Μειωμένη προκαταβολή και αυτοματοποιημένη διαδικασία έγκρισης περιλαμβάνει το νέο και πάγιο σύστημα διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών που έθεσε σε εφαρμογή από χθες η ΔΕΗ.

Έτσι, η προκαταβολή για την ένταξη στη ρύθμιση είναι χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν στο προηγούμενο καθεστώς και δεν θα υπερβαίνει το 20% ή εναλλακτικά το 30% εάν επιλεγούν περισσότερες δόσεις (έναντι 40%-50% έως σήμερα).

Παράλληλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Κώστα Δεληγιάννη στην Ναυτεμπορική, η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης. Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσει μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Επιπλέον, από την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις και τηλεφωνικά στο 11770.

Την ίδια στιγμή, το νέο σύστημα περιλαμβάνει λίγες σχετικά κλίμακες οφειλών, ώστε να μπορεί κάθε πελάτης της ΔΕΗ να υπολογίσει εύκολα το ύψος της προκαταβολής και κάθε δόσης που θα καταβάλλει. Έτσι, για χρέη έως 500 ευρώ η προκαταβολή ανέρχεται στο 10% του χρέους, με το υπόλοιπο να εξοφλείται σε 5 μηνιαίες δόσεις. Για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, η εταιρεία δίνει δύο επιλογές, καθώς ο οφειλέτης μπορεί να προκαταβάλει το 20% του χρέους και να αποπληρώσει το υπόλοιπο σε 18 δόσεις, ή να καταβάλει το 30% ως προκαταβολή και το υπόλοιπο σε 24 δόσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η ρύθμιση είναι να εξοφλούνται στις καθορισμένες ημερομηνίες οι δόσεις και οι τρέχοντες λογαριασμοί (λογαριασμοί που εκδίδονται μετά τη ρύθμιση). Όποιος καταναλωτής χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τρέχοντες λογαριασμούς που εκδόθηκαν με τη ρύθμιση. Από την άλλη πλευρά, εάν είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισμού δικαιούται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς.

Δικαίωμα ένταξης στο νέο σύστημα διακανονισμού έχουν και πελάτες που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση ώστε να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Στους πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, εφαρμόζεται ο Κώδικας Προμήθειας, δηλ. κάθε δόση διαμορφώνεται στο 50% του Μέσου Μηνιαίου Λογαριασμού.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Στάσση, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, η νέα, απλή, ενιαία και αυτοματοποιημένη πάγια ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πελάτες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να κάνουν μία νέα αρχή. Επίσης, η κίνηση αυτή στοχεύει στον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αγγίζουν σήμερα τα 2,7 δισ. ευρώ.

«Παράλληλα με την ανακούφιση των πελατών μας, που αντιμετωπίζουν πραγματική δυσκολία να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ, θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχει διαπιστωθεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλες οφειλές. Η ΔΕΗ παραμένει ευαισθητοποιημένη σε περιπτώσεις κοινωνικά αδύναμων οφειλετών και θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξής τους στο πλαίσιο του νόμου» συμπληρώνει.