To Regulated Asset Base του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί βασικό κριτήριο αποτίμησης για όλα τα δίκτυα, ανέρχεται στα 2,973 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη Eurobank Equities, που σε ανάλυσή της εστιάζει στη μητρική ΔΕΗ αλλά και στις εξελίξεις σχετικά με τον ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου το 49% είναι σε διαδικασία πώλησης κι αποτελεί καταλύτη και για τη χρηματοοικονομική εικόνα της ΔΕΗ. Η ανάλυση της Eurobank Equities αποκτά ιδιαίτερη σημασία βέβαια

 

καθώς η Eurobank και Goldman είναι οι δύο βασικοί σύμβουλοι της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα, έτσι, με όσα αναφέρονται ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να έχει ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων, που δυσκολεύει την αποτίμηση αλλά με βάση το προβλεπόμενο EBITDA του 2021, εκτιμάται ότι η αποτίμηση ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Επίσης η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ΕBITDA 430 εκατ. το 2020, 436 εκατ. το 2021, 440 εκατ. το 2022 και 467 εκατ. το 2023. Τα καθαρά έσοδα για το 2019 υπολογίζονται στα 728,6 εκατ. και οι οργανικές δαπάνες στα 429,2 εκατ. Η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ στα 3,684 δισ. βασίζεται σε RAB και Discounted Cash Flow 5,3% WACC, που δίνει μια κεφαλαιοποίηση 8,5 φορές το EBITDA.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ που θα πουληθεί σε ποσοστό 49% θα περιλαμβάνει στα βασικά δεδομένα του τα εξής:

* Επενδύσεις συνολικά 1,6 δισ. για την ανάπτυξη του δικτύου την περίοδο 2019 -2023 με αύξηση των επενδύσεων σε ετήσια βάση στα 350-500 εκατ. ευρώ από 150-170 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα.

* Αύξηση της αξίας της Ρυθμιζόμενης Αξίας Παγίων (Regulated Asset Base), ένα κριτήριο που καταγράφηκε και στον ΑΔΜΗΕ με αξία 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023.

Στo 6,7% το WACC

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, βασικό κίνητρο των επενδυτών για την εξέταση της πιθανότητας επενδύσεων στο ΔΕΔΔΗΕ είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η ΡΑΕ ολοκλήρωσε τη διαδικασία έγκρισης του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) για τη διανομή ηλεκτρισμού, το οποίο προσδιορίστηκε στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα στην Ε.Ε. το ποσοστό ανέρχεται στο 2,5% -3%. Ουσιαστικά η απόδοση κρίνεται ως ελκυστική και ασφαλής για αυτούς που αναζητούν «σίγουρες» αποδόσεις για τη μεγάλη διαθέσιμη ρευστότητα που έχουν, κι έτσι ο ΔΕΔΔΗΕ μπαίνει στο στόχαστρο πολλών, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που καλείται να κάνει.

Επίσης, σε επίπεδο διαχειριστών δικτύων είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη που αυτήν την ώρα αναζητεί εταίρο και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου ένα τέτοιου είδους πλασάρισμα σε υποδομές συνδεσιμότητας ανοίγει προοπτικές σε νέα πεδία δράσης όπως οι τηλεπικοινωνίες ή η διακίνηση δεδομένων κτλ. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ και αφορούν τις αναβαθμίσεις δικτύων αλλά και τους «έξυπνους μετρητές» (7,5 εκατ. σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια) είναι μεν μεγάλου ύψους, αλλά μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και να αποτελέσουν βάση για μεγάλες συνέργειες με άλλους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών.

(Aπό τη Ναυτεμπορική)