Ιστορικό Ράλι για τα Ελληνικά Ομόλογα Εν Όψει της Επικείμενης Άρσης των Capital Controls

Ιστορικό Ράλι για τα Ελληνικά Ομόλογα Εν Όψει της Επικείμενης Άρσης των Capital Controls
energia.gr
Τετ, 28 Αυγούστου 2019 - 10:08

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν χθες τα ελληνικά ομόλογα, στον απόηχο της ανακοίνωσης της άρσης των capital controls, διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής

Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά στην Iστορία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 1,9%. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά 7%, ενώ ανάλογη ήταν και η επίδοση στο 5ετές. Πτωτική πορεία κατέγραψε και το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, γεγονός που σηματοδοτεί σταδιακή αποκατάσταση των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, καθώς έφτασε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010.

Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, που συνδέονται και με ανάλογες εξελίξεις στα ομόλογα στην περιφέρεια της Ευρώπης γενικότερα, ενθαρρύνουν την εκτίμηση ότι επίκειται η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από τους οίκους αξιολόγησης.

Το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λειτουργεί πρόσθετα θετικά για τους ελληνικούς τίτλους, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις σε μετοχές και τοποθετούνται στα ομόλογα. Οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα ωθούν υψηλότερα τις τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης και κυρίως τα ελληνικά, καθώς υπάρχουν πιθανότητες να μετάσχουν στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Να σημειωθεί ότι το 10ετές που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο είχε απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο είχε απόδοση 3,6%. Το 7ετές ομόλογο που εκδόθηκε από την ΟΔΔΗΧ μετεκλογικά, είχε εκδοθεί με απόδοση 1,9%. Όλες οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν πτώση λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και της στροφής των επενδυτών, που φοβούνται ότι έρχεται ύφεση, σε πιο ασφαλείς αποδόσεις.