Νέα έργα στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του πλανήτη διεκδικεί ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Mytilineos, σύμφωνα με τη διοίκηση, με «όπλο» την ισχυρή τεχνογνωσία, αλλά και τη μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία. Μάλιστα, η εταιρεία, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο 2019 - 2020, σε ολόκληρο το φάσμα της εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας διαθέτει 21 έργα στο χαρτοφυλάκιό της

σε όλες σχεδόν της ηπείρους και ήδη συγκαταλέγεται στους κορυφαίους 10 EPC Contractors στον κόσμο. Συνολικά ο τομέας RSD της Mytilineos έχει ήδη έργα άνω των 2GW σε όλο τον πλανήτη. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή φ/β πάρκων 1,5 GW σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία, μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά Talasol (στην Ισπανία) και Atacama (στη Xιλή), αλλά και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Στην Ελλάδα, παράλληλα, η Mytilineos μετέχει ενεργά ως βασικός πυλώνας στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας του νέου «πράσινου» ενεργειακού χάρτη. Ήδη, σε προσωρινό ανάδοχο για το μεγάλο φωτοβολταϊκό 200MW της Κοζάνης, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έχει αναδειχθεί ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Mytilineos.

Η ανάθεση του έργου, που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη σύνδεση της μονάδας με δύο υποσταθμούς 150kV.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το mega φωτοβολταϊκό (συνολικά 230MW) της Κοζάνης, που υλοποιεί η ΔΕΗ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες), είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα (και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη) και θα χρηματοδοτηθεί με non recourse project finance.

Εκτός από το μεγάλο τμήμα των 200MW που θα αναλάβει η Mytilineos, η εταιρεία ήδη κατασκευάζει ένα από τα μικρότερα φωτοβολταϊκά που είναι ενταγμένα στο ίδιο πάρκο, ισχύος 15MW, έναντι 10 εκατ. ευρώ. Η Mytilineos πέραν αυτών των δύο έργων διεκδικεί και το επίσης μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ, ισχύος 50 MW, στη Μεγαλόπολη.

 

(Από τη Ναυτεμπορική)