Από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 θα Αντλήσει η ΔΕΗ τα 195 Εκατ. Ευρώ για τα ΥΚΩ του '11

Από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 θα Αντλήσει η ΔΕΗ τα 195 Εκατ. Ευρώ για τα ΥΚΩ του 11
energia.gr
Τετ, 28 Αυγούστου 2019 - 13:26

Ο κρατικός προϋπολογισμός του ερχόμενου έτους φαίνεται ότι θα είναι τα 195 εκατ. ευρώ για τα ΥΚΩ του 2011 στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως έχει προσδιορίσει με σχετική απόφαση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το συγκεκριμένο ποσό, από τα συνολικά 800 με 900 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να έχει εγγράψει ως επιπλέον έσοδα η ΔΕΗ στα εξαμηνιαία αποτελέσματά της αφορά την αποζημίωση της εταιρείας για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) το έτος 2011.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", σε άρθρο του δημοσιογράφου Κώστα Δεληγιάννη, το κονδύλι των 195 ευρώ θα προέλθει, πιθανότατα, από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, απόφαση προς την οποία φαίνεται ότι προσανατολίζονται πλέον τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών.

Ως γνωστόν, με το αντάλλαγμα για την παροχή υπηρεσιών ΥΚΩ σε ετήσια βάση κατά κύριο λόγο αντισταθμίζεται η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών με ίδια τιμολόγια με αυτά του διασυνδεδεμένου συστήματος, τη στιγμή που το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των τοπικών μονάδων της επιχείρησης είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Ωστόσο, το πρόβλημα με την αποζημίωση της ΔΕΗ για το 2011 προέκυψε από το γεγονός ότι στη νομοθετική ρύθμιση που είχαν καθορισθεί τα ποσά προς την επιχείρηση για το χρονικό διάστημα 2008 - 2011, δεν είχε περιληφθεί το αντάλλαγμα για το συγκεκριμένο έτος.

Επίσης, παρά το «πράσινο φως» που άναψε η ΡΑΕ τον Ιούνιο, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε δεν είχε οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο η αποζημίωση θα εισρεύσει στα ταμεία της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να την εγγράψει στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Με δεδομένο ότι η «φόρμουλα» που αναζητείτο εξαρχής ήταν να μην υπάρξει επιβάρυνση των καταναλωτών, από τις διαβουλεύσεις των δύο υπουργείων φαίνεται να προκύπτει ως πιο πρόσφορη λύση η καταβολή των 195 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ". Αντίθετα, δεν προκρίνεται η απόδοσή τους από τον φετινό προϋπολογισμό, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να βρεθεί ένα ισόποσο έσοδο, για να μη διαταραχθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη με τα οποία θα «κλείσει» το 2019.

Αν και η συγκεκριμένη λύση θα μεταθέσει την ταμειακή «ένεση» στο 2020, εντούτοις θα διατηρήσει τα ΥΚΩ 2011 στο «κάδρο» των παρεμβάσεων για τη μεσοπρόθεσμη ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας κατά 800-900 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να «κλειδώσουν» μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να επιφέρουν την ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας στα επιθυμητά επίπεδα μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο, και όχι από την πρώτη στιγμή που θα δρομολογηθούν.