Οι Ενεργειακές Ειδήσεις της Εβδομάδας από το Energia.gr Δεν βλέπετε το newsletter σωστά;
Δείτε το online

newsletter

Κρίσιμη Παράμετρος η Αποθήκευση στην Παρούσα Πετρελαϊκή Κρίση

Κρίσιμη Παράμετρος η Αποθήκευση στην Παρούσα Πετρελαϊκή Κρίση

Σε αντίθεση με τις μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις που βιώσαμε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αυτές του 1973, 1979 και 2011, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η διακοπή της κανονικής ροής της τροφοδοσίας της διεθνούς αγοράς και η συνεπακόλουθη απότομη αύξηση των τιμών του αργού, η σημερινή κρίση εξελίσσεται σε ακριβώς αντίθετη φορά. Ναι μεν υπάρχει πάλι διακοπή της κανονικής ροής προμήθειας, μόνο που αυτή δεν οφείλεται στην έλλειψη του προϊόντος αλλά στην υπερπροσφορά,(oil glut) και την ανάγκη περιορισμού της διάθεσης του στην αγορά, λόγω κατάρρευσης της ζήτησης από πλευράς καταναλωτών. 

 

 

 

 

 

Προς Νέο Χάσμα Βορρά-Νότου μετά την Πανδημία;

Την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αύξησης των ανισοτήτων εντός της ΕΕ και την άνοδο του οικονομικού εθνικισμού μετά την πανδημία εξέφρασαν οι ομιλητές της ευρωπαϊκής και οικονομικής ελίτ που έλαβαν μέρος στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης την Δευτέρα το απόγευμα. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αποκάλυψε ότι το σχέδιο για το πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι έτοιμο σε 10-15 ημέρες και οι πόροι του θα αγγίζουν τα 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Θα αποτελούν ένα μείγμα επιδοτήσεων και δανείων ενώ έμφαση θα δοθεί στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού.

Γ. Αληγιζάκης: Oι Κρίσεις δεν Πτοούν την ΕΛΙΝΟΙΛ- Έρχεται Μετασχηματισμός του Δικτύου της

Με τη φράση "έχει αποδειχθεί ότι μετά από τις κρίσεις, η ΕΛΙΝΟΙΛ εμφανίζεται καλύτερη και ισχυρότερη. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα", ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Γιάννης Αληγιζάκης, επιχειρεί να καταδείξει, σε μια εκ βαθέων και εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο energia.gr, την βούληση και την δυναμική μιας εταιρείας η οποία, σε πείσμα των ισχνών καιρών που διανύουμε ως χώρα, εξακολουθεί να κοιτά μόνο μπροστά.

Δείτε ακόμη

Κρίσιμη η Βαρύτητα του Ενεργειακού Κόστους στον Ενεργειακό Μετασχηματισμό

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός στη χώρα αναμένεται να συνεχισθεί με τους στόχους για το 2030 στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αφού η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη και δεν περιμένει. Παράλληλα, οι επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα, στις ΑΠΕ και σε νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση, επιλογές που υιοθετούνται και από άλλες χώρες. Στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα το 2019 η ζήτηση καλύφθηκε κατά το ήμισυ από εισαγωγές, φυσικού αερίου (31%) και ηλεκτρικής ενέργειας (19%) και το άλλο ήμισυ από εγχώριες πηγές, λιγνίτες και ΑΠΕ.

Η Αξιοποίηση των Κλαδεμάτων – Το Παράδειγμα στον Αγ. Κωνσταντίνο – Η Προοπτική του Κλάδου της Βιομάζας

Ο κλάδος της βιοενέργειας αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα στη χώρας μας δεδομένο πως στο ΕΣΕΚ προβλέπεται πως μέχρι το 2030 η εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς μονάδων βιομάζας και βιοαερίου θα φθάσει τα 300 MW. Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί πιλοτικές δράσεις για την αξιοποίηση κλαδεμάτων με τελευταία εκείνη στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Για την προοπτική του κλάδου της βιομάζας μιλάει στο energia.gr ο κ. Μανώλης Καραμπίνης,

Σε "Ανεκτά" Επίπεδα η Πτώση Εισπραξιμότητας της ΔΕΗ την Περίοδο του Lockdown

Δεν επαληθεύτηκαν οι αρχικές ανησυχίες για σοβαρή μείωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ, τουτέστιν την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Επιχείρηση, στον απόηχο της κρόσης του νέου κορονοϊού, καθώς τα νούμερα δείχνουν ήπια υποχώρηση στο 17% στο κρίσιμο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Ο Πρίνος στην Κόψη του Ξυραφιού – Υπό Εξέταση Όλες 0ι Παραχωρήσεις

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται η υπόθεση του Πρίνου, αλλά και γενικότερα η αναζήτηση διεξόδου για τις υπόλοιπες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Άλλωστε το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα, αποτυπώνοντας για πρώτη φορά δημοσίως, ό,τι όλο το προηγούμενο διάστημα συζητιόταν στους διαδρόμους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). 

Πώς θα Μοιάζει η Επόμενη Ημέρα της Απολιγνιτοποίησης- Κίνδυνοι και Ευκαιρίες

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, πριν ξεσπάσει για τα καλά η κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωνε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, πως η απολιγνιτοποίηση αποτελεί ένα εγχείρημα εκ των ων ουκ άνευ για δύο βασικούς λόγους:

Οι Λεκτικοί Ακροβατισμοί μιας Συγκυρίας

Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία μας διαθέτει από τις 5 Μαΐου στη φαρέτρα της μια νέα, ιδιαίτερα σημαντική περιβαλλοντική νομοθεσία που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της χώρας στα χρόνια που θα έρθουν. Κατά τα κοινοβουλευτικά ειωθότα, ο νόμος προκάλεσε σχίσμα μεταξύ των αντιπάλων κομματικών σχηματισμών. Για τους εμπνευστές του νομοσχεδίου αποτελεί  το φάρμακο δια πάσα περιβαλλοντική νόσο. Για την αντιπόλιτευση –ιδίως την μείζονα- εγκληματικό κατασκεύασμα. Ως συνήθως η αλήθεια βρίσκεται –ενίοτε- στη μέση!

Ισχυρές Προοπτικές Ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Λατ. Αμερική έως το 2030

Η τρέχουσα ανανεώσιμη ενεργειακή χωρητικότητα στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική καθοδηγείται από τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών και δημοπρασιών σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%, όπως δείχνουν στοιχεία που περιέχονται  σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC). Μια κοινή έκθεση που εκπόνησαν ο Οργανισμός Ενέργειας Λατινικής Αμερικής (OLADE) και το GWEC, με τίτλο «Ανταγωνιστικές Διαδικασίες για τη Χρηματοδότηση Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», 

Copyright © 2019 Editcom Ltd, All rights reserved. Διαγραφή

energia.gr
Αρχική Σελίδα - Επικοινωνία - Διαφημιστείτε

δ {accountaddress}