Ποικίλα σχόλια έχει πυροδοτήσει στις τηλεπικοινωνίες η ανακοίνωση εισόδου της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά των τηλεπικοινωνιών, καθώς -εφόσον προχωρήσει- δύναται να διαφοροποιήσει τα μερίδια αγοράς των σημερινών παιχτών, όπως επίσης η δραστηριοποίηση της SpaceX στη χώρα μας και μια πιθανή εξαγορά της Wind από την PC Partners.

Την ίδια στιγμή οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς και ταυτόχρονα μετασχηματίζονται (δημιουργία θυγατρικών στον ΟΤΕ, ίδρυση εταιρείας παθητικών υποδομών από τη Wind και τη Vodafone).

Κλειδί για την επέκταση της ΔΕΗ στην τηλεπικοινωνιακή αγορά χονδρικής θεωρείται το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι σημερινοί πάροχοι να συνεργαστούν μαζί της για να φθάσουν στα κτήρια και να δώσουν στους τελικούς χρήστες υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Internet. Θεωρητικά συνεργάτες της (αγοραστές των υπηρεσιών της) είναι οι Vodafone, Wind και Forthnet, εκτός εάν δοκιμαστεί ένα διαφορετικό μοντέλο συνεργασιών με μικρότερες εταιρείες.

Ανταγωνισμός

Προφανώς ο ΟΤΕ δεν έχει ανάγκη το «τελευταίο μίλι». Διαθέτει το δίκτυο χαλκού, το οποίο δίνει χονδρική και στους υπόλοιπους παρόχους. Η ΔΕΗ εφόσον δραστηριοποιηθεί στις τηλεπικοινωνίες θα ανταγωνισθεί τον ΟΤΕ, σε ένα δίκτυο όμως που σταδιακά αντικαθίσταται από οπτική ίνα.

Στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου επισημαίνουν καταρχάς πως ένα εναλλακτικό στον ΟΤΕ δίκτυο, στο «τελευταίο μίλι», δηλαδή δίκτυο που θα φθάνει μέχρι τα κτήρια (μέσω του ενσύρματου δικτύου της ΔΕΗ) θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς αν είχε γίνει πριν από 6 με 7 χρόνια.

Οι υφιστάμενοι πάροχοι υλοποιούν επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία (υπηρεσίες που ολοένα και συγκλίνουν), οι οποίες, εφόσον βοηθηθούν από τη ζήτηση, θα προχωρήσουν σε σημείο που ένα εναλλακτικό δίκτυο θα περιοριστεί αναγκαστικά σε niche αγορές (μικρές και εξειδικευμένες) αφού όλες οι περιοχές με εμπορικό ενδιαφέρον θα έχουν καλυφθεί, συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη.

Με άλλα λόγια, αν η ΔΕΗ δεν βάλει αμέσως σε εφαρμογή τον σχεδιασμό της και παρέλθουν 2 με 3 χρόνια, η επέκτασή της στις τηλεπικοινωνίες θα είναι περιορισμένη. Να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, γνωρίζει την τηλεπικοινωνιακή αγορά καθώς εργάστηκε από το 2001 έως και το 2006 στην Tellas ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement.

«Πόντοι» στον ΔΕΔΔΗΕ

Οι περισσότερες αναλύσεις-εκτιμήσεις περί εισόδου της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες κινούνται πάνω κάτω σε αυτά που προαναφέραμε. Καταγράφεται όμως και η εκτίμηση πως πρόκειται για ένα σχέδιο με βασικό στόχο να δώσει «πόντους» στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, εν όψει της πώλησης του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της (οι οπτικές ίνες θα τοποθετηθούν πάνω στα δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ). Μένει να αποδειχθεί κατά πόσον έχει βάση η εκτίμηση αυτή.

Η επιχείρηση ηλεκτρισμού στο μεταξύ έχει εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο ΣΔΙΤ για τη δημιουργία ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, το Ultra Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, το οποίο χωρίζεται σε 7 υποέργα. Εφόσον τελικά κάνει προσφορά για το UFBB και αναλάβει κάποια ή κάποιες από τις περιοχές θα δώσει υπηρεσίες χονδρικής εγκαθιστώντας οπτική ίνα στο ενσύρματο δίκτυό της για τη μεταφορά ενέργειας και είναι υποχρεωμένη να διαθέσει το δίκτυό της και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Το UFBB αποτελεί πιθανότατα μια καλή βάση για τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, αν και ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά ζητήματα σχετικά με αυτό, όπως π.χ. η βιωσιμότητά του. Πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρουν ότι θα προκηρυχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, ωστόσο στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν την εξέλιξή του θεωρούν πως μπορεί να χρειασθεί ακόμα αρκετούς μήνες για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Συγχωνεύσεις

Σημαντικές αλλαγές στην τηλεπικοινωνιακή αγορά θα πυροδοτήσει και μια πιθανή συγχώνευση της Forthnet με τη Wind εφόσον η BC Parthners εξαγοράσει και τη Wind. Οι δύο εταιρείες μαζί θα δημιουργήσουν το δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο στη χώρα.

