H Kύρωση των Συμβάσεων Έρευνας Υδρογονανθράκων και οι Εξωγενείς Παράγοντες που Μέλλουν Να Επηρεάσουν την Ελλάδα

H Kύρωση των Συμβάσεων Έρευνας Υδρογονανθράκων και οι Εξωγενείς Παράγοντες που Μέλλουν Να Επηρεάσουν την Ελλάδα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Σαβ, 10 Αυγούστου 2019 - 15:06

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι η κύρωση της συμφωνίας, μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας Exxon Mobil- EΛΠΕ, για τις έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης, θα εισαχθεί στην Βουλή, τον προσεχή μήνα.

Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση επιδεικνύει τη βούλησή της να επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ αποστέλλει, παράλληλα, και ένα ισχυρό σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές για τις προθέσεις της να προσελκύσει επενδύσεις και να υποστηρίξει την υλοποίησή τους. 

Μολονότι οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, προκύπτει ένας εξωγενής παράγοντας που συνιστά, εν δυνάμει, κίνδυνο για την ευόδωση της φιλόδοξης προσπάθειας που καταβάλει η χώρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες προβαίνουν σε κινήσεις μείωσης των ερευνών για πετρέλαιο και διακόπτουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις γεωτρήσεων, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που προβλέπει το ψαλίδισμα των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης νέων κοιτασμάτων. 

Κατά τους αναλυτές της Simmons & Co, οι μειώσεις αφορούν στο τρέχον έτος, μιας και αναμένεται η ερευνητική δραστηριότητα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά στο διάστημα 2020- 2022. 

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός παραμένει ότι ο συνολικός αριθμός των εγκαταστάσεων παραγωγής υδρογονανθράκων μειώθηκε στις 776, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Φεβρουάριο του 2018,  σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes, που αποτελεί βραχίονα της General Electric Co. 

Για λόγους σύγκρισης, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πέρυσι, οι εν λειτουργία εγκαταστάσεις ανέρχονταν σε 861.
Συνολικά, ο Ιούλιος απετέλεσε τον όγδοο συναπτό μήνα πτώσης της παραγωγικής δραστηριότητας και αν η τάση αυτή συνεχιστεί τότε είναι πιθανό να καταρριφθεί το ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2016, όταν καταγράφηκαν μειώσεις για εννέα διαδοχικούς μήνες.

Η αιτία που κρύβεται πίσω από αυτή την εξέλιξη είναι η στρατηγική των ανεξάρτητων εταιρειλων έρευνας και παραγωγής να περικόψουν τις δαπάνες για νέες γεωτρήσεις και να επικεντρωθούν στην αύξηση της κερδοφορίας τους. 

Είναι ενδεικτικό το ότι η αμερικανική  εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Cowen & Co, εκτιμά  ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης των αμερικανικών ενεργειακών επιχειρήσεων θα μειωθούν κατά  5%, φέτος, σε σχέση με το περασμένο έτος, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς εκφράζεται σε 81,1 δισ. δολάρια, έναντι 85,4 δισ. δολαρίων το 2018.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, μέλλει να φανεί το αν η τακτική των αμερικανικών εταιρειών του κλάδου, θα επηρεάσει και κατά πόσο, την έναρξη των εργασιών έρευνας στα θαλάσσια τεμάχια της Κρήτης.