Ουδέν Νεώτερον από το Ηλεκτρονικό Μέτωπο της ΡΑΕ- Έντονες Αντιδράσεις Αγοράς και ΥΠΕΝ για τη Βλάβη στην Ιστοσελίδα της

Ουδέν Νεώτερον από το Ηλεκτρονικό Μέτωπο της ΡΑΕ- Έντονες Αντιδράσεις Αγοράς και ΥΠΕΝ για τη Βλάβη στην Ιστοσελίδα της
energia.gr
Δευ, 19 Αυγούστου 2019 - 12:06

Σχεδόν όλο το φάσμα λειτουργιών της ΡΑΕ έχει επηρεάσει η βλάβη που προκάλεσε, από τα τέλη Ιουλίου, την κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων της. Εκτός από την ηλεκτρονική επικοινωνία με την Αρχή, η βλάβη έχει επηρεάσει και την πλατφόρμα μισθοδοσίας των εργαζόμενων! Από την βλάβη κατέρρευσε η ιστοσελίδα, το πρωτόκολλο, αλλά και τα email 

της ΡΑΕ και η μόνη πρόσβαση των ενδιαφερομένων είναι η ανακοίνωση της Αρχής για το πρόβλημα, όπου αναφέρεται ότι το πρωτόκολλο λειτουργεί κανονικά για έγγραφα που λαμβάνονται σε φυσική μορφή, ενώ από τις 7 Αυγούστου είναι δυνατή και η ηλεκτρονική αποστολή εγγράφων στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Όπως προστίθεται, ωστόσο, είναι απαραίτητη η επανυποβολή στην Αρχή, από τους ενδιαφερομένους, των εγγράφων που εστάλησαν μόνο ηλεκτρονικά στη ΡΑΕ κατά το χρονικό διάστημα από 22 Ιουλίου έως και τις 6 Αυγούστου. Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί και  στις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, καθώς έως τώρα δεν μπορεί να εξακριβωθεί ποια από αυτά θα μπορέσουν τελικά να ανακτηθούν, και ποια χάθηκαν οριστικά. 

Όπως ήταν επόμενο, αρκετές από αυτές τις εταιρείες αντέδρασαν έντονα με αφορμή την παρατεταμένη «ηλεκτρονικής παράλυση» της Αρχής, κάτι το οποίο ενέτεινε και η διαπίστωση πως δεν υφίσταται προϊστάμενος Πληροφορικής στην ΡΑΕ, αλλά απλώς ότι ένα μέλος της Ολομέλειας έχει επιφορτισθεί με την παρακολούθηση της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων της.

Ταυτόχρονα, διατυπώνεται και η έντονη ανησυχία της αγοράς για την ασφάλεια των εταιρικών δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί στην ΡΑΕ. Ο λόγος ανησυχίας είναι το ότι τα πληροφοριακά συστήματα της Αρχής, που αποδείχθηκαν ευάλωτα σε μία τόσο σοβαρή βλάβη, κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας. Ορισμένες, δε, εταιρείες, φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζουν την πιθανότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της Αρχής. 

Την κατάσταση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το ΥΠΕΝ, καθώς μάλιστα, τίποτε δεν εξασφαλίζει την άμεση αποκατάσταση της βλάβης στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας και συναλλαγών, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία με την Αρχή.