Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ''Ναυτεμπορική'', που υπογράφει η Έφη Τριήρη, τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην ίδια τη χώρα μας μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει, ανέδειξε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Μιλώντας σε στενό κύκλο δημοσιογράφων, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Ανατολικής Μεσογείου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη

 

και εστίασε στον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας και τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγει η ενεργειακή συνεργασία της με τις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση της εφημερίδας για τα οφέλη της χώρας από την ενεργειακή της συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο υπουργός τόνισε ότι μόνο η ανάπτυξη των υποδομών θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, καθώς και νέες διασυνδέσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας, είπε ότι θα μπορούσε να γίνουν αντίστοιχα βήματα και με τη Ρουμανία ή με τη Βόρεια Μακεδονία. Η επίσκεψή του στην Ελλάδα την υφιστάμενη χρονική συγκυρία συνδέεται με τη συμφωνία Abraham Accords που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα στο Αμπού Ντάμπι με τη συμμετοχή Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ισραήλ και Μπαχρέιν.

Η συνεργασία που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα με τις ΗΠΑ είναι κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και πολλές δεκαετίες και, όπως είπε ο υπουργός, θα μπορούσε να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή, στη Νότια Ευρώπη και γενικότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και του ρόλου της στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης.

Στόχος της επίσκεψης του Νταν Μπρουλέτ στην Ελλάδα είναι να ενημερωθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την ενεργειακή μετάβαση που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια, καθώς και τη χρήση και κατανάλωση του φυσικού αερίου. «Η ανάπτυξη υποδομών στην Ελλάδα θα μας επιτρέψει την εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης του δικού σας αγωγού με άλλους αγωγούς της περιοχής, κάτι που θα αποδειχθεί άκρως σημαντικό για την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Συνεπώς, θέλουμε να δούμε τις εξελίξεις, θέλουμε να δούμε να συντελείται αυτή η μετάβαση και θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση σε αυτή τη μετάβαση», διαμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφορικά με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξουν και άλλοι επενδυτές που θα συμμετέχουν στην εξόρυξη φυσικού αερίου και το ενδιαφέρον τους θα είναι αυτό που θα καθορίσει εάν θα κατασκευαστούν νέοι αγωγοί για τη μεταφορά του στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε άλλες γειτονικές χώρες. Ο υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα και το Ισραήλ και με άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση των υποδομών. Υπάρχει άλλωστε τεράστιο ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα και από κυβερνήσεις ως προς την ανάπτυξη των υποδομών. Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την κατασκευή αυτής της υποδομής, καθότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης ή άλλων περιοχών του πλανήτη.

Στο ερώτημα εάν η Exxon Mobil εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης και ποια τα επόμενα βήματά της, ο Μπρουλέτ απάντησε ότι παρότι δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος της διοίκησης της εταιρείας, είπε ότι το ενδιαφέρον της θα συνεχιστεί όχι μόνο σε αυτό το πεδίο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δείχνουν ενδιαφέρον είναι ότι η χρήση του φυσικού αερίου και αργού θα συνεχιστεί για τρεις ίσως και τέσσερις ακόμη δεκαετίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Ειρηνική επίλυση με την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Μπρουλέτ, όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχουν κάποιοι όροι για τη συμμετοχή της στο East Med Gas Forum (EMGF), επικαλέστηκε τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι είναι σημαντικό οι δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους με το «γράμμα του νόμου» και όχι με στρατιωτικά μέσα, τονίζοντας τη θέση των ΗΠΑ για μία ειρηνική επίλυση. Αυτό άλλωστε, όπως είπε, ειπώθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν όλες τις πλευρές για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως προς το επίπεδο της ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, ο Μπρουλέτ διαμήνυσε ότι στόχος είναι ο συντονισμός των δραστηριοτήτων και η μεγαλύτερη συνεργασία σε ορισμένους τομείς της μετάβασης. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα σε ελληνικά πανεπιστήμια και το αμερικανικό εργαστήριο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έδρα το Κολοράντο, κάτι που χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό για την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς «θα βοηθήσει να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα».

«Στόχος είναι να συνεχιστεί η έρευνα και η ανάπτυξη ανάμεσα στις δύο πλευρές για την προώθηση των επενδύσεων, έτσι ώστε όχι μόνο να φέρουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να αναπτύξουμε τεχνολογία που βοηθά στην καλύτερη αποθήκευση ενέργειας, που σημαίνει φύλαξή της σε πολύ περισσότερο χρόνο και σε μεγαλύτερη ποσότητα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις θα έρχονται στην Ελλάδα, μετά κιόλας το ιδιαίτερο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας.

Ο Μπρουλέτ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα η αδειοδότηση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που άνοιξε την πόρτα για επενδυτές από όλο τον κόσμο και φυσικά από τις ΗΠΑ. Συνεπώς, στον βαθμό που η κυβέρνηση συνεχίσει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι άκρως καλοδεχούμενες, όπως είπε. Μία ακόμη ένδειξη είναι η επίσκεψη στην Ελλάδα του διευθύνοντος συμβούλου της Developmen Finance Corporation, εταιρεία που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και άλλες ενεργειακές επενδύσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη ότι οι εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου θα συνεχιστούν τα επόμενα έτη, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβεί σε συγκεκριμένες απαντήσεις λόγω των ιδιωτικών συμβολαίων που υπάρχουν. Εξάλλου, ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στην ανάπτυξη φυσικού αερίου ή πετρελαίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στον υπόλοιπο κόσμο όσο και στην Ελλάδα. Η ανανεώσιμη ενέργεια χρειάζεται έναν εταίρο που να είναι εκεί σε μόνιμη βάση και αυτός ο εταίρος είναι συνήθως το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ μπορεί να επεκταθεί και πέραν της ενέργειας, όπως στον κλάδο του αυτοκινήτου και των τηλεπικοινωνιών, με τον Μπρουλέτ να τονίζει ότι «οι δυνατότητες είναι ατελείωτες».

Πλήρης ταύτιση απόψεων

H ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ -που αποτελεί τον έναν από τους έξι τομείς προτεραιότητας του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών- βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουλέτ. Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε και η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας ενισχύεται διαρκώς και πέραν της διμερούς διάστασης λαμβάνει και περιφερειακές προεκτάσεις, με τη χώρα μας να εξελίσσεται σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα σημειώνουν πως καταγράφηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για τη συνέχιση και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης, Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ συμμετείχαν o αναπληρωτής γραμματέας του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Ενέργειας Μάθιου Ζάις, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσιπ Λάιτινεν.

Διεύρυνση παρουσίας

Η διεύρυνση της παρουσίας στην Ελλάδα αμερικανικών εταιρειών του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), των έξυπνων δικτύων και της αποθήκευσης ενέργειας ετέθη επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχε ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης με τον Αμερικανό ομόλογό του Νταν Μπρουλέτ στην οικία του Aμερικανού πρέσβη, παρουσία του κ. Τζέφρι Πάιατ και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων.