Κατά το Δοκούν Ερμηνεύουν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ τις Αδειοδοτήσεις Νέων Φ/B Πάρκων- Στον Αέρα Έργα 550 εκατ. Ευρώ

Κατά το Δοκούν Ερμηνεύουν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ τις Αδειοδοτήσεις Νέων Φ/B Πάρκων- Στον Αέρα  Έργα 550 εκατ. Ευρώ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 26 Αυγούστου 2019 - 08:24

Αποκαλύπτονται καθημερινά, περιστατικά ελλείψεων και αδυναμιών του ΔΕΔΔΗΕ. Μετά το θανατηφόρο δυστύχημα με το ελικόπτερο στον Πόρο, στο οποίο έπαιξαν καίριο ρόλο τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος, εξαιτίας του οποίου η ηγεσία του ΥΠΕΝ καθαίρεσε τα μέλη του Δ.Σ του Διαχειριστή, προέκυψε νέο σοβαρό ζήτημα με τη λειτουργία του.

Όπως έγινε γνωστό, δεκάδες αιτήσεων για συνδέσεις φωτοβολταϊκών έργων, αξίας πολλών εκατοντάδων ευρώ, έχουν καταχωνιαστεί στα συρτάρια των περιφερειακών υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων. Η ΠΟΣΠΗΕΦ, της οποίας η ηγεσία έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά, υποστηρίζει ότι έργα ύψους άνω των 550 εκατ. ευρώ παραμένουν ανενεργά σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, όπως στην Μακεδονία και την Θράκη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου ώστε να δοθεί μια άμεση και ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, η τύχη των έργων που διεκδικούν αρκετές εταιρείες εναπόκειται στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, το θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα σε αρκετούς νομούς, στο πλαίσιο της κείμενης σχετικής νομοθεσίας.

Για τους επικεφαλείς του ΠΟΣΠΗΕΦ αυτό συνιστά μέγα πρόβλημα, καθώς εξαιτίας του δεν μπορούν να προχωρήσουν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τα εκατοντάδες αυτά νέα έργα, ενώ δημιουργείται, εκ παραλλήλου, κλίμα αβεβαιότητας στους επενδυτές, αναφορικά την ασάφεια που χαρακτηρίζει τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Είναι δε, χαρακτηριστικό της ασάφειας το γεονός ότι σε ορισμένες περιοχές, όπου υιοθετείται διαφορετική ερμηνεία της νομοθεσίας, δεν προκύπτουν προβλήματα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

Υπό αυτό το πρίσμα του να δοθεί τελική λύση στο πρόβλημα και να υπάρξει ενιαίος τρόπος στο θέμα των αδειοδοτήσεων, από τις κατά τόπους αρμόδιες για το ζήτημα, υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά ζήτησε από τον Υφυπουργό Ενέργειας να διατάξει την άμεση εκπόνηση των αναγκαίων ερμηνευτικών εγκυκλίων.