Πληροφορίες για Πιθανή Καταγγελία των Δανείων της Χαλυβουργικής από τις Πιστώτριες Τράπεζες

Πληροφορίες για Πιθανή Καταγγελία των Δανείων της Χαλυβουργικής από τις Πιστώτριες Τράπεζες
energia.gr
Δευ, 19 Αυγούστου 2019 - 11:30

Σε καταγγελία δανείων που έχει λάβει η Χαλυβουργική προχώρησαν, ή μέλλουν να προβούν οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες επιθυμούν να αναλάβουν τη διαχείριση των ενεχυριασμένων στοιχείων ενεργητικού τους. 

Από τη θεματολογία που απασχόλησε την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου, η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τους μετόχους σχετικά με την καταγγελία δανείων της Χαλυβουργικής από τις δανείστριες τράπεζες.  

Τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι η Εθνική, ως βασική πιστώτρια τράπεζα της Χαλυβουργικής, είχε εξετάσει, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο καταγγελίας των δανείων, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, όμως, το εάν, τελικά, προέβη σε αυτή την ενέργεια, ή το εάν πάγωσε προσωρινά τις όποιες εξελίξεις, προσφέροντας περιθώριο χρόνου στην οικογένεια Αγγελόπουλου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews.gr, ο Κωνσταντίνος Αγγελλόπουλος έχει προσλάβει την PwC για να συντάξει το business plan μετασχηματισμού και να επεξεργαστεί μια πρόταση προς τις πιστώτριες τράπεζες, για ρύθμιση των τεραστίων δανειών της. 

Μολονότι δεν έχει ολοκληρωθεί, ακόμη, το επιχειρησιακό σχέδιο, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι κεντρική του στόχευση θα αποτελεί ο μετασχηματισμός της Χαλυβουργικής σε εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, με επικέντρωση στη μεγάλη ιδιόκτητη έκταση που φιλοξενεί τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελευσίνα, μεταξύ των οποίων και δικό της λιμάνι. 

Οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνονται από την πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, αφού στο σκοπό της, πέραν της παραγωγής και εμπορίας παντός είδους μετάλλων, προστέθηκε η αξιοποίηση ακινήτων. 

Η αξία των ακινήτων της Χαλυβουργικής στα βιβλία της, ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, όταν ο δανεισμός του ομίλου υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. 

Ο Κων/νος Αγγελόπουλος είχε προαναγγείλει το μετασχηματισμό της εταιρείας από τα τέλη του 2018, όταν σε συνέντευξή του είχε δηλώσει «η Χαλυβουργική μπορεί να αξιοποιηθεί, αλλά με άλλον τρόπο και όχι σαν χαλυβουργία. Πρέπει να αναζητήσει νέα δραστηριότητα και να κάνει νέα αρχή.»  

Σημειώνουμε ότι η Χαλυβουργική διέκοψε τη δραστηριότητά της στα τέλη του περασμένου έτους, μετά την άρνηση της ΔΕΗ να συνεχίσει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια εάν δεν αποπληρώνονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της.