Ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αλλά και η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ● Προαιρετική η πλατφόρμα δήλωσης για ακόμη έναν μήνα

Νέες ευθύνες αναλαμβάνουν από αύριο 1η Ιανουαρίου 2021 οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς ενεργοποιείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αλλά και η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για κάθε οίκημα που διατίθεται προς μίσθωση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηρίζει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) ως «θεσμό μείζονος σημασίας για το δημόσιο συμφέρον, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία της ιδιοκτησίας που παρέμενε στον “πάγο” από το 2010». Παλιότερα γινόταν παραλληλισμός με το «μαύρο κουτί» των αεροπλάνων, καθώς είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που θα περιλαμβάνει την πλήρη ιστορία ενός κτίσματος από την ώρα που έλαβε την πρώτη του άδεια, μαζί με όλα τα συμβόλαια, τα πιστοποιητικά, τις εργασίες συντήρησης και επέκτασης και τις τακτοποιήσεις σε περίπτωση αυθαιρέτου.

Η ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» τίθεται σε πλήρη λειτουργία από την αρχή του νέου έτους και για ένα μήνα, ώς και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Μετά την 1η Φεβρουαρίου, η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας (αφορά τις πολυκατοικίες) θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση.

Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, υποχρεώνονται να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα:

■ Τα υφιστάμενα κτίρια την ώρα που γίνεται μεταβίβασή τους.

■ Τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες.

■ Αυθαίρετα κτίσματα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία τακτοποίησης.

Αυτό σημαίνει πως, εάν δεν αλλάξει ο νόμος, ένα κτίριο που δεν αλλάζει ιδιοκτήτη δεν υποχρεώνεται να ενταχθεί στην ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους.

Για τις μεταβιβάσεις κάθε κτιρίου, η υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας είναι άμεσα εφαρμοστέα και η σχετική δήλωση προσαρτάται οπωσδήποτε στο συμβόλαιο. Περιθώριο 5 ετών έχουν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων όπως κτίρια του Δημοσίου, χώροι συνάθροισης κοινού (θέατρα, αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ.), πρατήρια καυσίμων, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., χώροι νοσηλείας και πρόνοιας.

Το πιστοποιητικό πληρότητας για την ΗΤΚ θα εκδίδεται από εξουσιοδοτημένους μηχανικούς και σε αυτό θα βεβαιώνεται με δήλωσή τους η συμπλήρωση των στοιχείων, ενώ θα διαθέτει μοναδικό αριθμό και θα αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί.

Ενοικιάσεις

Πρόστιμα, όμως, απειλούνται από αύριο και για όποιον θελήσει να νοικιάσει ένα ακίνητο χωρίς να έχει εκδώσει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ώστε να αναφέρει την κατηγορία σε μικρές αγγελίες ή ηλεκτρονική ανάρτηση-μεσιτεία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, «οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας». Μάλιστα, οι παραβάτες, όσοι δηλαδή παραλείπουν την υποχρέωσή τους να εκδίδουν ΠΕΑ ή να αναφέρουν την ενεργειακή κατηγορία σε διαφήμιση ή μεσιτεία και να καταχωρούν τα στοιχεία του ΠΕΑ στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ, θα υφίστανται πρόστιμο από 200 έως 10.000 ευρώ.

(από efsyn.gr)