Mε το Στρατηγικό Βλέμμα τους στην ΝΑ Μεσόγειο, οι ΗΠΑ -Πάιατ: Σημαντικός ο Ρόλος της Ελλάδας στην Περιοχή

Mε το Στρατηγικό Βλέμμα τους στην ΝΑ Μεσόγειο, οι ΗΠΑ -Πάιατ: Σημαντικός ο Ρόλος της Ελλάδας στην Περιοχή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 1 Οκτωβρίου 2019 - 19:37

Oι ΗΠΑ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα στην ΝΑ Μεσόγειο και θεωρούν την περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί ενεργειακό κόμβο υψηλών δυνατοτήτων τόνισε στην ομιλία του ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στο 1st Annual Eastern Mediterranean Energy Leedership Summit που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Πάιατ επισήμανε, πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό εταίρο της χώρας του, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή στρατηγική της Ουάσιγκτον στην ευρύτερη περιοχή, που χαρακτηρίζεται από δύο βασικούς άξονες και στοχεύσεις, δηλαδή, η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και η προστασία των ενεργειακών πόρων.

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο από ενεργειακής όσο και από γεωπολιτικής άποψης, όπως είπε ο κ. Πάιατ. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ εξήγησε πως πρόθεση της χώρας του  είναι να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ελλάδα, από την οποία το καύσιμο θα διοχετεύεται, αρχικά, προς τα Βαλκάνια και εν συνεχεία προς τη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις υπό ανάπτυξη υποδομές φυσικού αερίου στην Β. Ελλάδα, ήτοι τους αγωγούς IGB και TAP, καθώς και το υπό σχεδιασμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Στο ίδιο συνέδριο, ο Τζόσουα Βολτζ, ανώτατο στέλεχος του Αμερικανικού Υπουργείο Ενέργειας, ειδήμων για θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής, τόνισε, στην ομιλία του, πως είναι σημαντικός ο κίνδυνος που χαρακτηρίζει τη γεωπολιτική πραγματικότητα της Ανατ. Μεσογείου, και υπογράμμισε πως αυτή η κατάσταση απασχολεί έντονα την Ουάσιγκτον , σε επίπεδο ενεργειακής στρατηγικής.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ο κ. Βολτζ είπε πως «η εμπορική πραγματικότητα θα καθορίσει σε ποιο βαθμό και το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι της Ανατολικής Μεσογείου». Σαφής πρόθεση των ΗΠΑ στην περιοχή είναι να στηρίξουν τα projects που θα κριθούν οικονομικώς βιώσιμα.

Έτσι, οι ΗΠΑ ασκούν ενεργειακή διπλωματία με τα παράκτια κράτη της Ανατ. Μεσογείου, τα οποία εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, με τους υδρογονάνθρακες που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. «Η Ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στην περιοχή, συνιστώντας ένα σημαντικό πεδίο «ρεαλιστικής» συνεργασίας μεταξύ των κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής των ΗΠΑ βρίσκεται και η ενεργειακή ασφάλεια, σε συνάρτηση με την δραστηριοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών.

«Η παρουσία πολλών και ισχυρών εταιρειών στην περιοχή αφενός σηματοδοτεί ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, αφετέρου όμως ενέχει προκλήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν. Τέτοιες είναι η ασφάλεια των υποδομών όπως και η κοινή χρήση αυτών, γεγονός που θα επιτρέψει την λειτουργία δίκαιων, ελεύθερων αγορών με συνθήκες διαφάνειας. (...) Η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού συνιστά στοιχείο της κυριαρχίας των Εθνών», κατέληξε ο κ. Βολτζ.