Οι Ενεργειακές Ειδήσεις της Εβδομάδας από το Energia.gr Δεν βλέπετε το newsletter σωστά;
Δείτε το online

newsletter

Κυρ. Μητσοτάκης: Ως το Τέλος του Ετους η Ελλάδα θα Υιοθετήσει Νέα Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα

Κυρ. Μητσοτάκης: Ως το Τέλος του Ετους η Ελλάδα θα Υιοθετήσει Νέα Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα

Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέχρι το τέλος του χρόνου νέα Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και την αύξηση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στο 35% έως το 2030.

Σύνοδος για το Κλίμα Χωρίς τους Ρυπαντές

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αυτή την εβδομάδα, με τις σημαντικές παρουσίες πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο. Ωστόσο όσο ηχηρές είναι οι δεσμεύσεις των ηγετών άλλο τόσο -ίσως και περισσότερο- είναι και η απουσία αυτών, με προεξέχουσα την σιωπή του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

2ος Σεμιναριακός Κύκλος από το ΙΕΝΕ για την «Λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας»

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσέ ο Α’ Σεμιναριακός Κύκλος που οργάνωσε το ΙΕΝΕ, τον περασμένο Μάιο/Ιούνιο, για την «Νέα Ελληνική Ενεργειακή Αγορά», το Ινστιτούτο προχωρά στην οργάνωση του Β’ Σεμιναριακού Κύκλου που θα τρέξει από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Ο Β’ Σεμιναριακός Κύκλος αποτελείται από μία σειρά μαθημάτων που στόχο έχουν την εκπαίδευση και ενημέρωση στελεχών της ενεργειακής αγοράς.

Δείτε ακόμη

Το Νομοσχέδιο για τις Νέες Παραχωρήσεις Υδρογονανθράκων Κατατέθηκε στη Βουλή. Eρευνες θα Γίνουν;

Την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κωστής Χατζιδάκης, κατέθεσε το νομοσχέδιο για την κύρωση από τη Βουλή των 4 νέων παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στον Κυπαρισσιακό κόλπο και στο Ιόνιο. Μαζί με τις άλλες παραχωρήσεις που κυρώθηκαν το 2014 και αργότερα, ο συνολικός αριθμός ενεργών παραχωρήσεων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα φθάνει σήμερα τις 12. Εάν, δε, λάβουμε υπόψη και την παραχώρηση ανατολικά της Θάσου που έχει εκχωρηθεί από τη δεκαετία του 80 σε ΕΛΠΕ και Calfrac, αλλά παραμένει ανενεργή λόγω της συμφωνίας για αποχή από έρευνες στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μετά την κρίση του Μαρτίου 1987, τότε ο συνολικός αριθμός παραχωρήσεων στον Ελλαδικό χώρο φθάνει αισίως τις 13.

Ποτέ η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είχε ένα τόσο μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από αυτές τις παραχωρήσεις μόνο μία, αυτή του Πρίνου, ευρίσκεται σε εκμετάλλευση με πολύ θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα, αφού από την έναρξη της λειτουργίας του το 1981 μέχρι τώρα έχει παράγει συνολικά 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, όταν η αρχική εκτίμηση προέβλεπε παραγωγή μόνο 60 εκατ. βαρελιών. Παράλληλα, αρκετά σύντομα, εντός του 2020, προγραμματίζεται μια νέα παραγωγική γεώτρηση στο -ανακαλυφθέν το 1982- κοίτασμα του Κατάκολου. Αν και μικρής δυναμικότητας, σε σύγκριση με τον Πρίνο, το κοίτασμα στο Κατάκολο θεωρείται ότι έχει μεγάλη σημασία γιατί θα δείξει ότι μια άλλη γεωγραφική περιοχή της χώρας, στη Δυτική Ελλάδα, διαθέτει παραγωγικές δυνατότητες και άρα θα βοηθήσει την ψυχολογία στον τομέα των υδρογονανθράκων, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα της Ελλάδος ως μιας πολλά υποσχόμενης πετρελαιοπαραγωγικής περιοχής.

Καταναλώνω την Ενέργεια που Παράγω – Το Παράδειγμα της Ενεργειακής Κοινότητας «ΥΠΕΡΙΩΝ»

Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων είναι ένας πρόσφατος θεσμός που έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών, ενώ τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν πάρει σάρκα και οστά περισσότερες από 60 ενεργειακές κοινότητες, σε όλη την Ελλάδα. 

Οι Πυρκαγιές του 2018 δεν Ανέκοψαν το Success Story της Sunlight

Με βάση μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, που είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη, η Συστήματα Sunlight πέτυχε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, σε παγκόσμια κλίμακα, με εξαγωγές που αγγίζουν το 92% της παραγωγής της και διοχετεύονται σε περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη.

ΡΑΕ: Προτείνει Απλούστευση στη Χορήγηση Αδειών Παραγωγής ΑΠΕ

Κείμενο βασικών αρχών για την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης άδειας παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έως την ερχόμενη Παρασκευή. Η πρόταση της ΡΑΕ στηρίζεται στην απλούστευση των κριτηρίων αξιολόγησης των αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής ΑΠΕ (κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών) και στον περιορισμό τους στα απολύτως αναγκαία κριτήρια που προσδίδουν στην άδεια παραγωγής τον χαρακτήρα της άδειας σκοπιμότητας. Επίσης, στοχεύει στην αυτοματοποίηση εξέτασής τους με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης άδειας.

Η Νέα Δουνκέρκη

Η μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης επιχείρηση επαναπατρισμού 150.000 Βρεταννών τουριστών που ξέμειναν σε τουριστικούς προορισμούς από τη χρεωκοπία της εταιρίας ταξιδίων ΤΟΜΑΣ ΚΟΥΚ (Τ.Κ) άρχισε εχθές με μισθωμένα αεροπλάνα από την Αγγλική κυβέρνηση. Κάτι ανάλογο εν καιρώ πολέμου είχε επιτύχει ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ στη Δουνκέρκη το 1940.

ΟΟΣΑ: Το Σημερινό Επίπεδο Φόρων Επί των Καυσίμων Δεν Βοηθούν την Ενεργειακή Μετάβαση

Περίπου το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πλήρως αφορολόγητες, προσφέροντας έτσι ανεπαρκές κίνητρο για τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)

Αγορά Ηλεκτρισμού: Σημαντική Άνοδος για τη Μέση ΟΤΣ

Ανοδική πορεία κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Copyright © 2019 Editcom Ltd, All rights reserved. Διαγραφή

energia.gr
Αρχική Σελίδα - Επικοινωνία - Διαφημιστείτε

δ {accountaddress}