Την ένταξή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020 εξασφάλισε η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πανεπιστήμιο της Σκωτίας και η οποία αφορά στην αξιοποίηση της ενέργειας των θαλάσσιων κυμάτων για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο του Πανεπιστημίου το οποίο καλείται να φέρει σε πέρας ο Δήμος και περιλαμβάνει την κατασκευή πλατφόρμας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, στην οποία θα παράγεται ενέργεια από τα κύματα, με συμπληρωματική και αναπληρωματική (σε περίπτωση που δεν έχουμε κύματα) παραγωγή ενέργειας από μια μικρή ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά που επίσης θα εγκατασταθούν στην πλατφόρμα.

Όπως δήλωσε σε τοπικά μέσα ο Δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Βουρνούς, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο σύστημα και θα αξιοποιείται για την τροφοδοσία μίας μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

«Όταν αυτό μπει σε εφαρμογή», σημείωσε ο κ. Βουρνούς, «η μονάδα αφαλάτωσης που θα κατασκευαστεί στα πλαίσια του συγκεκριμένου σχεδίου, θα παρέχει στην κατανάλωση 1.000 κ.μ. νερού».