Ασφαλώς δεν αναμέναμε τον Ίλον Μάσκ, να «κτυπήσει καμπανάκι» για το διπλάσιο ποσοστό των θανάτων απ’ τις γεννήσεις στην Ελλάδα. Ακόμη κι ο οίκος πιστοληπτικής αξιοπιστίας ΜΟΥΝΤΙΖ θεωρεί ότι η δυσμενής πορεία των δημογραφικών εξελίξεων στην χώρα μας είναι εμπόδιο για την αναβάθμιση της επενδυτικής της βαθμίδος, εις τρόπον ώστε η Ελληνική οικονομία να προσελκύσει

ξένες επενδύσεις 20 δισ. ευρώ σε ομόλογα και μετοχές Ελληνικών επιχειρήσεων και του Δημοσίου.

Προφανώς, γιατί να επενδύσει κάποιος σε μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός γηράσκει; Δηλ. η αγοραστική δύναμη μειούται. Υπάρχουν άλλες, ως λ.χ. η Τουρκία ή η Αίγυπτος των οποίων ο πληθυσμός αυξάνει και κυρίως οι νέες ηλικίες είναι πολυπληθέστερες.

Για να κινήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών μία χώρα πρέπει να διατηρεί ένα ρυθμό αυξήσεως του εθνικού εισοδήματος που να διασφαλίζει τις πωλήσεις και κέρδη επί σειράν ετών. Με 2% ετησία ανάπτυξη ο πληθυσμός δεν αυξάνεται. Θέλει 5% επέκταση της οικονομίας κάθε χρόνο επί σειράν ετών.

Στην Ελλάδα, ο τζίρος είναι στάσιμος, τα κέρδη είναι στο στόχαστρο της εφορίας (βλ. έκτακτη εισφορά εις βάρος των διυλιστηρίων πετρελαίου) κι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικούς και εξαγωγικούς τομείς χωλαίνουν απαισίως.

Το «άρμα» των γεννήσεων σέρνουν οι «ίπποι» της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης, όπως κατά τις δεκαετίες προ του 1970 και όχι η επιδοματική πολιτική ή η μετανάστευση αγραμμάτων κι ασθενών από το Πακιστάν και την Συρία.

Η εξασφάλιση της απασχόλησης και καλλιτέρων αμοιβών είναι το καλύτερο κίνητρο για τα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Μαζί με τη στέγαση, βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως στις πόλεις και απασχόληση στην ύπαιθρο, σύγχρονη εκπαίδευση και δημοσία Υγεία και την προστασία της μητρότητος με βρεφονηπιακούς σταθμούς πλήρους λειτουργίας (6πμ-12μμ) συμπληρώνεται ο δεκάλογος της αποτελεσματικής αντιμετωπίσεως του δημογραφικού προβλήματος. Χρειάζεται σταθερή αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος από έτους εις έτος για να κάνουν οι οικογένειες τρία τουλάχιστον παιδιά.

Εδώ, ο ρόλος του δημοσίου είναι κρίσιμος όχι μόνο για να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις απασχολήσεως αλλά και καταλυτικός για την πραγματοποίηση των επενδύσεων εκείνων, που θ’ αποτελέσουν αφετηρία προσέλκυσης των ιδιωτικών κεφαλαίων από νεωτεριστές επιχειρηματίες όπως ο Ίλον Μάσκ – εξ ού κι εικάζεται το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα.

Ο ενεργειακός τομέας, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπόσχεται ο βυθός των Ελληνικών θαλασσών κι η ΕΞΟΝ-Μόμπιλ κατά τον μακαρίτη καθηγητή Ανδρέα Φώσκολο, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες αναπτύξεως στην δυτική Ελλάδα όπως και η εγκατάσταση πυρηνικής μονάδος παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στην Θράκη, όπου το Τουρκικό προξενείο πρέπει να καταργηθεί.

Η αξιοποίηση των υδάτων των ποταμών Εβρου, Νέστου και Στρυμόνα, για πότισμα της Θεσσαλικής πεδιάδας και την ενίσχυση των υδάτινων αποθεμάτων των λιμνών της βορείου Ελλάδος που φθίνουν από την άντληση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, θα ήταν άλλη μία πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό της Μακεδονίας-Θεσσαλίας με νέες καλλιέργειες που προτείνουν οι Ολλανδοί ειδικοί.

Τέλος αλλά όχι εξαντλητικώς, η κατασκευή νέου αεροδρομίου στη Μακρόνησο και λιμένος στο Λαύριο και μία νέα, παρακαμπτήριος εθνική οδός από την Υλίκη έως την Ελευσίνα, που εισηγούνται οι ΄Ελληνες συγκοινωνιολόγοι δεν εξαντλούν το ρόλο των αναγκαίων επενδύσεων του δημοσίου, που θα ενεργήσουν πολλαπλασιαστικά για τις ιδιωτικές επενδύσεις ως της Μάϊκροσοφτ στην Αττική, της Νοβάρτις στην Θεσσαλονίκη και -γιατί όχι- του Ίλον Μασκ για συσσωρευτές ηλεκτροαυτοκινήτων.

Διαβάστε ακόμα