Στην κατεύθυνση της πώλησης της Wind εκτιμάται ότι βοηθά η ίδρυση της Vantage Towers Greece που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Βάσει της συμφωνίας, η Wind πουλά τον παθητικό εξοπλισμό της στην κινητή στον όμιλο της Vodafone, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής, όπως έχει ανακοινωθεί, να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Η Vantage Towers Greece θα αποτελέσει εταιρεία υποδομών με χαρακτηριστικά ουδετερότητας και σε δεύτερο χρόνο θα μπορεί να διαθέτει το δίκτυό της και σε τρίτους φορείς (εκτός από τις Vodafone και Wind) για τη δημιουργία ιδιωτικών δικτύων.

Είσοδος SpaceX

Ανακατανομή των μερίδων αγοράς θα επέλθει και από τη δραστηριοποίηση της SpaceX στη χώρα μας, αν και για να αποκτήσει ικανό αριθμό συνδρομητών χρειάζεται να καταστεί ανταγωνιστική.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εξετάζει το διάστημα αυτό το καθεστώς των αδειών που πρέπει να λάβει η αμερικανική εταιρεία. Εφόσον ο σχεδιασμός αυτός προχωρήσει περιοχές της χώρας θα αποκτήσουν τη δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες μέσω των μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς του προγράμματος Starlink της SpaceX του Elon Musk, η οποία ξεκίνησε τη δοκιμαστική παροχή ευρυζωνικού Internet σε περιοχές του Καναδά και των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών μόλις τον Οκτώβριο. Στη χώρα μας έχει αιτηθεί την αδειοδότηση ενός αριθμού συνδέσεων (σπιτιών).

Τα στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών εκτιμούν πως η ζήτηση για υψηλές ταχύτητες συνεχώς θα αυξάνεται (ανάλογα βεβαίως και με το πώς θα πάει συνολικά η οικονομία). Ειδικά στις δυσπρόσιτες περιοχές θα μπορούσε να καλυφθεί με δορυφορικό δίκτυο, μια νέα ανταγωνιστική υπηρεσία σύνδεσης, η οποία θα αναδιανέμει τα μερίδια αγοράς, αλλά, όπως προστίθεται, η SpaceX δύσκολα θα κερδίσει μαζικά συνδρομητές αν η τιμή του εξοπλισμού της συνεχίσει να είναι στα 500 ευρώ.

Εμπορική αξιοποίηση του δικτύου οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ

Θέση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά «κτίζει» η Grid Telecom, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Στόχος της Grid Telecom είναι η εμπορική αξιοποίηση του δικτύου οπτικών ινών που έχει ήδη εγκατεστημένο ο ΑΔΜΗΕ στις Γραμμές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για δίκτυο κορμού με συνολικό μήκος 3.000 χιλιομέτρων το οποίο συνεχώς επεκτείνεται παράλληλα με την επέκταση του Συστήματος από τη μητρική εταιρεία. Το δίκτυο εκτείνεται τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα, σύμφωνα με το πλάνο επενδύσεων, 5 δισ. ευρώ, που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ σε βάθος 10ετίας.

Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθυντής της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής, «μέσω των πυλώνων, το δίκτυο οπτικών ινών της Grid ακολουθεί πλήρως ανεξάρτητες οδεύσεις από εκείνες των υφιστάμενων οπτικών δικτύων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζει τα συνήθη προβλήματα που προκαλούν διακοπές στα επίγεια δίκτυα άλλων παρόχων, εξασφαλίζοντας υψηλότερη διαθεσιμότητα υπηρεσιών».

Νέα Data Centers

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η περαιτέρω ανάπτυξη νέων Data Centers στη χώρα μας θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εύρωστου ψηφιακού οικοσυστήματος, συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ καθώς και στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας.

Με την άφιξη των νέων τεχνολογιών όπως 5G, IoT, AI η ανάπτυξη των Data Centers γίνεται επιτακτική και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο σε πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που θα διακινείται και της ανάγκης για πολύ χαμηλό χρόνο απόκρισης, τα Data Centers θα πρέπει να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον τελικό χρήστη. Το νέο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που θα αναπτυχθεί από την Grid Telecom θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων σε κάθε καλωδιακή εταιρεία που θα αποφασίσει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο επενδυτικό της πλάνο, προκειμένου να διασχίσει την Ελλάδα ή να κάνει χρήση των εγχώριων Data Centers».

Η Grid Telecom συμμετέχει και στο UFBB σε συνεργασία με την Τέρνα Ενεργειακή. Όπως σημειώνει ο κ. Ψυρρής, ο ΑΔΜΗΕ δέχθηκε την πρόταση για συνεργασία που κατέθεσε η Τέρνα Ενεργειακή και υπέγραψε το κοινό MoU, καθώς ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh, που αποτελεί έναν από τους βασικούς μετόχους της, έχει υλοποιήσει αντίστοιχα έργα στην Ευρώπη, ως εκ τούτου η Grid με αυτόν τον τρόπο αποκτά πρόσβαση σε πολύτιμη τεχνογνωσία.

(της Τέτης Ηγουμενίδη- naftemporiki.gr)