Το προσφυγικό-μεταναστευτικό εισέρχεται πλέον σε δεύτερη φάση οξύνσεως, με την Ευρώπη να παρακολουθεί παράλυτη λόγω των ισορροπιών της την εισβολή χιλιάδων παρανόμων μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Κονγκό και άλλες χώρες στην ελληνική επικράτεια. Η κατάστασις στην Μόρια εκτονώθηκε χθές παρά τα δραματικά γεγονότα που κόστισαν την ζωή σε μια μάνα και ένα παιδί, ωστόσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό, και ακόμη και μετριοπαθείς αναλυτές και πολιτικοί έχουν αρχίσει να ξανασκέπτονται την πολιτική του Σαλβίνι

Οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών συλλέγουν αυτόν τον καιρό ιδιαιτέρως ανησυχητικές πληροφορίες από την αντίπεραν όχθη του Αιγαίου. Την ώρα που ο Ερντογκάν δέχεται τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με κολακείες και σχόλια για τον πατέρα του Κωνσταντίνο και την συμβολή του στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, την ίδια ώρα με ανατολίτικη πονηριά σπρώχνει χιλιάδες παράνομους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και στην ελληνική ενδοχώρα, πραγματοποιώντας μια αθόρυβη άοπλη εισβολή. Με στόχο την άλωση της χώρας «εκ των έσω». Είναι δε τέτοια η έντασις του προβλήματος, ώστε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αφιερώνει τα 2/3 του χρόνου του κάθε μέρα στο προσφυγικό, ενώ την διαχείριση της Αστυνομίας την έχει αναθέσει στον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου. Συμφώνως προς ανωτάτη πηγή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως, το 70 τοις εκατό των παρανόμων μεταναστών είναι Αφγανοί, ενώ στις τάξεις τους διεισδύουν – η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει συλλήψεις- ακόμη και τζιχαντιστές.

Τα πράγματα κρέμονται σε μια κλωστή. Πολύ δε περισσότερο τώρα που μελετάται να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας πέραν των γνωστών (Σκαραμαγκάς, Σχιστό, Ελαιών, Λαύριο, κ.λ.π.) μέσα στο κέντρο των Αθηνών. Ήδη είναι έτοιμη η δομή του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως στην οδό Αχαρνών κοντά στην πλατεία Βάθη, προκειμένου να φιλοξενήσει οικογένειες προσφύγων και μεταναστών σε ανθρώπινες συνθήκες (διαθέτει υποδομές για την διαβίωση όπως κουζίνες κ.λ.π.). Η μεταφορά του προβλήματος από τα κανάλια στην κοινωνία, η οποία δεν επιθυμεί να αλλάξει το προφίλ κάθε περιοχής και να μοιάζουν με Ισλαμαμπάντ ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Ανώτατες πηγές του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως ανέφεραν προς την «Εστία» «πως κάτι πρέπει να κάνουμε», και προσέθεσαν:

“Eίτε να απαιτήσουμε από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με την αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν στις χώρες του Βίζεγκραντ, είτε να καλέσουμε εκπροσώπους της ΕΕ και να σφραγίσουμε από κοινού τα σύνορα στο Αιγαίο και τον Έβρο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει απωθήσεις, είτε να στέλνουμε τους μετανάστες σε ένα νησί κατά το μοντέλο της Αυστραλίας, μέχρι να εξεταστεί η αίτηση του ασύλου τους».

Η τελευταία εκδοχή αναφέρεται καθ’ υπερβολήν, για να καταδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να διαχειρισθεί η Κυβέρνησις. Στο σημείο που έφθασαν τα πράγματα,δογματισμοί δεν νοούνται. Όταν μετανάστες από ένα γενικώτερο μίσος για τη Δύση ανάβουν φωτιές αδιαφορώντας για τις ζωές ομοεθνών τους στην Μόρια η τρελλοί Μολδαβοί διακινητές θέτουν σε δοκιμασία την σωματική ακεραιότητα Ελλήνων οδηγών μέσα στον αστικό ιστό, η έκρηξις δεν θα αργήσει. Και αυτή την φορά δεν θα υπάρχει «Χρυσή Αυγή» για να την «χρεωθεί».

Τέλος όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές η πλειονότης εκείνων που κατακλύζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν προέρχεται από την Συρία, αλλά από την Αφρική, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι οποίοι δεν έχουν «προφίλ πρόσφυγα, αλλά μετανάστη». Διεβεβαίωσε πάντως ότι η νέα πολιτική θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θα προασπίζει και το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων.

(από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», 01/10/2019)