Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει η Τουρκία στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων, ακόμη και εάν δεν έχουν εντοπισθεί κοιτάσματα ή δεν έχουν τα γεωτρύπανα τον κατάλληλο εξοπλισμό. Το χθεσινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπό τον Ταγίπ Ερντογκάν ανεκοίνωσε την πρόθεσή του να κλιμακώσει την ένταση ενισχύοντας την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία με αποφασιστικότητα θα συνεχίσει την δραστηριότητά της στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου»

Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε τονίσει πως το ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ» το οποίο βρίσκεται ακόμη στην Μερσίνα για ανεφοδιασμό και συντήρηση, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες νέα γεώτρηση. Την ίδια ώρα απεκάλυψε ότι το έτερο γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει φθάσει στα 4.000 μέτρα βάθος. Μιλώντας σε πανεπιστημιακή εκδήλωση με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε στους φοιτητές ότι η Κυβέρνησις καλείται να υπερασπισθεί με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και το δίκαιο της χώρας. «Σήμερα με τα τέσσερα πλοία μας η σημαία μας κυματίζει σε κάθε σπιθαμή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ομάδες μας δουλεύουν με μεγάλη αφοσίωση μέρα-νύκτα για να φέρουν χαρμόσυνα νέα στο λαό μας. Το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει τη γεώτρησή του σε νέο σημείο . Και το «Όρουτς Ρέις» ολοκλήρωσε το 30% των εργασιών του ανατολικά της Ατταλείας . Και ο «Πορθητής» αυτή την στιγμή ξεπέρασε τα 4.000 μέτρα. Κάθε τρυπάνι που τρυπάει είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας. Κάτω από αυτήν την υπογραφή υπάρχει ο μόχθος και η πίστη των 82 εκατομμυρίων» είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και στο Αιγαίο δυναμιτίζοντας το κλίμα. Εξέδωσε πέντε ακόμη NAVTEX. Με την μία δεσμεύει περιοχή μεταξύ Λήμνου-Λέσβου και με τις άλλες τέσσερις περιοχές πέριξ της Κύπρου, στις οποίες η Τουρκία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της. Μάλιστα, η μια NAVTEX αφορά περιοχή όπου συναντώνται ΑΟΖΕλλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, καθώς και στην περιοχή, όπου η Άγκυρα θέτει θέμα για τμήμα του οικοπέδου 7. Πρόκειται για μια έμμεση «απάντηση» στο κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών, οι οποίες κατεδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. 

(από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», 01/10/2019)