Η αιφνίδια απόφασις της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της επαναφέρει στην μνήμη μας την μεταναστευτική κρίση του 2015, όπου η μια χώρα μετά την άλλη έκλειναν τα σύνορά τους, εγκλωβίζοντας τους μετανάστες στην Ελλάδα. Από τότε βέβαια κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς υποτίθεται ότι ενεκρίθη το νέο Σύμφωνο Μεταναστεύσεως και Ασύλου τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο όμως δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σύντομα καθώς προβλέπει διάστημα δύο ετών για να τεθεί σε ισχύ

Και στο οποίο διατηρείται ο πολύ προβληματικός για την Ελλάδα κανονισμός του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι οι χώρες πρώτης εισόδου είναι υπεύθυνες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; 'Ότι αν οι ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν και πάλι έστω και προσωρινώς (για έξι μήνες επιτρέπεται η αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν) τα σύνορά τους, οι μετανάστες θα εγκλωβιστούν και πάλι στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες πρώτης εισόδου.

Η Αθήνα διαμηνύει μεν ότι δεν επιθυμεί την σύγκρουση με την Γερμανία, όμως δεν θα δεχθεί να σηκώσει βάρη που δεν της αναλογούν. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ακόμη και με την εφαρμογή του νέου Συμφώνου, η Ελλάς εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη στις μεταναστευτικές ροές, καθώς οι νέοι μηχανισμοί αλληλεγγύης είναι αρκετά ευέλικτοι. Δηλαδή τα κράτη μέλη θα μπορούν να αρνηθούν την φιλοξενία μεταναστών αντί οικονομικού αντιτίμου. Θα μπορούν να κλείσουν τα σύνορά τους και να πληρώσουν 20.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που δεν δέχονται! Η να αποστείλουν προσωπικό ή υλικοτεχνική βοήθεια στην χώρα που δέχεται τις ροές. «Θα βρούμε τρόπους ώστε ακόμη και αν το σύμφωνο μετανάστευσης τεθεί σε ισχύ, να προστατεύσουμε την Πολωνία από τον μηχανισμό μετεγκατάστασης», είχε πει τότε ο φιλευρωπαίος κατά τα άλλα Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του ότι ήδη φιλοξενεί περίπου 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες. Κάτι που ενισχύει τα επιχειρήματα των άλλων πολέμιων της υποδοχής μεταναστών. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτωρ Όμπραν δήλωσε με νόημα απευθυνόμενος προς την Γερμανία «welcome to the club», ενώ η δεξιά κυβέρνησις της Ολλανδίας με επικεφαλής το εθνικιστικό κόμμα του Βίλντερς ανεκοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αυτό που όλοι αναμέναμε. Ζήτησε από την ΕΕ να εξαιρεθεί από τους κανόνες για την μετανάστευση, ώστε να μπορέσει να περιορίσει τις ανεπιθύμητες αφίξεις. Στην δε Αυστρία το αντιμεταναστευτικό «Κόμμα για την Ελευθερία» αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να κερδίσει τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου. Και ένας λογικός άνθρωπος θα αναρωτηθεί αν είναι αυτό που ενέπνευσε την κ. Φον ντερ Λάυεν στο να παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιο της μεταναστεύσεως στην Αυστρία!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάς βρίσκεται για μια ακόμη φορά με την πλάτη στον τοίχο. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου και αναζητεί εναγωνίως συμμάχους. Την Δευτέρα συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος θα είναι και ο νέος επίτροπος της Γαλλίας στην Κομμισσιόν, ωστόσο είναι αμφίβολο στο κατά πόσο μπορεί να στηρίζεται στην βοήθεια της Γαλλίας, όταν και αυτή ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική, όπως διαμήνυσε ο νέος Πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην Επίτροπος και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η δε Ιταλία φαίνεται ότι ότι προσανατολίζεται στην λύση των καταυλισμών μεταναστών που κατασκευάζει στην Αλβανία, καθώς έχει αντιληφθεί ότι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υφίσταται και πρέπει να ενεργήσει ανεξάρτητα. Και η Ελλάς τι κάνει; Τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, δίδοντας μια πραγματική μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση της επεκτάσεως του φράκτη στον Έβρο, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη θα είναι έτοιμος μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς το παρόν. Ενώ παράλληλα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους «ανθρωπιστές» του Ευρωκοινοβουλίου, που την κατηγορούν ότι έχει προβεί σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία και την απειλούν ακόμη και τον τερματισμό της παρουσίας της FRONTEX. Εν ολίγοις, κρατηθείτε, ο εφιάλτης επέστρεψε.

(από την εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”)

Διαβάστε ακόμα