρίση που έφερε η πανδημία «ξεγύμνωσε» τον εύθραυστο τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κορωνοϊός αναμένεται να αναδειχθεί σε ένα …stress test για τις εταιρείες του κλάδου (παραγωγούς και προμηθευτές, αλλά και διαχειριστές των δικτύων), με τον βηματισμό της κυβέρνησης στην εποχή της πανδημίας να κινείται ταχύτατα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μηχανισμού εγγυοδοσίας για τις εταιρείες ηλεκτρισμού, προκειμένου να στηριχθούν και να παραμείνουν όρθιες. 

Σε Επιφυλακή οι Ενεργειακές Εταιρείες – Σε Απόγνωση οι Πρατηριούχοι Καυσίμων

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι ενεργειακές εταιρείες εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων που καταγράφονται στη χώρα μας μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το energia.gr δεν καταγράφονται προβλήματα, ωστόσο οι εταιρείες μελετούν επιχειρησιακά πλάνα που θα τα τις καταστήσουν «θωρακισμένες» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο αντίποδα οι πρατηριούχοι καυσίμων εκπέμπουν «SOS» τονίζοντας πως ο κλάδος καταγράφει μείωση του τζίρου τουλάχιστον 60%. 

Μεγάλη Συμμετοχή για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας Παρά τις Δύσκολες Συνθήκες-Κ.Χατζηδάκης: Αχτίδα Αισιοδοξίας για την Ελληνική Οικονομία 

Για «αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία μέσα στην διεθνή καταιγίδα» έκανε λόγω χθες ο υπουργός ΠΕΝ Κ.Χατζηδάκης αναφορικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας από εννέα ομίλους. Ως γνωστών εννέα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 65% του κεφαλαίου της "ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.", με δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δυνάμει Μνημονίου Συνεργασίας

Άνοδος για τη Μέση ΟΤΣ στην Αγορά Ηλεκτρισμού

Ανοδικά κινήθηκε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 16 Μαρτίου και 22 Μαρτίου ανήλθε στα €44,17/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 2,67% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας,

Διαβεβαιώσεις Χατζηδάκη για την Αντοχή των Δικτύων και την Επάρκεια σε Καύσιμα - Οι Πάροχοι Ηλεκτρικού Ρεύματος θα Καταρρεύσουν Αν Ανασταλούν οι Πληρωμές

«Τα δύσκολα στην κρίση του κορωνοϊού είναι μπροστά, φαίνεται ότι ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας. Μιλάμε για πόλεμο χωρίς σφαίρες. Πρέπει να έχουμε συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και να τη χειριστούμε ανάλογα», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και στον δημοσιογράφο, κ. Παύλο Τσίμα. 

Σε Περιστολή Δαπανών Προχωρούν οι Πετρελαϊκοί Κολοσσοί

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μείωση των δαπανών της κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ, παράλληλα, θα αναστείλει το τεράστιο σχέδιο επαναγοράς μετοχών ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να αντεπεξέλθει στην πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Κ. Χατζηδάκης: Μέτρα «Ανάσα» για τις Επιχειρήσεις και τις Κοινωνικά Ευάλωτες Ομάδες από τους Παρόχους Ηλεκτρικής Ενέργειας 

Η άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ άνοιξε τον δρόμο για να ξεκινήσουν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας –αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ και την Elpedison- να ανακοινώσουν μέτρα «ανάσα» για τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την κρίση του κορωνοϊού και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Copyright © 2019 Editcom Ltd, All rights reserved. Διαγραφή

energia.gr
Αρχική Σελίδα - Επικοινωνία - Διαφημιστείτε

δ {accountaddress}