Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπογράψουν σήμερα συμφωνία ελεύθερου εμπορίο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ θα είναι η πιο σημαντική από τότε που η Τουρκία υπέγραψε μια εμπορική συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996. «Μπαίνουμε σε μια νέα φάση στην οποία τόσο η Τουρκία όσο

και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν όφελος », είπε ο Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας και η κορυφαία αγορά για τουρκικές λευκές συσκευές, όπως ψυγεία και πλυντήρια. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, και ήταν υπέρ της Τουρκίας. Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΒ αναφέρει ότι ελπίζει να αυξήσει τον όγκο των συναλλαγών στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023.

Η συμφωνία επαναλαμβάνει μια υπάρχουσα που επιτρέπει το δασμολόγιο χωρίς εμπόριο σε όλα τα μη γεωργικά προϊόντα. Η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Λίζ Τρους, ωστόσο, δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα επιτευχθεί μια ακόμη καλύτερη συμφωνία σύντομα. «Η συμφωνία που αναμένουμε να υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα κλειδώνει τις ρυθμίσεις συναλλαγών χωρίς δασμούς και θα βοηθήσει στην υποστήριξη της εμπορικής μας σχέσης. Ανυπομονούμε τώρα να συνεργαστούμε με την Τουρκία για μια φιλόδοξη εξατομικευμένη εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας στο εγγύς μέλλον », δήλωσε η Truss.

Η ανακοίνωση του Ερντογάν ακολουθεί τη σφράγιση μιας κρίσιμης συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθορίζει τους όρους των εμπορικών τους σχέσεων μετά το Brexit. Η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ λόγω της ένταξης της Τουρκίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, την οποία επιδιώκει επίσης να αναβαθμίσει σε πιο συμφέρουσες συνθήκες.

Ωστόσο, το θλιβερό ρεκόρ στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και η επιθετική στάση της εναντίον των μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, καθιστούν απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα.