Με γρήγορους ρυθμούς η Τουρκία πάει να κλιμακώσει την κατάσταση, όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, με προφανή στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προλάβει τις εξελίξεις που ήδη δρομολογούνται από την Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με συμμετοχή των ΗΠΑ, της Κύπρου και του Ισραήλ αναφέρει η εφημερίδα Εστία σε χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της.

Πρίν, λοιπόν, αρχίσουν να εφαρμόζονται οι κοινές πολιτικές για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, η Τουρκία θέλει να προλάβει. Και ήδη ξεδιπλώνονται δύο παράλληλα σχέδια που τείνουν προς τον σκοπό αυτό. Κατ’ αρχήν οι κινήσεις των ερευνητικών πλατφορμών «Φατίχ» και «Γιαβούζ» αποβλέπουν στην δημιουργία τετελεσμένων.

Μπορεί να μην έχει αυτήν την στιγμή η Άγκυρα δυνατότητες εκτεταμένων εξορύξεων, όμως σπεύδει να «πατήσει το πόδι της» στις θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί, είτε ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ είτε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και επειδή η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για τις διεκδικήσεις της, κινητοποιεί εκ παραλλήλου και πολεμικά πλοία τα οποία έχουν εντολή να παράσχουν 24ωρη προστασία στις δύο πλατφόρμες, όμως με το πρόσχημα αυτό θα ασκήσουν ναυτική απαγόρευση ή όπως χαρακτηρίζεται «Άρνηση προσβάσεως» (Area Denial) στην περιοχή. Πλοία επιφάνειας, κατά βάσιν ανά μια φρεγάτα, και μια κανονιοφόρος θα συνοδεύουν σε 24ωρη βάση την κάθε μία από τις δύο πλατφόρμες, ενώ τα «κενά» που μπορεί να μένουν θα καλυφθούν με την κίνηση υποβρυχίων. Επιπροσθέτως, η ανάπτυξις των πυραύλων S-400 που θα καλύπτουν την περιοχή είναι ένα στοιχείο πρόσθετης από αέρος απαγορεύσεως. Για το συγκεκριμένο σύστημα, πάντως, κύκλοι του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας σχολίαζαν ότι υπάρχουν δυνατότητες για την αντιμετώπισή του, και ήδη ο σχετικός σχεδιασμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Για τις περιοχές αυτές αναμένεται να εκδοθούν «αγγελίες κινήσεως υποβρυχίων» (Subnotes), κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την κίνηση όχι μόνον πολεμικών πλοίων αλλά και της ναυσιπλοΐας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Subnotes χαρακτηρίζονται στην ναυτική «αργκώ» ώς «τοξικές» ή «μολυσμένες». Να σημειωθεί ότι για την περιοχή μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Κύπρου εξέδιδε επί σειράν ετών αγγελία κινήσεως υποβρυχίων η Ελλάς, αλλά σταμάτησε αυτήν την τακτική προκειμένου να μην δημιουργεί δυσκολίες στην κίνηση εμπορικών πλοίων. Η Τουρκία δεν έχει ανάλογες ευαισθησίες και θα προχωρήσει, ελαφρά τη καρδία, στον ναυτικό αποκλεισμό περιοχών.

Δημοσιεύματα στην τουρκική πρωτεύουσα μας δίνουν ένα πλαίσιο των κινήσεων της τουρκικής κυβερνήσεως. Με τίτλους όπως «Η Γαλάζια πατρίδα σε σίγουρα χέρια» ή ασπίδα προστασίας στις πλατφόρμες “Φατίχ“ και “Γιαβούζ” οι τουρκικές εφημερίδες περιγράφουν το σχέδιο προστασίας που παρέχουν σε 24ωρη βάση τουρκικά πολεμικά πλοία στις ερευνητικές πλατφόρμες. Συγκεκριμένως, αναφέρονται στις φρεγάτες «Κεμάλρεϊς» και «Γκεκτσέαντα», που λειτουργούν ώς αρχηγίδες των πλοίων προστασίας, μαζί με τις οποίες κινούνται σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με ομάδες υποβρυχίων καταστροφών και ομάδες σκαφών ανθυποβρυχιακής αμύνης.

Η Τουρκία όμως δεν αρκείται πλέον στις περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ που έχει καταπατήσει, ούτε περιορίζει τις βλέψεις της στην θαλασσία έκταση γύρω από το Καστελόριζο. Ανακαλεί και τις παλαιές διεκδικήσεις της για το Αιγαίο, απαιτώντας την εκμετάλλευσή του ανατολικώς του 28ου μεσημβρινού. Πρέπει λοιπόν να αναμένουμε συνέχεια κινήσεων και προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και τρίτο ερευνητικό πλοίο, το «Ορούτσρεϊτς», που πρόκειται περί τα τέλη Αυγούστου να αναπτυχθεί, χωρίς να είναι γνωστό το σημείο προς το οποίο θα κατευθυνθεί. Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επέβη του ερευνητικού «Γιαβούζ» προκειμένου να δώσει θριαμβευτικό τόνο στις επόμενες κινήσεις της χώρας του. Κατά τον Ντονμέζ, οι κινήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου είναι «μονομερείς», ενώ η Άγκυρα «υποστηρίζει την ειρήνη και αποθαρρύνει προκλητικές ενέργειες από οποιουσδήποτε παράγοντες».

Για «Μέτρα Κατεδαφίσεως Εμπιστοσύνης» έκανε λόγο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τις τουρκικές ενέργειες, επεσήμανε δε τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητος: «Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά -κατά κάποιους χλιαρά, αλλά πάντως αντιδρά- αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δυσανασχετούν και αντιλαμβάνονται εν τέλει ότι ο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή δεν είναι άλλος από την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικώς.