ΑΔΜΗΕ: Πάνω Από το 80% του Δεκαετούς Επενδυτικού Προγράμματος στα Έργα Διασύνδεσης των ΜΔΝ

ΑΔΜΗΕ: Πάνω Από το 80% του Δεκαετούς Επενδυτικού Προγράμματος στα Έργα Διασύνδεσης των ΜΔΝ
energia.gr
Δευ, 11 Ιανουαρίου 2021 - 14:26

Ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που δίνει έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, στον εκσυγχρονισμό των δικτύων αλλά και στην ανάπτυξη οπτικών ινών υλοποιεί ο όμιλος ΑΔΜΗΕ σε βάθος δεκαετίας, σκιαγραφεί η Ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2019

Ειδικά, όπως επισημαίνει η "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", τα έργα διασύνδεσης των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Έκθεση, αποτελούν στρατηγικό στόχο του ΑΔΜΗΕ και αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 80% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Τα έργα αυτά, όπως αναφέρεται, συμβάλλουν τα μέγιστα στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων, ενώ σε ετήσια βάση αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων που φτάνουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε βάθος δεκαετίας, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί και η τελευταία διασύνδεση, αυτή των νησιών του Β. Αιγαίου, ο Διαχειριστής θα έχει «κλειδώσει» την περιβαλλοντική αναβάθμιση των νησιών μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, καθώς θα «σβήνουν» οι ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω των ΥΚΩ.

Προτεραιότητες

«Προτεραιότητά μας είναι να λειτουργούμε με υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι τους συνανθρώπους μας και το φυσικό περιβάλλον, με μέριμνα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μας και σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε», τόνισε ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, σε δήλωση με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης.

Μάλιστα όπως αναφέρεται κατά το 2019 το «κοινωνικό προϊόν» του ΑΔΜΗΕ ανήλθε συνολικά σε 232 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο Διαχειριστής δαπάνησε σε μισθούς και παροχές στο προσωπικό του 176 εκατ. ευρώ την τριετία 2017-2019, ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος το οποίο λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην ελληνική οικονομία και συμβάλλει στην ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, οι πληρωμές σε κρατικούς φορείς (φόροι, ΦΠΑ, εργοδοτικές εισφορές κ.λπ.) ανήλθαν το 2019 σε 28 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά την 3ετία (2017-2019) το ποσό αυτό διαμορφώνεται σε 114 εκατ. ευρώ.

Γεωπολιτική σημασία

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, η διασύνδεση των Δωδεκανήσων αποτελεί τη νέα μεγάλη νησιωτική διασύνδεση που έχει ενταχθεί στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2020-2029. Η εν λόγω διασύνδεση έχει προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η διασύνδεση της Κω με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς στο νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος μήκους 380 χλμ. και μεταφορικής ικανότητας 900 MW. Θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με τη Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο. Δρομολογείται έτσι η δημιουργία ενός ακόμα νησιωτικού «ηλεκτρικού διαδρόμου» που θα επιτρέψει την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των Δωδεκανήσων από το Σύστημα και την αξιοποίηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Σε σχέση με τη διασύνδεση Νησιών Βορειοανατολικού Αιγαίου ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου τοποθετείται στην τριετία 2027-2030.

«Διάδρομοι»

Να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Διασύνδεση της Κρήτης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, ενώ σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ μπαίνουν οι βάσεις για την έναρξη του εμβληματικού έργου του «Ανατολικού Διαδρόμου» για την Επέκταση του Συστήματος 400kV στην Πελοπόννησο. Μαζί με τον «Δυτικό Διάδρομο», που είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του, τα δύο αυτά έργα σηματοδοτούν, όπως αναφέρεται, την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού της Πελοποννήσου και τη σταθεροποίηση του Νότιου Συστήματος.

Έτσι, σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρουν οι συντάκτες της Έκθεσης, η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και εναρμονισμένη με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οπτικές ίνες

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής του Grid Telecom έχει εισέλθει δυναμικά στην αγορά τηλεπικοινωνιών, στα πρότυπα των μεγάλων Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας της Ευρώπης. Αξιοποιώντας το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ, η Grid Telecom σε πρώτη φάση διαθέτει σκοτεινή ίνα σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και αναπτύσσει δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων.

Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη εκτενές δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.737 χλμ., το οποίο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Το δίκτυο αναπτύσσεται στους πυλώνες υψηλής τάσης που διασχίζουν τη χώρα μας από άκρη σε άκρη και παρέχει εναλλακτικές οδεύσεις, εξασφαλίζοντας μεγάλη διαθεσιμότητα υπηρεσιών. Στόχος της Grid Telecom είναι η επέκταση του οπτικού δικτύου κατά 3.500 χλμ. επιπλέον στην επόμενη πενταετία, δηλαδή συνολικά θα διαθέτει 6.237 χλμ. δίκτυο οπτικών ινών έως το 2025. Όπως αναφέρεται, όραμα της εταιρείας είναι να καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ώστε η χώρα να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τη διεθνή κίνηση δεδομένων.