Η Κυβέρνηση Αποφάσισε: Ως Εθνικό Έργο θα Προχωρήσει η Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής-Κρήτης - Πώς θα Γίνει η Διασύνδεση με την Κύπρο

Η Κυβέρνηση Αποφάσισε: Ως Εθνικό Έργο θα Προχωρήσει η Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής-Κρήτης - Πώς θα Γίνει η Διασύνδεση με την Κύπρο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 4 Οκτωβρίου 2019 - 21:11

Ως εθνικό έργο με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, όπως ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας κ. Miguel Arias Canete. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ στον αναθεωρημένο κατάλογο των PCI  

λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας, αλλά και τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου με την Τουρκία.

Η θέση του ΥΠΕΝ υπαγορεύθηκε από την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που είναι μείζονος εθνικής σημασίας. Και τούτο διότι όχι μόνο διασφαλίζει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες και επιτρέπει τον παροπλισμό των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ όλων των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς η μη διασύνδεση της Κρήτης συνεπάγεται επιβάρυνση του εν λόγω λογαριασμού κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιθυμώντας να διευκολύνει την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε και υποστήριξε τη διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να εξευρεθεί συναινετική λύση. Στόχος ήταν ν υλοποιηθεί  η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest-PCI). Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη δεν τελεσφόρησαν.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα καλώδια που θα συνδέσουν την Αττική με την Κρήτη –που δεν αμφισβητήθηκε από καμία πλευρά κατά τις προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις- ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν. Ο δεύτερος διαγωνισμός για τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική θα προχωρήσει χωρίς αλλαγές και καθυστερήσεις και με τρόπο που δεν δημιουργεί τεχνικά ζητήματα διαλειτουργικότητας.

Έως ότου καταλήξει η κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση, που αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής της προηγούμενης διακυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτήθηκαν διαρκείς και σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τον κυπριακών συμφερόντων EuroAsia Interconnector, τον βελγικό Διαχειριστή, Elia, που έχει ανακτήσει ρόλο στην υπόθεση, αλλά και τις Βρυξέλλες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο υπάρχει περιθώριο συμφωνίας για την υλοποίηση της διασύνδεσης Αττική - Κρήτη, αλλά και διατήρησης στη ζωή του συνολικού PCI (έργο κοινού ενδιαφέροντος), Αττική - Κρήτη - Κύπρος - Ισραήλ.

Στις διαπραγματεύσεις ενεπλάκησαν άμεσα τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, όπου και πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη χθεσινοβραδινή σύσκεψη,  ενώ την τελική απόφαση για το αν η χώρα μας θα στείλει στην Κομισιόν επιστολή στήριξης του συνολικού PCI, ήτοι με ένταξη και του τμήματος Αττική - Κρήτη, φέρεται ότι έλαβε προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, η κυπριακή πλευρά προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με ελαφρώς βελτιωμένη πρόταση, η οποία ωστόσο απέχει μακράν από το να θεωρείτο ως βάση συζήτησης. Είναι γνωστό ότι η ελληνική πλευρά επέμενε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω ο εν εξελίξει διαγωνισμός για τους σταθμούς μετατροπής του έργου και ότι δεν μπορεί η συμφωνία να προϋποθέτει την αλλαγή νόμων του κράτους.

Οι λύσεις για τη διασύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα και ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη και προκειμένου να υπάρξει η απολύτως αναγκαία διασύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα ξεχωριστό καλώδιο που θα συνδέσει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κύπρο, μέσω Κρήτης. Εξάλλου, η λειτουργία του καλωδίου της Αριάδνη Interconnection, δεν θα μπορούσε να "σηκώσει", επιπλέον φορτία, τα οποία θα απαιτούνταν από μία αμφίδρομη ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου -Ευρώπης και κατά πάσα πιθανότητα, το εν λόγω καλώδιο θα είναι αυτό που θα ενταχθεί, τελικά, στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Επομένως το θέμα δεν έχει κλείσει για την Κύπρο και για τον EuroAsia και σύμφωνα με ασφαλείς πηροφορίες του energia gr. θα υπάρξει συνέχεια όπου το ζητούμενο θα είναι η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο νέο φορέα που θα προκύψει.