Γ. Στάσσης: «Αδιανόητο να Μιλάμε για μια ΔΕΗ Εγκλωβισμένη στο Παρελθόν- Προτεραιότητα το Ταμειακό Πρόβλημα»

Γ. Στάσσης: «Αδιανόητο να Μιλάμε για μια ΔΕΗ Εγκλωβισμένη στο Παρελθόν- Προτεραιότητα το Ταμειακό Πρόβλημα»
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 22 Αυγούστου 2019 - 15:32

Για δραματικό ταμειακό θέμα της ΔΕΗ έκανε λόγο ο Γιώργος Στάσσης, νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ αμέσως μετά την εκλογή του από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της. «Πρέπει να λύσουμε την ταμειακή δυσκολία, επειδή, αν δεν συμβεί αυτό,  μετά δεν θα υπάρχει τίποτα», είπε ο κ. Στάσσης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.

 

«Βασικός στόχος μας είναι να γυρίσει η ΔΕΗ σε αναπτυξιακή τροχιά. Είναι αδιανόητο η Επιχείρηση να είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν, Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά», δήλωσε εμφατικά για να προσθέσει: "Καθυστερήσαμε να πάρουμε το μάθημά μας. Αλλά τώρα, ό γέγοναι, γέγοναι. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα."

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ανέφερε πως «το ταμειακό έλλειμμα ανέρχεται σε άνω των 750 εκατ. ευρώ και αυξάνεται δραματικά όσο περνάει ο χρόνος. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο. Να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών».

Ο κ. Στάσσης διευκρίνησε ότι το ταμειακό έλλειμμα υπολογίζεται από τον ορκωτό λογιστή, με 12μηνη πρόβλεψη. ««Πρέπει να μας εμπιστευτούν οι τράπεζες και πάλι, με ένα μείγμα πολιτικής για να σωθεί η ΔΕΗ. Οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε δράσεις οι οποίες θα μαζεύουν ικανά έσοδα μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες», τόνισε.

Ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ επισήμανε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται η νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή (Ernst & Young) για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα.

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένει να λειτουργήσει το «turnaround» της ΔΕΗ, αποκάλυψε πως όταν εργαζόταν στην Enel Ρουμανίας, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να προκύψουν θετικές εξελίξεις, αλλά, πρόσθεσε, πως η ΔΕΗ είναι μια μεγαλύτερη επιχείρηση και για αυτό απαιτείται πολύς χρόνος έως ότου αποδώσουν τα όποια μέτρα ληφθούν για την ανόρθωσή της.

Ο κ. Στάσσης, αν και δεν θέλησε να αποκαλύψει το ποια μέτρα μέλλει να ληφθούν, αναφέρθηκε στο θέμα των αυξήσεων των τιμολογίων και τη ρήτρα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επανέλαβε ότι οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ και ΦΠΑ. «Θα κινηθούμε με γνώμονα τα όσα είχαν αποφασιστεί έως τώρα. Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ζήτημα της έκπτωσης συνέπειας, ο κ. Στάσσης είπε ότι θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αλλάξουμε την εμπορική πολιτική της επιχείρησης. Συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες. Μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, πρέπει να έχουμε τέτοια προϊόντα. Η λογική των οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί».

Στο σημαντικό θέμα της πιθανής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, ο ίδιος, απέφυγε να απαντήσει για το πιθανό εύρος μιας τέτοιας κίνησης και περιορίστηκε να μιλήσει για «μερική ιδιωτικοποίηση».

Ακόμη, ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ είπε πως θα εργαστεί για την επικαιροποίηση του business plan, πάνω στο οποίο θα βασιστεί η αναπτυξιακή τροχιά της Επιχείρησης, αναφέροντας πως θα υπάρξει πρόβλεψη για όσο το δυνατό μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Τόνισε, δε, πως χρειαζόμαστε συγκεκριμένο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, με γνώμονα τα όσα ισχύουν ανά την Ευρώπη και με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες καθώς και τους εργαζόμενους.

Ο κ. Στάσσης επισήμανε πως θα επιδιώξει την άρση της υποχρέωσης της ΔΕΗ να μειώσει το μερίδιό της στο 50%, κάνοντας λόγο για πιθανή διαμόρφωσή του σε ένα ποσοστό μεταξύ 60-65%, «σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας».

Τέλος, αναφερόμενος στους στρατηγικούς οφειλέτες είπε ότι «θα ξεκινήσει τεράστιο κυνήγι, θα δώσουμε μάχη. Είναι αδιανόητο να μην γίνονται διακοπές ρεύματος σε εκείνους που οφείλουν λογαριασμούς ρεύματος», κάνοντας μνεία, όμως και για τους οικονομικά ασθενέστερους, για τους οποίους, είπε, πως θα υπάρξει πρόνοια για την προστασία τους.

Μιλώντας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μετέφερε μήνυμα στήριξης του ΥΠΕΝ προς την ΔΕΗ «που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας».

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητα να σώσουμε την ΔΕΗ και να δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία εντός και εκτός της χώρας", ανέφερε η κα Σδούκου.