Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει πουθενά φλόγα ύστερα από τις τιτάνιες προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στη χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατανιά, στη θέση Καμπιά, όπου υπήρξε η μεγάλη αναζωπύρωση, αλλά παραμένουν, ταυτόχρονα, όλες οι δυνάμεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς, που υπολογίζεται ότι κατέκαυσε πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους.

Εκεί παλεύουν, μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων, τα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία καταβάλουν έντονες προσπάθειες να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, η οποία παράγει, πλέον, μόνο πυκνούς καπνούς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και πάλι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, μέχρι να σβηστεί και η τελευταία σπίθα.

Το έργο αυτό εκτιμάται πως θα απαιτήσει αρκετές ημέρες, καθώς η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, ενώ υπάρχουν ακόμα σημεία που παρέμειναν αλώβητα, αλλά κινδυνεύουν σε περίπτωση αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, η μάχη των πυροσβεστών φαίνεται να απέδωσε καρπούς, καθώς οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατανιά, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Στην πυρκαγιά, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις και συγκεκριμένα, 382 πυροσβέστες, με 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ, καθώς και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν μέχρι το βράδυ περιοδικά 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση δύο αεροσκάφη από Ιταλία και ένα από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν ακόμα: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά ελικόπτερα: 2 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και ένα της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι δεν έχουν φύγει ούτε στιγμή από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες των πυροσβεστών έκαναν λόγο για μεγάλο ενδεχόμενο εμπρησμού. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από συγκεκριμένες ενδείξεις και πληροφορίες πως η φωτιά στην Εύβοια ήταν ανθρώπινο έργο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, Open, όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης όταν άγνωστος αριθμός ατόμων φάνηκαν να κινούνται με όχημα ανάμεσα στα χωριά Σταυρό και Μακρυμάλλη, στην κεντρική Εύβοια. Στις 3.15 το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν σταμάτησε στον επαρχιακό δρόμο και ένας εξ αυτών -ή και ο μοναδικός επιβαίνων- βγήκε από το αυτό, περπάτησε 50 μέτρα μέσα στο δάσος και έβαλε την πρώτη πυρκαγιά. Επέστρεψε, μετά στο όχημά του, συνέχισε για άλλα 100 μέτρα όπου σταμάτησε και πάλι, περπάτησε για λίγο ακόμη μέσα στο δάσος και άναψε τη δεύτερη εστία της φωτιάς.