Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, με αφορμή το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου και στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων, κάλεσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Στέφανο Οκταποδά προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν και στη συνέχεια ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ . 

Είναι αυτονόητο ότι όλα τα στοιχεία που κατέχει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το ατύχημα θα τεθούν στη διάθεση του Εισαγγελέα, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, το ΥΠΕΝ.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πόρου κατήγγειλε ότι παρά την εντυπωσιακά ταχύτατη αποκατάσταση της σύνδεσης, η διαδικασία συνάντησε σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της ανεπάρκειας σχεδιασμού και της έλλειψης ειλικρίνειας απο πλευράς των υπευθύνων του ΔΕΔΔΗΕ. Οπως υποστήριξε, τα καλώδια τοποθετήθηκαν σε πολύ μικρότερο ύψος από εκείνο στο οποίο βρισκόταν προηγουμένως.

Η απόφαση του κ. Θωμά να αποτελεί, πιθανώς, προάγγελο για τις εξελίξεις που μέλλουν να δρομολογηθούν για την θυγατρική της ΔΕΗ.

Σημειώνουμε πως η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ φέρεται να προωθεί τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, σε μια διαδικασία κατά την οποία θα μεταφερθούν στον ΔΕΔΔΗΕ, περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν τώρα, στην ΔΕΗ. Με αυτό τον τρόπο θα αποκαλυφθεί η κρυμμένη περιουσία που σήμερα, εξαιτίας της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Επιχείρηση, είναι αφανής και η οποία προορίζεται να καταλήξει στην ξεχωριστή οντότητα που προαλείφεται να γίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως είναι οι στήλοι διανομής και τα δίκτυα μταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΝ, θα διαχωριστούν τα δίκτυα και θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των λεγόμενων e-funds, τα οποία επενδύουν με σκοπό να προσπορίζονται τα τέλη μεταφοράς, κατά το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. 

Όπως είχε τονίσει προ μηνός, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, "με τον τρόπο αυτό θα μπουν χρήματα στο ταμείο της ΔΕΗ, λόγω του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της και άρα είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσεις αυτή την ώρα τη ρευστότητα της ΔΕΗ, που είναι στο παρά πέντε, και ταυτοχρόνως να προχωρήσει και η διαρθρωτική αλλαγή στην αγορά ενέργειας».