Μυτιληναίος: Αύριο ο Θεμέλιος Λίθος της Νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής στην Βοιωτία

Μυτιληναίος: Αύριο ο Θεμέλιος Λίθος της Νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής στην Βοιωτία
energia.gr
Τρι, 1 Οκτωβρίου 2019 - 20:17

Σε φάση αναδόμησης των σχεδίων τους για το μέλλον βρίσκονται οι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ταχύτερα το κενό στο ηλεκτρικό σύστημα που προβλεπόταν ότι δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου.

Οι μεγάλοι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας είχαν διαβλέψει τις εξελίξεις, ήδη από το 2015, καθώς θεωρούσαν μετρημένες τις μέρες του λιγνίτη. Υπό αυτό το πρίσμα διείδαν εγκαίρως τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και διείσδυση των ΑΠΕ, ως κυρίαρχες πηγές ενέργειας, ενώ η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, επισφράγισε την αλλαγή του τοπίου που δρομολογείται στην ενιαία αγορά.

Με βάση τα συμπεράσματα που εξήγαγαν το τελευταίο έτος, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, Mυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος και Elpedison, καθώς και άλλες επιχειρήσεις όπως οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Καράτζης, αποφάσισαν να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν άδειες κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Η πρώτη από αυτές τις άδειες υλοποιείται αύριο, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτει τον θεμέλιο λίθο της μονάδας της Μυτιληναίος, στην Βοιωτία.

Η εφαρμογή του Τarget Μodel, η πλήρης απανθρακοποίηση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η καθιέρωση του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα, προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, απετέλεσαν τη θρυαλίδα για τις επενδύσεις ύψους 1,5 -2 δισ. ευρώ που έθεσαν σε κίνηση οι ιδιώτες παραγωγοί, για την ανέγερση μονάδων, συνολικής ισχύος 4.000 μεγαβάτ.