Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται τελικά να συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής  προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της διάσωσης της ΔΕΗ, με επίκεντρο το μείζον θέμα της αύξησης των τιμολογίων όπως ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.   

Οι αλλαγές φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει. Η ομάδα εργασίας του κ. Χατζηδάκη και του νέου επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση επεξεργάστηκε πολλά διαφορετικά μοντέλα ώστε να πετύχει αύξηση των τιμολογίων ρεύματος ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία της επιχείρησης, δίχως όμως να επηρεαστεί το πορτοφόλι των καταναλωτών.

Ωστόσο, η εξίσωση δεν έβγαινε και γι΄ αυτό αποφάσισαν ότι πρέπει να ...πειραχθεί η έκπτωση συνεπείας (10%), την οποία σήμερα απολαμβάνουν οι καλοπληρωτές πελάτες της επιχείρησης, η οποία αναμένεται να περιοριστεί περίπου  στο 5%. 

Οι επίμονες προσπάθειες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ήταν να βρεθεί η καλύτερη φόρμουλα και να μην πληγούν οριζόντια όλοι οι συνεπείς καταναλωτές. Το σκεπτικό ήταν να εφαρμοστεί μια τιμολογιακή πολιτική που θα περιόριζε την έκπτωση ή ακόμη και θα την καταργούσε σε ορισμένα τιμολόγια, θέτοντας συγκεκριμένα εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια.

Παράλληλα, εξετάστηκε η προοπτική να δίνονται κίνητρα στους καταναλωτές όπως κάνουν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή εταιρείας προμήθειας ρεύματος στο εξωτερικό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι έτοιμη ακόμη η ΔΕΗ για τέτοιες εξαγγελίες. 

Πάντως, στο ...ζύγι της νέας τιμολογιακής πολιτικής αναμένεται να μπει από τη μία μεριά η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (του τέλους ΑΠΕ που καταβάλλουν οι καταναλωτές) και του ΦΠΑ και από την άλλη η ρήτρα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και ο περιορισμός της έκπτωσης συνεπείας. Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα αντιστοιχεί στα περίπου 200 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Για να γίνει αυτό, θα κατατεθεί σήμερα τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα περνά στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αρμοδιότητα που σήμερα ανήκει στη ΡΑΕ για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία καταναλωτών.

Οι αλλαγές στα τιμολόγια αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ την ερχόμενη Παρασκευή ώστε να τεθούν σε ισχύ από τα τιμολόγια που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο.