Επενδύσεις 3 δισ. για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Όλων των Νησιών με το Ηπειρωτικό Σύστημα

Επενδύσεις 3 δισ. για την Ηλεκτρική Διασύνδεση  Όλων των Νησιών με το Ηπειρωτικό Σύστημα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 16 Αυγούστου 2019 - 10:04

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φέρεται να έχει λάβει απόφαση να διασυνδέσει όλα τα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση της αρμόδιας Αρχής βασίστηκε στην εξουσιοδότηση του σχετικού νόμου που της δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο, αφού εξετάσει, πρώτα τις σχετικές μελέτες που θα 

της υποβληθούν. Έτσι, η ΡΑΕ στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την κάλυψη του ενεργειακού εφοδιασμού των Δωδεκανήσων, των Δυτικών Κυκλάδων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με υποβρύχια καλώδια που θα συνδέονται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το σύνολο των έργων  υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2030.

Χάρη σε αυτή την ενέργεια, πέραν της άρσης της ενεργειακής απομόνωσης των νησιωτικών συμπλεγμάτων θα εξαλειφθούν οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, με το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας των ρυπογόνων και ντιζελοκίνητων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής να ανέρχεται σε 800 εκ. ευρώ.

Επίσης, θα δρομολογηθούν επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, την πόντιση των καλωδίων και την κατασκευή των σταθμών μετατροπής και των συνοδών υποσταθμών, ενώ τέλος, θα δοθεί η  δυνατότητα επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ στα νησιά, τα οποία διαθέτουν ικανό αιολικό και ηλιακό δυναμικό.

Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων που θεωρείται ανάλογης σημασίας και βαρύτητας έργο, όπως το Κρήτη-Αττική θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη, ο ΑΔΜΗΕ έχει εντάξει στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της περιόδου 2020 – 2029, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Σήμερα λειτουργούν έξη αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα, ήτοι, της Καρπάθου (Κάσος διασύνδεση υπό Μέση Τάση), της Ρόδου (Χάλκη διασύνδεση υπό ΜΤ), της Σύμης, των Κω και Καλύμνου (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό ΜΤ), καθώς και των Πάτμου και Αρκιών (Μαράθι διασύνδεση υπό ΜΤ).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, έχει ανακοινώσει ότι η Κως θα διασυνδεθεί με διπλό υποβρύχιο καλώδιο μήκους 380 χλμ. και ισχύος 900 μεγαβάτ, με το προγραμματισμένο για κατασκευή Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Κορίνθου. Μετά θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με την Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο, με τον ΑΔΜΗΕ να εκτιμά πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2027.

Επίσης, θα υπάρξει η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 500 εκ. ευρώ. Το έργο αφορά στα νησιά, Λέσβος, Χίος, Λήμνος και Σάμος, τα οποία θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, με υποβρύχιο καλώδιο που θα ποντιστεί είτε από την Θράκη, είτε από την Στερεά Ελλάδα, με τις σχετικές μελέτες να βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση.

Ακόμη, το 2023, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων, στο πλαίσιο της εκτέλεσης της τέταρτης φάσης των έργων που εντάσσουν τις Κυκλάδες στο ΕΣΜΗΕ. Η διασύνδεση με το Λαύριο, αφορά στην Θήρα, την Μήλο, την Φολέγανδρο, την Σέριφο, την Σίφνο και την Κύθνο. Οι διαγωνισμοί για το έργο ύψους περίπου 390 εκατ.,ευρώ θα τρέξουν πολύ πιο σύντομα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Τέλος, η ΡΑΕ αποφάσισε ότι στο Καστελόριζο και το Άη Στράτη θα αναπτυχθούν συστήματα ηλεκτροδότησης με ΑΠΕ, καθώς και έργα αποθήκευσης ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα μετατραπούν σε αμιγώς  αυτόνομα νησιά που θα ηλεκτροδοτούνται με καθαρή ενέργεια.