Διετή Αναβολή στην Πρώτη Γεώτρηση στον Δυτικό Πατραϊκό Φέρνουν Πανδημία και Γραφειοκρατία

Διετή Αναβολή στην Πρώτη Γεώτρηση στον Δυτικό Πατραϊκό Φέρνουν Πανδημία και Γραφειοκρατία
energia.gr
Πεμ, 7 Ιανουαρίου 2021 - 19:53

Διετή παράταση, ως τις αρχές του 2023, παίρνει η πρώτη γεώτρηση σε ένα από τα πλέον ώριμα projects αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αυτό του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου

Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", λίγες μέρες πριν από τις γιορτές η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων - Edison ζήτησε κι έλαβε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων νέα παράταση. Ειδικότερα, η νέα προθεσμία που έλαβαν οι παραχωρησιούχοι είναι για τις 2  Ιανουαρίου του 2023. Πηγές αποδίδουν την τρίτη κατά σειρά παράταση (15 μηνών αυτή τη φορά) αφενός στις τιμές του αργού που επηρεάστηκαν από τα lockdown της πανδημίας, αλλά και στα γραφειοκρατικά εμπόδια για την εύρεση κατάλληλου λιμενικού χώρου που θα εξυπηρετήσει τη μεταφορά και αποθήκευση του αναγκαίου εξοπλισμού για τη γεώτρηση.

Ετερο ώριμο επενδυτικό σχέδιο αποτελεί η παραχώρηση του Κατάκολου στην Energean. Το συγκεκριμένο μπλοκ είναι έτοιμο για γεώτρηση προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή πετρελαίου. Εντούτοις, αν και η σχετική διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2019, η απόφαση για την έγκρισή της έναν χρόνο μετά δεν έχει δοθεί. Πιθανό θεωρείται και το ενδεχόμενο χορήγησης νέας παράτασης και για τη γεώτρηση στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων. Οι παραχωρησιούχοι Repsol και Energean έχουν περιθώριο να απαντήσουν μέχρι τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και οι επιπτώσεις από την πανδημία δεν αποκλείεται να πάνε πιο πίσω και αυτήν την επένδυση.