Η Elpedison προχωρά κανονικά στο σχέδιο της ανέγερσης της νέας μονάδας της συνδυασμένου κύκλου, με χρήση φυσικού αερίου. Η νέα μονάδα της εταιρείας, στον Δήμο Δέλτα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, θα κοστίσει περί τα 400 εκατ. ευρώ και θα διαθέτει ισχύ 826 μεγαβάτ.

Η διοίκηση της εταιρείας, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με 35ετή ισχύ, σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του εργοστασίου της από τους πρώτους μήνες του επομένου έτους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων στο α' εξάμηνο του 2023. Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, που θα ανεγερθεί δίπλα στον ήδη υφιστάμενο της εταιρείας, θα αποτελείται από δύο αεριοστροβιλικές μονάδες, ισχύος 552 μεγαβάτ και 274 μεγαβάτ αντιστοίχως.

Σύμφωνα μετα όσα υποστηρίζει η διοίκηση της Elpedison, θα πρόκειται για την πλέον σύγχρονη και αποδοτική εκδοχή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, με απόδοση της τάξης του 63% που, κατά τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της εταιρείας, μια μονάδα αυτού του τύπου είναι απαραίτητη για το σύστημα και απολύτως αναγκαία για την εδραίωσή της στην αγορά.

Θυμίζουμε ότι σήμερα η Elpedison διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες, μια στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 μεγαβάτ και άλλη μια στην Θεσσαλονίκη, ισχύος 400 μεγαβάτ, που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής παραγωγής των θερμικών και υδροηλεκτρικών μονάδων του διασυνδεδεμένου συστήματος και έχουν κοστίσει περισσότερα από 500 εκατ ευρώ.

Η Elpedison αποσκοπεί, μέσω της νέας μονάδας, εκτός του να καλύψει τμήμα των αναγκών της εγχώριας αγοράς, να εξάγει ηλεκτρική ενέργει στα Δ. Βαλκάνια, καθώς θεωρεί ότι η περιοχή διαθέτει ισχυρές προοπτικές ανέλιξης.