Ξεκινά το "Τεράστιο Κυνήγι" των Στρατηγικών Κακοπληρωτών της ΔΕΗ - Ριζική Αλλαγή Στάσης Απέναντι σε 60.000 Οφειλέτες

Ξεκινά το Τεράστιο Κυνήγι των Στρατηγικών Κακοπληρωτών της ΔΕΗ - Ριζική  Αλλαγή Στάσης Απέναντι σε 60.000 Οφειλέτες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 23 Αυγούστου 2019 - 14:28

Το "κυνήγι" των κακοπληρωτών της ΔΕΗ, όπως τόνισε, χθες, ο νέος επικεφαλής της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, ξεκινά με τη συστηματική αναζήτηση των συνολικά 60.000 καταναλωτών υψηλού εισοδήματος, οι οποίοι οφείλουν περισσότερα από 800 εκατ ευρώ, τουτέστιν, το ήμισυ που καταγράφεται στη χαμηλή τάση. Η νέα διοίκηση της Επιχείρησης θα προσφύγει στη βοήθεια νομικών γραφείων και προτίθεται να καταφύγει σε  κάθε δυνατό ένδικο μέσο. 

 

Η αρχή γίνεται με την καθιέρωση μιας έκθεσης που θα παραδίδεται σε εβδομαδιαία βάση, με την οποία οι υπηρεσίες της ΔΕΗ θα ενημερώνουν αναλυτικά για την πρόοδο που θα καταγράφει το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών, προκειμένου να γίνει σαφές σε αυτούς ότι η νέα διοίκηση θα είναι αμείλικτη απέναντί τους.

Τούτο σημαίνει αφενός την αυστηροποίηση του όλου πλαισίου και αφετέρου την άσκηση πιέσεων προς τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να αρχίσει να προβαίνει σε διακοπές ηλετροδότησης σε όλους θα περιλαμβάνονται στους καταλόγους που θα καταρτίζει η ΔΕΗ, κάτι το οποίο να επισπεύσει και η αναμενόμενη μεταβολή στη διοικητική διάρθρωση του Διαχειριστή.

Τον Ιούλιο, ο απελθών Πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον ΔΕΔΔΗΕ, υποστηρίζοντας ότι μολονότι η Επιχείρηση αποστέλλει περί τις 300.000 εντολές αποκοπής ετησίως, ο Διαχειριστής εκτελεί μόλις ένα κλάσμα αυτών. Έχει παρατηρηθεί, δε το φαινόμενο, πελάτες να επανασυνδέουν μόνοι τους το ρολόι, ή τα συνεργεία που χρησιμοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ να μην προβαίνουν σε διακοπή της σύνδεσης, αλλά να την δηλώνουν ως κομμένη!

Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εκ συστήματος κακοπληρωτές θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, καθώς η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ανακαλύψει και άλλους καταναλωτές, όπως ο ιδιοκτήτης βίλας 1.400 τ.μ. στην Κηφισιά, του οποίου η ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την Επιχείρηση ανερχόταν σε 24.000 ευρώ, έχοντας, εν τω μεταξύ, προλάβει να παραποιήσει και τα έγγραφα με τα οποία κατέστη δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου!

Είναι χαρακτηρηστικό της ολιγωρίας που επέδειξαν στην Χαλκοκονδύλη, το γεγονός ότι η ΔΕΗ ανέλαβε μια πιο σοβαρή προσπάθεια για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα, μόλις το 2017. Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος, σε οφειλέτες με υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αποδείχτηκε ότι υπάρχει πληθώρα επιτηδείων μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων, σε ακριβά βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, που εμφανίζονται με πλαστά έγγραφα ως δικαιούχοι του ΚΟΤ. Αρκετοί, δε από αυτούς, αν και εμφάνιζαν χαμηλό εισόδημα, βρέθηκαν να έχουν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και να είναι ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων.

Το συνολικό ποσό των ανείσπραχτων οφειλών των συνολικά 840.000 τελικών πελατών της ΔΕΗ ανέρχεται, σχεδόν, στο 1 δισ. ευρώ. Ορισμένοι εξ αυτών πρόλαβαν να αλλάξουν πάροχο, επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν έχοντας αποκτήσει νέο ΑΦΜ ή εταιρείες που έχουν κλείσει και εξοχικές κατοικίες που δεν ηλεκτροδοτούνται πλέον, εκτός από τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν περιέλθει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας -υπολογίζονται στους 200.000 -, ήτοι καταναλωτές των οποίων η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, αλλά καθώς κανείς άλλος προμηθευτής δεν τους αναλαμβάνει, επιστρέφουν εξαναγκαστικά στην ΔΕΗ που είναι υποχρεωμένη να τους ηλεκτροδοτεί, έστω με αυξημένο τιμολόγιο, που όμως, εξακολουθεί να μην εξυπηρετείται! Τα στοιχεία που έχει δημιοποιήσει η Επιχείρηση δείχνουν πως ένας αριθμός μεταξύ 65.000 -70.000 τελικών πελατών, οφείλουν κατά μέσον όρο, 3.000 ευρώ έκαστος και συνολικά, 700 εκατ ευρώ!