Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ: Εντός Ατζέντας Ενέργεια και Επενδύσεις, Εκτός η Αναθεώρηση των Πλεονασμάτων

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ: Εντός Ατζέντας Ενέργεια και Επενδύσεις, Εκτός η Αναθεώρηση των Πλεονασμάτων
energia.gr
Πεμ, 29 Αυγούστου 2019 - 09:30

Την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και την ανάπτυξη σε τομείς όπως η ενέργεια και το περιβάλλον, καθώς και την παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, θέτει το Μαξίμου ως κεντρικούς στόχους της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Την ίδια στιγμή, μένει εκτός ατζέντας της συνάντησης με την Γερμανίδα καγκελάριο το θέμα της αναθεώρησης των πλεονασμάτων, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει δημοσιεύματα μετά και το πρόσφατο «ράλι» των ελληνικών ομολόγων

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μαξίμου, με την κ. Μέρκελ θα συζητηθούν επίσης οι μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το σχέδιό της για την «σωτηρία της ΔΕΗ».

Ο πρωθυπουργός, θα συναντηθεί στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών ‘Ολαφ Σολτς και στις 13.00 (ώρα Ελλάδας), με την 'Αγγελα Μέρκελ. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13:15 (τοπική ώρα). Στην ατζέντα της συνάντησης είναι φυσικά η οικονομία αλλά και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεταναστευτικό.

Κατά την ίδια πηγή, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο είναι η πρώτη μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα «και γι’ αυτό», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ».

Άλλωστε, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου στις αρχές τις εβδομάδας, που τόνιζαν ότι, αν και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη θα είναι θετική, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να αναμένονται απτά αποτελέσματα. Όπως σημείωνε η Deutsche Welle, πριν εβδομάδες η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως το γεγονός ότι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια δεν σημαίνει ότι θα του κάνει «εκπτώσεις». Με άλλα λόγια, είπε ότι θα περιμένει πρώτα να δει το έργο του πριν καν εξετάσει τα ελληνικά αιτήματα, για παράδειγμα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από την πλευρά του, το Μαξίμου εκτιμά ότι επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, θα αποτελέσουν την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου, με τον Πρωθυπουργό να βάζει στο τραπέζι των συναντήσεών του συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, η μετανάστευση και η σχέση με την Τουρκία.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, θα αποτελέσουν την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να βάζει στο τραπέζι των συναντήσεών του συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, η μετανάστευση και η σχέση με την Τουρκία. Στόχος του πρωθυπουργού όπως έχει δηλώσει είναι πάντα «να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». Μέσα από το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα φιλοδοξεί «να αποτελέσει η Ελλάδα την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Στενή εταιρική σχέση», την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «επιθυμούν να εμβαθύνουν περαιτέρω», συνδέει την Γερμανία και την Ελλάδα, αναφέρει, από την πλευρά της, η καγκελαρία ενόψει της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο Βερολίνο.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στις 12:00 (τοπική ώρα) η κυρία Μέρκελ θα υποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη στην καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν «ζητήματα οικονομικής πολιτικής» καθώς και «πτυχές της ευρωπαϊκής και της διεθνούς πολιτικής».